Beckham csak agyilag ment tönkre

2006.07.12. 01:00
Puskás Ferenc, a népmesei hős a "kommunizmus alatti mutyizás", a svájci vb, majd a Real Madrid után mozivásznon is megjelenik. A producer Antal Nimródot tudná elképzelni a rendezői székben, focistaként akár Zidane vagy Beckham is labdába rúghat a pályán Stohl András vagy Csányi Sándor mellett, akik Öcsi bácsit alakíthatnák. A producert és a forgatókönyvírót kérdeztük a távoli terveikről.
"A történet a jelenlegi állás szerint 81-ben ér véget, mikor Öcsi Bácsi huszonöt év után először Magyarországra jön, a gerincét pedig valószínűleg az 56-58-as fordulópont képezi majd" - vezet be minket Neményi Ádám producer a projekt jelenlegi állapotába."Most kezdtük a szereplőválogatást. Gyerekeket már nézegetünk, és nagyon sok tehetséges kisfiúval találkoztunk. Kislányokat is keresünk, egy egész csapatot össze kell szednünk nyolc év körüli gyerekekből, akik együtt rúgták a rongylabdát a kispesti grundon."

A Csocsóban focistát alakító Stohl András vagy a Szabadság, szerelemben éppen vizilabdás csapatkapitányként szereplő Csányi Sándor játssza majd Puskást?, vágunk a közepébe, mire elmondja, "ők is benne vannak a kalapban, de könyv és rendező nélkül nem lehet szerepet osztani". Egy ami most már biztos: "Körömszakadtáig ragaszkodni fogunk hozzá, hogy magyar játssza Puskást".

Volt, aki magától jelentkezett, például Hajdu Miklós Zoltán, a Fehér tenyér tornász-főszereplője. "Mindenki szóba került, és rengeteg focistaszerep van. Semmi sem kizárt" - tér ki a felsorolás és a válasz elől Neményi. "Olyat viszont biztos nem találunk, aki száz százalékig úgy néz ki és úgy focizik, mint Puskás. Ahhoz klónozni kéne."

Antal Nimródot és Beckhamet szívesen vennénk

A többi focista szerepére valódi focistákat is terveznek. "Abszolút nem kizárt, hogy megpróbáljuk" - válaszol Neményi a kérdésre, hogy a bónusz fejessel búcsúzó Zidane-t (Puskáséknak is volt bunyós meccse ugye), vagy Beckhamet felkérik-e. "Bár Beckham agyilag már tönkrement, de anyagilag nem - teszi hozzá. - Nekik egymillió dollár semmi, de talán a Puskás iránti tiszteletből elvállalják. Egyébként inkább a spanyolok az esélyesek, elképzelhető, hogy a filmben is szereplő spanyol csapatot majd a Real Madridtól kapjuk."

A rendezői székben is magyart látna legszívesebben a producer, de "rendezőnél előbb kerülhet szóba külföldi, és elképzelhető, hogy a koprodukciós partenerek valaki máshoz ragaszkodnak majd. Szívesen venném Antal Nimródot, csak ő most Amerikában kezd forgatni, viszont örülnénk, ha jövőre ráérne."

Puskásné szerepére egyébként "több barna szépséget keresnek", első körben a 16 éves megfelelőjét kell megtalálni, aztán kell egy felnőtt lány. "Bözsi néni segít a kiválasztásban" - jelzi Neményi.

Wieviel kostet es?

"A filmben egy érdekes történelmi-politikai szituációban rajzolódik ki az egyetlen igazi magyar világsztár helyzete" - tudjuk meg Szöllősi Györgytől, a Nemzeti Sport újságírójától, aki a Puskás-album szerzője. Szöllősi Fonyódi Tiborral, a Metamorfózis című Christopher Lambert-film írójával közösen dolgozik a forgatókönyvön. "Nagyrészt a futballról, a kommunizmusról és a kommunizmus összeomlásáról szól, 56 váratlan fordulópontot jelentett Puskás életében."

Arra a kérdésre, hogy milyen figuraként tervezik Puskást bemutatni, Szöllősi elmondja "hazudni nem akarunk, de Puskás népmesei hős akkor is, ha mi nem csinálunk belőle." Kiderül, hogy harisnyacsempész focisták is lesznek a filmben, hiszen "ez egy faramuci rendszer volt. Úgy díjazták a focistákat, hogy megengedték nekik a csempészetet. Ez külföldön lejáratta a magyar válogatottat, akik a dolguk helyett azzal foglalkoztak, hogy hol a legolcsóbb a harisnya. Ez benne lesz a filmben, mert fontos" - teszi hozzá a forgatókönyvíró.

