Albert Györgyi: Honnan jött ez a csaj? Valszeg jó mélyről!

2007.02.26. 02:06
Ez Martin Scorsese estéje volt: megnyerte a legjobb film és a legjobb rendező díját, ráadásul mindenki folyamatosan róla beszélt. Nagyobb meglepetés volt, hogy nem A faun labirintusa, hanem a német Mások élete győzött. A Bábel és a Levelek Ivo Jimáról nem nyert fontos díjat. Sajnos a magyarok sem nyertek. Percről-percre követtük az eseményeket.

Hetek óta úgy tűnik, minden Oscar-díj előre le van játszva, ezért óriási sértődések várhatóak, ha nem az előzetesen elvártak szerint történnek a dolgok. Botrányokban gazdag estét kívánunk!

A ruhaköltemények mellett a legfontosabb kérdés a vöröszőnyeges bevonuláson, hogy Meryl Streep vagy Helen Mirren lesz a legjobb színésznő?


Jennifer Hudson és Penelope Cruz
01:41 A Pro 7-en A mások élete című német film jelölése miatt már egy órával az eddigi leghosszabbnak meghirdetett Oscar-gála előtt megkezdték a műsorukat: Florian Henckel von Donnersmarck, elsőfilmes rendező ekkor érkezett. Utána a legjobb színésznő díjára jelölt 61 éves, aranyruhában csillogó Helen Mirren, aki nagyon örül, hogy eljátszhatta II. Erzsébet királynőt. - Annak külön örülök, hogy Angliát képviselhetem" - mondta, de a nép nyilatkozata közben csak Celine Dion miatt sikítozott.

01:50 "Mit csinálsz itt ma Celine?" - kérdezte a riporter az énekesnőt, aki lázas, de Ennio Morriconénak azért átadja az életműdíjat. "Csodálatos, hogy tizennegyedszer jelöltek, de nagyon izgulok" - mondta Meryl Streep, majd a jelöléseket leszámítva ezt megismételte a lánya, Mamie Gummer is.

2:02 "Örülök, hogy a hollywoodi filmstúdió rendszerben elkészülhetett egy ilyen film, mint a Véres gyémánt" - komolykodik máris Leonardo DiCaprio, aki a Véres gyémánt miatt a legjobb színész díjára jelölték, de főleg a Tégla című filmért a legjobb filmes díjára jelölt Martin Scorseséről kérdezték: "Soha senkitől nem tanultam többet a filmkészítésről, egy igazi tanár volt Scorsese."

2:04 "Nőcis buli az Oscar" - jegyezte meg közben Albert Györgyi már az RTL Klubon, ahol hajnali 2-től szintén megkezdték a közvetítést, itt épp Nicole Kidman és Naomi Watts ecsetelték, hogy otthonhagyták párjaikat, hogy nyugodtan bulizhassanak. Az est házigazdája, Ellen DeGeneres Oscar házigazda vaskos poénjait is bejósolta előre Albert.


Will Smith és családja
2:10"Óriási elismerés nekem, hogy egy spanyol színésznőt jelölnek az Oscarra - mondta a csodálatos Penelope Cruz, majd egy régebbi elismeréséről: - Sokáig álmodoztam arról, hogy Almodovar felhív egyszer, hogy játsszak egy filmjében, és ez 17 évesen megtörtént".

2:14 Will Smith feleségével és fiával jött a gálára közvetlenül Eddie Murphy után. "Egészen különös volt ezt a filmet elkészíteni, hiszen a produceri munkálatokban is részt vettem - jegyezte meg A boldogság nyomábanról, amiért legjobb színésznek jelölték. - Meg a fiammal is együtt szerepelhettem" - tette hozzá. "Jól érzem magam" - szólt közbe Smith mikrofonfejű fia is.

2:25 "Pár hete tudtam meg, hogy jelöltek - mesélte almazöld ruhában Kate Winslet, a negyedik legjobb színésznő jelölt, akit az Apró titok miatt van jelen. És a provokatív szexjelenet?, kérdi a riporter. "Az azt megelőző nap sokkal nehezebb, amikor az ember hergeli magát" - ecseteli lelkesen.

