Szavazzon az Oscarra az Indexszel!

2005.02.25. 12:55
Megrögzött milliárdos, nincstelen bokszolónő, vak heroinista, repkedő árvák és egy kis pinot noir-fétis - a hetvenhetedik Oscar-gálán ők pályáznak az év legjobb filmje címre. Ne habozzon, nyomja meg a gombot: nemcsak szavazhat, játszhat is. Azok között, akik eltalálják a nyertest, az Oscar utáni hajnalon filmes ajándékokat sorsolunk ki a jelölt filmek forgalmazói - a UIP Dunafilm, az SPI International és a Mokép - jóvoltából.
Megvan a véleménye a hetvenhetedik Oscarról? Esetleg tuti tippje van az idei eredményekről? Spekuláljon, mérlegeljen és szavazzon, melyik film részesül vasárnap éjjel a nyugati világ legnagyobb filmes elismerésében! Ha Ön kívülről fújja a 2004-es jelölteket és biztos a dolgában, pörgessen egyenesen a lap aljára és adja le szavazatát a nyertes filmre. Ha mégsem, íme röviden az öt jelölt:

Aviátor

Aviátor
(Miramax, Initial Entertainment Group és Warner Bros.)

Egy újabb amerikai mániákus zseni története. Fantasztikus látvány, ütős alakítások, tízperces végefőcím. Háztetőket kaszál le a lángoló repülő és szól a swing. DiCaprio ezúttal Howard Hughes, a milliárdos filmproducer és repülőgépmérnök, szerető és pilóta, üzletember és álmodozó szerepében tér vissza. Rendezőjét, Martin Scorsesét eddig ötször jelölték Oscarra, egyszer sem kapta meg. Most, a hatodik jelölés után sem érezheti biztosnak a győzelmet, az viszont tény, hogy az Aviátor tizenegy kategóriában indul és ezzel a számmal idén az ő mozija statisztikailag a legesélyesebb a legjobb film díjára. Statisztikailag.
Magyarországi bemutató: 2005. február 24.

Én, Pán Péter

Én, Pán Péter
(Miramax)

Sétapálca, repülő fiúk, medvebőrbe bújtatott bernáthegyi - az Én, Pán Péter életrajzi film az angolszász gyermekirodalom egyik legnépszerűbb darabjának születéséről. Ha a magyar nézők nem is olvasták soha Peter Pan meséjét, Marc Forster filmjéből kiderül, ki ihlette meg száz évvel ezelőtt a szerzőt, J.M. Barrie-t. Andalító vonósok kísérik Johnny Depp és az árva fiúk történetét, bár az irodalomtörténeti vitát, hogy vajon Barrie pedofil volt-e vagy sem, nem ez a feldolgozás fogja eldönteni. Az Amerikai Kritikusok Testülete decemberben 2004 legjobb filmjének nevezte, ezen a listán megelőzte az Aviátort, a Millió dolláros bébit és a Közelebb!-et. Hét Oscarra jelölték.
Magyarországi bemutató: 2005. február 24.

Kerülőutak

Kerülőutak
(Fox Searchlight/20th Century Fox)

Bor, libidó, barátság. Xanax, merlot, pinot noir. Depresszió, fellángolás, pucérseggű öreg rocker az autóablakban. Alexander Payne filmje két jóbarátról, akik hétnapos bortúrára indulnak Kaliforniában. Első pillantásra egyik sem szimpatikus különösebben, aztán valahogy, a gyengeségeik, hibáik miatt megszereti őket az ember. Festői környezetben a mindennapok nyomora, borkóstoló tippek és négy, eddig többnyire mellőzött, nagyon jó színész: Paul Giamatti, Sandra Oh, Thomas Haden Church, Virginia Madsen. A szimpla, életszerű sztori, a szellemes párbeszédek, az apró, kidolgozott részletek az Oscar-jelölésig vitték a Kerülőutakat. Összesen öt kategóriában indítják.
Magyarországi bemutató: 2005. február 3.

Millió dolláros bébi

Millió dolláros bébi
(Warner Bros.)

Amerikában az utolsó pillanatban, néhány nappal karácsony előtt mutatták be Clint Eastwood legújabb filmjét - épp jó időben ahhoz, hogy az ezután következő két hónapban viharos gyorsasággal ingassa meg azokat, akik a 2004-es év Oscarját már előre borítékolták a bombasztikus Aviátornak. A Millió dolláros bébi éppen negyedannyi pénzből készült, mint Scorsese filmje, a sztori egyszerű, kevés szereplős: a barázdált arcú Eastwood Frankie Dunnt, a keserű, magányos bokszedzőt alakítja, Hilary Swank játssza elszánt tanítványát, Maggie-t, Morgan Freeman pedig Dunn barátja és egyben a narrátor. "Szívfacsaró", "kemény", "megrázó" - lelkendeznek a kritikusok, a nézők pedig a könnyeiket nyelik. Hét kategóriában indul az Oscarért.
Magyarországi bemutató: 2005. március 10.

Ray

Ray
(Universal)

Zenés mozi a soul atyjáról, Ray Charlesról, aki már nem érhette meg a film bemutatóját, de még ellátogatott a forgatásra és segített Jamie Foxxnak a szerep megformálásában. A halála után kialakult Ray-láz valószínűleg nagyot lendített Taylor Hackford filmjének sikerén, Jamie Foxxot pedig egyenesen a legnagyobbak közé repítette. A hős vak, fekete, heroinista és szupersztár, így együtt, bár azt a kérdést, hogy pontosan hogyan küzdött meg a zenész a sokszoros hendikeppel, a film nem igazán boncolgatja. A történet megszakad a legendás zenész negyvenéves korában, elhangzik viszont a Hit The Road Jack és még jó néhány örökzöld. Hat Oscarra jelölték, köztük Foxxot a legjobb színész díjára, amit sokak szerint meg is nyer vasárnap éjjel.
Magyarországi bemutató: 2005. február 3.

Ezek voltak idén az Oscar-jelöltek a legjobb film kategóriában - nem marad más hátra, döntsön: melyik mozi győzheti le a többi négyet? Megszavazza-e annyi év után az Amerikai Filmakadémia Scorsese Oscarját? Vagy Eastwood érzelmes, megrázó filmje hatja meg jobban az Akadémia tagjait? Esetleg a Kerülőutak humora, Ray Charles vérpezsdítő zenéje, vagy Pán Péter varázsa nyeri meg az 5000 szavazat többségét?

Ha Ön fittyet hány Kevin Mitnick intelmeire és fűnek-fának megadja adatait, részt vehet játékunkban is. A gála után néhány órával a UIP Dunafilm, az SPI International és a Mokép jóvoltából filmes ajándékot sorsolunk a helyesen tippelők között.