Orosz road movie és némafilm az Örökmozgóban

2005.01.04. 13:14
Új közönségfilmekkel és a Szverdlovszki Filmstúdió produkcióiból válogatott alkotásokkal köszönti az orosz karácsonyt és újévet a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum január 7-e és 14-e között - tájékoztatta Fejes Katalin sajtóreferens hétfőn az MTI-t.

A filmhéten - amelyet a Magyar Filmintézet mozija, az Örökmozgó az Orosz Filmfejlesztési Alappal együttműködve immár hatodik éve rendez meg - az 1943-ban alakult Szverdlovszki Filmstúdió mutatkozik be két nyolcvanas évekbeli és három új produkcióval.

A közönség láthat egy történelmi és egy mai akciófilmet (A Gyemidovok, A vadőr), egy moralizáló, valamint egy fantasztikus elemekben bővelkedő lélektani drámát (Tükör a hősnek, A titokzatos erő), és bemutatnak egy road movie-t is (Földcsuszamlás).

Ezt a válogatást egészíti ki öt, a mai Oroszországban játszódó film. Az alkotások időszerű lélektani-társadalmi kérdéseket érintenek és közben érezhetően - nem egyszer amerikaias stílusban - a nagyközönség meghódítására törekszenek - írta Fejes Katalin sajtóreferens.

A rendezők között van elsőfilmes és olyan, már veteránnak számító alkotó, mint Roman Balajan vagy Vlagyimir Hotyinyenko.

Egy hónap, negyven film

A filmhét az ugyancsak hagyományos orosz filmhónap keretébe illeszkedik, amelyet az idén Női rendezők, női témák, nagy sikerek - régen és most címmel rendeznek meg.

A nézők már befutott orosz rendezőnők (Larisza Sepityko, Dinara Aszanova, Kira Muratova) filmjeit láthatják, a hónap végén személyes találkozásra is alkalom nyílik Ligyija Bobrovával. Az egyik legígéretesebb új tehetségnek tartott Bobrova három filmből álló teljes életművével szerepel a programban.

A programban szereplő több mint negyven orosz film között - a filmtörténeti klasszikusok (például Patyomkin, Anya, Mr. West, Ember a felvevőgéppel) mellett - számos régi közönségsiker is akad (Hárem a sivatagban, Jazzbolondok, Borisz Godunov).

Az Oscar-díjas Moszkva nem hisz a könnyeknek című film mellett olyan nagy nevek ritkán játszott filmjeit is bemutatják a "női" témáról, a leányanyaságról, a gyereknevelésről, mint Tengiz Abuladze: Idegen gyerekek, Andrej Mihalkov-Koncsalovszkij: Aszja Kljacsina, Ilja Averbah: Idegen levelek vagy Alekszandr Aszkoldov: A komisszár című alkotását.

Filmtörténeti csemegének számít, hogy Abram Room: Ágy és dívány című 1927-es korszakos némafilmjét új feldolgozásban (Pjotr Todorovszkij: Háztartás hármasban, 1998) láthatja az Örökmozgó közönsége. Egyebek mellett Alekszej Balabanov (Testvér 1 és 2, Háború) és Jurij Ozerov (Sztálingrád) arról gondoskodik, hogy a filmhéten a "férfias" alkotásokban se legyen hiány - írta a sajtóreferens.