2:40-kor megjelent az est bevállaltan leszbikus házigazdája, Ellen DeGeneres tévés komika bordó bársony nadrágkosztümében, hogy feldobja a hangulatot kezdésként egy "Ha nem lennének zsidók, feketék és melegek, nem lenne díjátadó!" kijelentéssel. "Ma este a jelölteket fogjuk ünnepelni, szemben a tavalyi évvel, amikor a győzteseket ünnepeltük" - magyarázta, és beszámolt a saját sikertörténetéről is: "mindig arról álmodtam, hogy Oscar-gálát vezessek." Még tett néhány vicces megjegyzést: "Ez minden idők nemzetközibb Oscarja", illetve: "Nem tudjuk, ki fog nyerni, de ha van valami angol akcentusod, akkor van esélyed." És: "Ne izguljatok azon, nyertek-e, mit mondtok, hanem azon, hogy milliárdan nézik a műsort, és ne beszéljetek sokat."


Peter O’Toole és Queen Latifah
Nézze meg képeinket!
02: 45 A vörös ruhás Nicole Kidman és a még mindig baltaarcú Daniel Craig adta át a legjobb látványtervezésért az Oscart, amit a Faun labirintusa kapott.

02:54 Will Ferrel, a világ legszomorúbb és egyben alkoholista bohócaként énekel duettet Jack Blackkel arról, hogy ők is kaphassanak Oscart, és a betétdalban kiosztják az összes nomináltat: Mark Wahlberget, mert "kemény csávó", Peter O'Toole-t az angolsága, DiCapriót a jelölések és a jó csajai miatt.

Mindjárt az elején, 3:01-kor kiderült, hogy nem nyertünk Oscart, hogy nem a Maestro lett a legjobb rajzfilm. "Ettől függetlenül M. Tóth Géza nagyszerű dolgot követett el" - magyarázta csüggedten az RTL Klub riportere. A gála két legfiatalabbja, Will Smith fia és Abigail Breslin adták át a díjat a kanadai Danish Poet alkotójának.

"Mindenki sír" - jelentette közben a Merlin színházból, az ott eddig kollektíven ünneplő magyar közönségről riporterünk. "A nyertes film klasszikus technikával készült, míg a Maestro is 3d-s, és már egy ideje 3d-sek nyernek, így várható volt, hogy ez megfordul" - talált hamar magyarázatot az Indexnek a helyszínen Kiss Attila, a filmet forgalmazó Szimpla egyik vezetője.


Ellen DeGeneres
3:07De térjünk vissza az eredeti helyszínre: Albert Györgyiék közben azt sajnálják, hogy Arnold Schwarzenegger nem lehet Amerika elnöke. Clint Eastwoodot viszont megválasztanák, magyarázta Györgyi egy Zsigmond Vilmos interjúra hivatkozva. DeGeneres közben beszól a legjobb színésznőknek: Penelopé Cruznak, mert azt hitte eddig, hogy mexikói, majd Judi Denchnek: "Azt hittem, a szemét csinálják, de kiderült hogy a mellét." (Valójában térdműtét miatt maradt igazoltan távol.)

3:15 "A hangvágás olyan, mint a jó szex" - konferálták fel a díjat, majd a Levelek Ivo Jimárólnak adták, majd a Legjobb hang díja a Dreamgirls csapatáé lett.

3:20 Következett a legjobb férfi mellékszereplő, amit Rachel Weisz adott át Allen Arkinnak, A család kicsi kincsében játszott szerepéért. Láthatóan Eddie Murphyt érte a legnagyobb csalódás, mert ő tapsolt a legvehemensebben. A műsorvezető ezután rögtön az egyik vesztest, Mark Wahlberget szólította meg ("Na, most mi van Mark?"), aki nem annyira örült neki.

3:40 Al Gore, egykori alelnök, aki a Kellemetlen igazsággal érkezett a filmes berkekbe és Leonardo DiCaprio, aki a Titanic-kal, egy kis reklámblokkban számolt be arról, hogy az Oscar mostantól sokkal környezettudatosabb lett, még az elhasznált széndioxidot is hasznosítják. Majd azon viccelődtek, hogy Al Gore bejelenti-e indulását az amerikai elnökségért, de lekeverték, mert 45 másodpercnél hosszabban futott neki. "Miután zöld lett az Oscar, ezért az Akadémia megkért, hasznosítsam újra a poénjaimat" - jegyezte meg az egyre inkább kedvencünkké váló műsorvezető.

