Újra magyar jelölt az Oscaron

2007.01.23. 16:18
Nyilvánosságra hozták a 79. Oscar-díjért versenyző filmek listáját: a legtöbb jelölést a Dreamgirls című musicalfilm kapta, szorosan a nyomában a 21 gramm rendezőjének új filmje, a Bábel. Meryl Streep a tizennegyedik jelölésének örülhet, a magyarok pedig M. Tóth Géza Maestro című animációjának, ami szintén felkerült a listára.
A legjobb filmnek járó Oscarért Alejandro González Inárritu kontinenseken átívelő drámája, a Bábel mellett a két nagy vetélytárs, Scorsese és Clint Eastwood filmje is versenyez. A Tégla és a második világháborús Letters from Iwo Jima után a negyedik jelölést a Veszedelmes viszonyokkal befutott Stephen Frears A királynő című filmje kapta. Bár a Dreamgirls-t összesen nyolc kategóriában jelölték, nem került be a legjobb filmek közé.

Díjhalmozó Streep

A színésznők között várható volt a II. Erzsébetet alakító Helen Mirren és a kétszeres Oscar-díjas és hatszoros Golden Globe-díjas Meryl Streep jelölése is. A kategóriában díjhoz juthat még Penelope Cruz, Kate Winslet és Judi Dench is.

Scorsese megint bukhat

A férfijelöltek között megtalálhatók a Golden Globe díjazottjai. Forest Whitaker az ugandai diktátor, Idi Amin szerepében lopta be magát a bírálók szívébe, de a legjobb férfiszínész kategóriában fut még Leonardo DiCaprio a Véres gyémánttal, vagy Will Smith a The Pursuit of Happyness-szel, amiben egy olyan hajléktalan apát játszik, aki brókeriskolába felvételizik. A legjobb színésznek járó díjra Forest Whitakert tartják a legesélyesebbnek, de sokan szorítanak Peter O'Toole-nak, akit ezzel együtt már nyolcszor jelöltek Oscarra, de eddig egyszer sem kapta meg.

Hasonlóan járhat Scorsese is, aki a Téglával ugyan visszatért a számára otthonos gengszterkörökbe, de ha megint üres kézzel távozik, ez lesz a hetedik alkalom. Ahogy várható volt, a legjobb rendezésért járó díjért Scorsesének az öreg Eastwooddal kell megütköznie. De esélyes még a legjobb rendező díjáért Stephen Frears, Alejandro Gonzáles Inarritut és Paul Greengrasst is.

Eddie Murphy a Dreamgirlsért kapott Golden Globe-ot, most ugyanezért a szerepért a legjobb mellékszereplőnek járó Oscarra esélyes. A legjobb női mellékszereplő-díjra a Golden Globe-bal is jutalmazott Jennifer Hudsont jelölték, akit az American Idol című tehetségkutató repített két év leforgása alatt Oscar-közelbe. Az énekes-táncos színésznő mellett még versenyzik Cate Blanchett is.

Magyar(ok)

Egészestés animáció kategóriában a Verdák mellett a Táncoló Talpakat és a Rém Romot jelölték. M. Tóth Géza Maestro című négy és fél perces, 3D-s animációja a legjobb rövid rajzfilmnek járó díjat vihetné el három amerikai és egy norvég-kanadai vetélytársa elől. "A többi animáció gyártói között olyan nevek szerepelnek, mint a Pixar, a National Film Board of Canada, vagy a Blue Sky" - mondta az Indexnek a rendező, aki civilben a Magyar Iparművészeti Egyetem (MIE) Vizuális Tanszékének vezetőtanára. "Ezek mellett a Maestrót gyártó Kedd Stúdió nem nagyon tudott lobbizni, a filmek viszont nagyon szépek, a legszebbek, amik az elmúlt négy évben készültek" - mondta elismerően a konkurenciáról.

Magyar animációk közül eddig ez a harmadik Oscar-jelölés: először Jankovics Marcell Sisyphusát jelölték Oscarra 1975-ben, Rófusz Ferenc 81-ben A légyért meg is kapta az Akadémia elismerését. Bár az akkori kormány nem engedte ki, és helyette egy pártfunkcionárius vette át a díjat, ezzel nagy nemzetközi felháborodást váltva ki. Mikor M. Tóth-ot megkérdeztük, hogy Rófuszhoz hasonlóan kihagyja-e az átadót, azt válaszolta: "Hogy a Rófuszi hagyomány szerint én se menjek ki? De, szeretnék, a feleségemmel együtt. Csak vízumot és pénzt kell szereznem."

Magyar vonatkozású hír az idei jelölésekben még Zsigmond Vilmos operatőri elismerése is: a magyar származású filmes Brian De Palma Black Dahlia című filmjét fényképezte. Zsigmond 56-ban hagyta el Magyarországot, 78-ban a Harmadik típusú találkozásokért már kapott egy Oscart, de később a Szarvasvadászért és a The River című filmért is jelölték.

Magyar oscarosok:
A kortársak közül Zsigmond Vilmos a Harmadik típusú találkozásokkal 1978-ban nyert. Első Oscar-díjasnak Rófusz Ferencet számítjuk A légy című filmjéért, amiért a legjobb animátor címet kapta meg. 1982-ben vette át Szabó István a Mephisto-ért a legjobb külföldi filmért járó aranyszobrot. A Maszk című filmben dolgozott Elek Zoltán, aki a legjobb sminkes lett 1986-ban. 1991-ben Böszörményi Zsuzsa diák-Oscart nyert, 1996-ban Szalay Attila pedig technikai Oscart.