"A tényanyagban a kutatásaink révén lesznek újdonságok" - válaszolja a forgatókönyvíró arra a kérdésünkre, hogy mi újat lehet még mondani 'Öcsi-bácsiról'? "Puskás Ferencet, mint embert még nem nagyon ismerik." És hogy mekkora szerepe lesz a filmben olyan evidens dolgoknak, mint Puskás túlsúlya, vagy ballábas lövőtechnikája? Ezt a kérdést az író meglepő módon a következő kijelentéssel hárítja: "A hangsúlyokat a rendező határozza meg". A futballjeleneteket Szöllősi inkább a kompjúterre bízná, ami szerinte látványosábbá teszi a filmet.

Grosics, Buzánszky

Előtte még forgatnak egy dokumentumfilmet 400 ezer dollárból. "Ezt kezdtük el forgatni most Németországban. Moziban is játsszák majd" - folytatja Neményi Ádám, majd hozzáteszi, "most még mindenki él, aki Puskás életében fontos szerepet játszott. Például annak a csapatnak a három tagja, akik ellen a svájci vb döntőjében 3:2-re kapott ki az Aranycsapat 1954-ben. Ez a csalódás sokak szerint az 56-os forradalomhoz vezetett." A stáb Németországban Ottmar Walterrel és Horst Eckellel csinál interjút, a magyarokat lealázó német válogatott egykori játékosaival.

Nálunk is két focistával tudtak beszélgetni, Grosics Gyulával, és Buzánszky Jenővel, Puskás egykori csapattársaival. Az Aranycsapatnak már csak három tagja él, és az egykori csodacsatár "Puskás már nem beszélgetőképes, egész nap a Real Madrid Tv megy nála. Amikor jobban van, elbeszélget Bözsi nénivel, a feleségével" - magyarázza a producer.

"A mostani vb is benne lesz a dokumentumfilmben, akkor még nem tudtuk, hogy Németország kiesik, és mindenki tombolt az utcán. Egy métert sem tudtunk úgy megtenni, hogy ne állítsanak meg minket - Puskás-sapka és póló volt rajtunk -, és az araboktól az ausztrálokig mindenki elmondta, mit tud Puskásról, mi meg kamerára vettük. A külügyminisztérium honlapja szerint a Puskás a legismertebb magyar szó külföldön" - hangsúlyozza többször is a producer.

Populáris a Puskás-mozi

"A játékfilm másfélmilliárd forintból készül nemzetközi koprodukcióban, tehát igen nagy költségvetésű. Magyarországon még két ilyen film készült, a Sorstalanság és a Hídember" - hangsúlyozza a producer. A film koprodukcióban készül, "spanyolokkal, ausztrálokkal, kanadaiakkal vagyunk tárgyalásban, és görögökkel is tárgyalgatunk". A jelenleg hazánkban készülő koprodukciós filmek között a Puskás film költségvetése valójában középkategóriának számít.

Az MMK-nál még csak a dokumentumfilmre pályáztak, de elutasították őket azzal az indokkal, hogy "egy ilyen populáris témával inkább a piacról szerezzünk pénzt. Nekem ez egy kicsit furcsa" - kommentálja Neményi a döntést. (Egy indexes kollégám szerint az antipopuláris feldolgozással Tarr Béla rendezőt kéne megkeresniük: Öcsi bácsi Kispestről fél órán át baktatna a 43-as villamos vonalán az egykori KAC stadion felé (ma Bozsik-stadion), és Bözsi néni mellett a kisfröccs is szerepet kaphatna. )

"Ha Bartókról forgatnánk, azt sem támogatnák, mert őt már úgyis ismerik?" - térít vissza minket a közönségfilmek nehézségeihez Neményi. - Egy ilyen nagy emberről kell, hogy film készüljön, de ez nekik nem annyira fontos." Még hozzáteszi: "Ráadásul dokumentumfilmre könnyebb pénzt találni, a játékfilm keményebb lesz." És hogy akkor honnan lesz pénz?, kérdezzük. "Magyar befektetőktől" - jön a kurta válasz. A koprodukciós partnerek hozzájárulása pedig majd ezután dől el.