Jelmezboltban akadtak rá Obi-Wan Kenobi eredeti köntösére

2005.09.09. 13:38
Sir Alec Guinness barna jelmeze, amit a brit színész az 1977-es Csillagok háborújában viselt a jedi lovag szerepében, 28 év után egy londoni bolt raktárában bukkant fel.
A szerzetesek csuhájára emlékeztető darabra az Angels nevű jelmezboltban találtak rá a londoni Shaftesbury Avenue-n.

Az üzlet tulajdonosai, Tim Angel és lánya, Emma, teljesen ledöbbentek, amikor előkerült a legendás jelmez. "Az egyik srác talált egy barna köntöst" - mesélte a Guardian riporterének Tim Angel. "Aztán valaki felkiáltott: 'atyaisten, ez Alec Guinness köntöse!'"

Obi-Wan köntösben
Obi-Wan köntösben

A jelmezbolt vezetője elmondta, kész csoda, hogy a Star Wars jelmez nem kallódott el a majdnem tízezer méter hosszú ruhasoron, az Angels észak-londoni raktárában. "Nagy mázli, hogy észrevettük. Ha az ember ránéz, csak egy kopott, barna szövetdarab. De abban a pillanatban, ahogy meglátjuk Guinness-en, összeáll a kép és rájövünk, hogy ez filmtörténelem." Az 1977-es Csillagok háborúján dolgozó egyik jelmeztervező megerősítette, hogy a köntös eredeti.

Amikor a stáb 28 évvel ezelőtt befejezte a forgatást, Obi-Wan ruhája visszakerült az akkor jelmezkészítő cégként üzemelő Angels és Bermans-hoz, akik később az Angels jelmezboltot is alapították.

Az elmúlt években a barna köntöst más filmekhez is használták: A múmiában az egyik statiszta viselte, és most valószínűnek tartják, hogy az Umberto Eco regényéből készült thriller, A rózsa neve egyik szereplője is ebben a jelmezben forgatott. A ruhadarabot most a híres londoni nagyáruházban, a Harrods-ban állítják ki.