Változtatna a Da Vinci-filmen az Opus Dei

2006.02.15. 12:09
Imidzskampányba kezdett az Opus Dei konzervatív római katolikus szervezet, hogy javítson azon a képen, amit a Da Vinci-kód című könyv, illetve a készülő mozifilm fest róluk, gyilkos és hataloméhes szektának tüntetve fel őket. A szervezet egyúttal szeretné elérni, hogy a filmen változtasson a Sony Pictures filmstúdió, hogy az ne sértse a katolikusok érzékenységét.

Az Opus Dei konzervatív római katolikus szervezet nem készül arra, hogy bojkottfelhívással tántorítsa el a nézőket A Da Vinci-kód című, hamarosan bemutatásra kerülő film megtekintésétől, de bízik abban, hogy az végső változatában nem fogja sérteni a hívők érzéseit.

Konstruktív átláthatóság

A Sony Pictures filmstúdiónak még elég ideje van arra, hogy olyan változtatásokat hajtson végre, amelyeket a katolikusok méltányolnak majd, "különösen ezekben a napokban, amikor mindenki láthatja az intolerancia fájdalmas következményeit" - hangsúlyozta kedden Rómában kiadott közleményében a szervezet, nyilvánvaló utalással az iszlám világban a Mohamed-karikatúrák kiváltotta erőszakhullámra.

A film, amelynek címszerepét Tom Hanks játssza, és amelyet várhatóan május 19-én mutatnak be először, Dan Brown sikerkönyvén alapul, ahol a szerző gyilkos és hataloméhes szektának tünteti fel az Opus Deit. A regény azon a feltevésen alapul, hogy Jézus feleségül vette Mária Magdolnát, leszármazottaik is voltak, aminek elleplezéséért az Opus Dei és a katolikus egyház volt a felelős.

A nyilvánosságot ritkán kereső, hagyományelvű rendnek is nevezett Opus Dei most egyfajta népszerűsítési kampányba kezdett, hogy még a film megjelenése előtt javítson a róla kialakult képen. Bojkottfelhívása elmaradását azzal magyarázta, hogy előnyben részesíti az átláthatóság sokkal "konstruktívabb" útjait. "A Da Vinci-kód a katolikus egyház torz képét mutatja" - hangoztatta közleményében, amelynek kiadására állítólag azért szánta el magát, mert rengeteg kérdést kapott a készülő alkotásról.

A képzelet műve

"A könyv és a film terjesztése jó alkalmat kínál az egyház hiteles és valódi arcának bemutatására" - szögezte le, előtérbe állítva az egyház néhány jótékonysági tevékenységét Afrikában. Aláhúzta: még mindig reménykedik abban, hogy a Sony változtatni fog a filmen, és végső megjelenési formájában "nem lesznek olyan utalások, amelyek sértenék a katolikusokat".

"Nem elég felajánlani a sértett félnek az önvédelem lehetőségét, miközben a sértegetés folytatódik" - mutatott rá az Opus Dei. "A helyes magatartás a sértés elkerülése, amennyiben az még lehetséges".

A módosításokkal a Sony bebizonyíthatná, hogy a szólásszabadság összeegyeztethető a vallási meggyőződések tiszteletben tartásával, egyúttal "szolgálatot" tenne "a kultúrák közötti párbeszéd ügyének" - írta a katolikus szervezet. A Sony szóvivője úgy nyilatkozott, hogy A Da Vinci-kód a képzelet műve, amelynek nem áll szándékában egyetlen szervezetnek sem ártani.