3:45 A legjobb egészestés animációs film díját a a Shrek-filmek Fionája, a barnára festett Cameron Diaz adta át a Táncoló talpak alkotójának, és bár a rajzfilmfigurák ott tapsoltak, Cameron megkérte őket, hogy ne jöjjenek fel a színpadra. "Köszönöm minden férfinek, aki pingvin ruhában jött" - mondta George Miller.

3:53 A tégla elnyerte az első díját, a legjobb adaptált forgatókönyvért. Érthetetlen módon nem köszönték meg az eredeti film, a hongkongi Szigorúan piszkos ügyek alkotóinak. De ami ennél is fontosabb: Ellen DeGeneres átöltözött. Fehér nadrágban és blúzban folytatja, egy Oscar-díj hordozó babakelengyével a hasán, ami azért praktikus, hogy mint mondja, mindenki tudjon piálni és cigizni a díjjal is. Ezzel a legjobb kosztüm díját harangozza be, amit Marie Antoinette című Sophia Coppola-film tervezője, Milena Canonero kap. A harmadik Oscart begyűjtő filmes Francis Ford Coppolát emeli ki a köszönetnyilvánításában, és mesterét, Stanley Kubrickot.

4:10 Újabb bréking esemény: miután Martin Scorsesét már molesztálta a sorok között, a másik nagy esélyes Clint Eastwood székkarfájára ül DeGeneres: "Még soha nem találkoztunk, de az egyik legnagyobb rajongója vagyok" - kezdi. "Van számomra is egy forgatókönyve?" - kérdez vissza Clint, hisz Martinnak már ajánlott egyet. "Nem, én fotózni szeretném. Steven lefotóznál minket? - szól a mellettük ülő Spielberghez. - Ez nem jó, ennél nem tudsz közelebbit?" - utasítgatja az Indiana Jones rendezőjét, aki iparkodni kezd, és másodszorra egy jobb képet csinál. "Ugye milyen édes?".

4:13 Zsigmond Vilmos sem nyert, helyette Gwyneth Paltrow Guillermo Navarrónak adja át a legjobb operatőrnek járó díjat A faun labirintusáért.

4:22 A King Kong barátnőjeként ismert Naomi Watts és Robert Downey Jr. adja át a legjobb vizuális effektus díját. Downey Jr. megjegyezte, hogy számára a kilencvenes években a vizuális effekt gyakori élmény volt, ismerve a drogproblémáit ezen mindenki nevetett. A díjat A Karib-tenger kalózai 2 csapata veszi át, akik négy bronxi kölyökként emlegetik magukat.

A legjobb külföldi filmet Clive Owen és és Cate Blanchett konferálta, és meglepetés, hogy nem A faun labirintusa, hanem A mások élete lett a nyertes. A rendező megköszönte a németeknek, a bajoroknak és Arnold Schwarzeneggernek a díjat: "Megtanított arra, hogy töröljem a szótáramból azt a kifejezést, hogy nem megy".


Jennifer Hudson
4:35. "Elnézést, hogy késtem, de Al Gore-ral és Jack Nicholsonnal ittam a háttérben" - adja meg az alaphangulatot George Clooney a legjobb női mellékszereplő díj jelöltjeinek felolvasásához. Az Oscart egyébként Jennifer Hudson nyerte a Dreamgirls-ért. "Nagymamámnak köszönöm, aki ezt nem érhette meg. Ugyanilyen tehetséges volt mint én, csak nem kapott bizonyítási lehetőséget" - mondta meghatódva. Bár neki, és a konkurens Beyoncénak is sikerült legyűrnie a könnyeit, Albert Györgyinek nem, szipogva megjegyezte: "Ilyenkor mindig meghatódom. Honnan jött ez a csaj, az izéből, valószínűleg jó mélyről."

4:45 "Az öt csodálatos depressziós film" - jelentette be Jerry Seinfeld komikus a legjobb dokumentumfilm kategória jelöltjeit, és Al Gore Kellemetlen igazság című filmjét, mint nyertest.

