Magyar operatőrök Lódzban

2005.11.30. 12:20
Magyar operatőrökkel a fókuszban kezdődik szombat este a XIII. Camerimage filmfesztivál Lódzban. Pados Gyula, Koltai Lajos, Nagy András utazik, jelentette az Indexnek a Magyar Filmunió.
A második legnagyobb lengyel város filmfesztiváljának versenyprogramjába a Pados Gyula fényképezte Sorstalanság kapott meghívást. Pados Gyula a Kontroll operatőre a Sorstalanság című film fényképezésért jelenleg versenyben van a legjobb operatőrnek járó Európa Filmdíjért Haneke, Wenders, Pawlikowski, Jeunet és Lars von Trier operatőreivel együtt.

A Nagy András A fény ösvényeivel jutott a lódzi fesztiválra. Mispál Attila első játékfilmje a Cseh Annamária alakította sikeres modell és a Cserhalmi György alakította ötvösmester története az idei Filmszemlén hét díjat nyert el, köztük a legjobb elsőfilm és a diákzsűri díját is.

Koltai Lajos nemcsak a Sorstalanság rendezőjeként, de operatőrként is meghívást nyert Lódzba. Szabó István és Koltai Lajos közös munkássága előtt tisztelegve a XIII. Camerimage filmfesztivál válogatást mutat be. A hat filmet műsorra tűző programban újra találkozhat a közönség többek között a Bizalom, a Mephisto és a Redl ezredes című világhírű Szabó-filmekkel.