Magyar művészek is esélyesek az európai Oscar-díjra

2004.12.10. 16:29
A berlini székhelyű Európai Filmakadémia idei jelöltjei közt van Antal Nimród és Koltai Lajos is.
A legjobb rendező kategóriában Európai Filmdíjat kaphat szombaton Barcelonában Antal Nimród, a Kontroll című film rendezője, s ugyancsak díjat nyerhet Koltai Lajos a Csodálatos Júlia című Szabó István-film fényképezéséért.

A berlini székhelyű Európai Filmakadémia díjait minden második évben a német főváros helyett valamelyik európai nagyvárosban adják át, most Barcelonára esett a választás.

A Filmakadémiát Ingmar Bergman és Wim Wenders alapította, az európai Oscarnak is nevezett díjak tekintélye egyre nagyobb, 1600 akadémiai tag véleményét tükrözik.

Barcelonában a nevezések számát tekintve német-spanyol párharc alakult ki: a legtöbb nevezéssel a spanyol sztárrendező, Pedro Almodóvár Rossz nevelés (La mala educacion), az ugyancsak spanyol Alejandro Amenábar Belső tenger (Mar adentro) és a török származású német Fatih Akin Fallal szemben (Gegen die Wand) című filmje büszkélkedhet. A német esélyeket csökkenti, hogy 2003-ban német film, a Good bye, Lenin nyerte az európai filmes fődíjat.

A legjobb rendező kategóriában Antal Nimródnak Almodóvarral, Amenábarral, Akinnal, a görög Theo Angelopoulosszal és a francia Agnes Jaouival, illetve alkotásaikkal kell "megküzdenie".

A németországi török környezetben játszódó Fallal szemben a német mozikban nagy sikert aratott, nem utolsó sorban azért, mert már az idei berlini filmfesztiválon is nyert, női főszereplőjének, Sibel Kekillinek nevét pedig feldobta a bulvársajtó. A művésznő nem kis bánatára kiderítették, hogy korábban pornófilmekben szerepelt, ami azonban nem akadálya annak, hogy fényes művészi pályát fusson be.

Kekilli Barcelonában a legjobb női alakításért járó díj egyik várományosa a brit Imelda Stunton mellett, aki Mike Leigh Vera Drake című drámájában játszik, s Velencében már nyert díjat alakításáért.