4:50 Első filmem, amiért megjegyeztek - vonult be a spagettiwestern zenére Clint Eastwood, hogy Ennio Morricone zeneszerző Életmű díját felkonferálja. - Több, mint 400 film zenéjét szerezte, ötször jelölték Oscarra, de egyszer sem kapta meg" - sorolja még a színész-rendező, aki a szemüvegét lent felejtette, így súgógép nélkül improvizál. Albert Györgyi áthidalja a nyelvi problémákat, amikor Morricone olaszul mondja beszédét: "biztos megköszönte a családjának". Clint Eastwood fordítja le: "Ennio Morricone megköszönte mindenkinek, akik tehetségük ellenére soha nem kapták meg ezt a díjat."

5:09 Hugh Jackman és az est szépe, Penelopé Cruz adják át a legjobb filmzene díját a Bábelnek, ami az első beváltott díja Inarritu filmjének. Nem véltelenül Penelopét választották a konferálásra: Gyönyörűen mondta ki a jelöltek, köztük a nyertes, Gustavo Santaolalla nevét.

5:09 "Olyan nyomasztó ide kijönni, de amikor meglátom Jack Nicholsont, aki mindig nevet, megkönnyebbülök - mondja Ellen DeGeneres, akit nagyon rég láttunk (pontosan 4:11-kor). A kopaszra borotvált Nicholson ezen is röhög. - Imádom, hogy ilyen jól érzi magát az első sorban már évek óta."

5:14 Pókember ( Tobey Maguire) és Pókemberné ( Kirstin Dunst) adják át a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat A család kicsi kincse elsőkönyves írójának, Michael Arndtnak.

5:30 John Travolta és a nála is magasabb Queen Latifah a Hairspray című musicalüket promotálják megjelenésükkel: a legjobb betétdal várományosát jelentik be. A három dreamgirls-ös szám helyett Melissa Etheridge lett a befutó a Kellemetlen igazság egy számával. A díjat a zeneszerzőnő feleségének köszöni meg. "Nagyon szimpatikus, hogy vállaltan nadrágban jelennek meg a hölgyek" - vonta le a tanulságot Albert Györgyi.


Forest Whitaker
5:56 "Több mint ötven éve, hogy II. Erzsébet megőrizte tartását és a firzuráját. Neki köszönöm a díjat. Nyilvánvaló, hogy A királynő nélkül én sem lennék itt" - mondta Helen Mirren, akit Philip Seymour Hoffman olvasott be, és akit a legesélyesebbnek tartottak. Kate Winslet elsírta magát, amikor Mirren beszédében azt mondta, szeretné megosztani a díjat a többi jelölttel, hisz őt sem először jelölték.

6:05 Reese Whiterspoontól, aki most nagyon furcsán hordta az állát, kapta meg a legjobb férfi színésznek járó Oscart Forest Whitaker a The Last King of Scotlandért. Az egyik vesztes, Will Smith felállva tapsolt, elsőként gratulált. "Feleségemnek köszönöm, tudtam, ha meghatódom, úgyse jut eszembe semmi. Felolvasnám, amit írtam. Amikor gyerek voltam, csak autós moziban láttam filmeket. Mindenkinek azt mondom, azért kezdtem el színészkedni, mert mindenkihez szerettem volna eljutni. És művésztársaimmal vallom, a művészetünk arra is jó, hogy egyesítse az embereket. És a felmenőimnek is köszönöm, akik Afrikából érkeztek, és köszönöm, hogy ebben az életben megkaptam a díjat." Bár túlment az időn, nem keverték le.


Martin Scorsese
6:10 Martin Scorsese-é lett a legjobb rendező díja. Hosszan felállva tapsolták. 1956 óta rendez, ez az első Oscar díja. "Biztos az én nevem van rajta? - kérdezte, amikor szóhoz jutott Francis Ford Coppola, George Lucas és Steven Spielberg hármastól.

6:13 Jack Nicholson Diane Keatonnal konferáltatja fel a legjobb filmek jelöltjeit: A tégla nyerte meg ezt is. Scorseset ezúttal Spielberg ölelgeti a színpad mögött, holott ő a konkurens Clint Eastwood-film producere. A Tégla producer meg a díjat veszi át.

6:17 "Köszönöm, jó éjszakát! - mondta Ellen De Generes. - Ennyi".

6:19 Los Angelesben most este 9 körül jár, kezdődik az 1500 meghívott számára a parti Kalifornia kormányzójánál, Arnold Schwarzeneggernél.