Potter lenyomta az Oscar-díjas filmeket

2006.03.10. 15:45
Az Oscar-díjkiosztó utáni kisebb érdeklődés ellenére a rendezői díjas Túl a barátságont a hétvégén már nem várják a top 10-be. Hét elején a legjobb film Oscar-díját nyert Ütközések-dvd-ből 18 ezer példány fogyott, de a Harry Potter-dvd ezt a kis sikert is elsöpörte az ötmilliós eladásával. Ennek ellenére jól kaszálnak a kis stúdiók is.
A vasárnapi Oscar-díjkiosztó után alig nőtt meg Amerikában az érdeklődés a nyertes filmek iránt. A Túl a barátságon az egyedüli díjazott alkotás, amelyik újra bekerült a hét elején a legnézettebb tíz közé.

Ahhoz, hogy hétvégén is a top 10-ben legyen, a héten legalább 3 és fél millió dolláros bevételt kéne produkálnia, ami a becslések szerint nem sikerül a meleg cowboyfilmnek. (Bár ezt a szintet még a meglehetősen gyengén teljesítő új Harrison Ford-akciófilm, a Tűzfal is tartja.) Az IMDb olvasói szerint a világ hatvanegyedik legrosszabb filmje (a toplistavezető Madea's Family Reunion című vígjáték) bevételeit az Ang Lee-féle cowboyfilm még azokban a hetekben sem közelítette meg, amikor csúcsidőszakát futotta.

A legutóbbi számítások szerint Túl a barátságon Amerikában közel 79 milliót gyűjtött össze, amivel a legtöbb bevételt szerezte az öt legjobb film kategóriájában Oscarra jelölt mozi között, de nem lett kasszasiker, mivel azt 100 milliós bevételtől számítják Hollywoodban. Viszont már sokszorosan behozta a 13 milliós előállítási költségét.

Az Ütközések sem egy Harry Potter

A legjobb film kategóriában nyertes, rasszizmus problémájával foglalkozó Ütközések az Amazon.com eladási listáján nyolcvan helyezést lépett előre, de így is csak a tizenkilencedik helyre futott fel.

A hatmillióból forgatott és huszonegymillióért reklámozott dráma a tengerentúlon 55 milliót, világszerte pedig még 30 millió dollárt hozott. A legjobb film kategóriában kapott Oscar után újra 120 moziban kezdik vetíteni nemsokára a filmet. A Lionsgate filmstúdió adatai szerint a nagyjából tíz dollárért kapható Ütközések dvd-ből közel 18 ezret adtak el a díjkiosztót követő napon.

A Harry Potter és a Tűz serlege című fantasyt hétfőn csak Észak-Amerikában 5 millió példányban értékesítették. Így a legalább másfélszer annyiba kerülő Potter dvd-k egy nap alatt majdnem annyit hoztak, mint a legjobb Oscar-díjas Ütközések azalatt a több mint négy hónap alatt, amíg a mozikban futott.