Útnak indultak az Oscar-meghívók

2005.07.08. 16:06
91 ország kapja meg a napokban azokat a meghívókat, amelyeket az Oscar szervezői a legjobb külföldi film kategóriájában indulóknak küldenek ki minden évben. A magyarok valamikor szeptemberben döntenek arról, hogy melyik magyar filmet nevezzük a 78. Oscarra.

A nevezés feltétele, hogy az adott filmet legalább hét egymást követő napon vetítették a származási országban 2004. október 1. és 2005. szeptember 30. között. További feltétel, hogy a párbeszédek döntő többsége az adott ország hivatalos nyelvén legyen, és a film pontos, nyelvileg helyes angol felirattal rendelkezzen - írta a Hollywood Reporter.

Vajda Katalin fesztivál menedzser, a Magyar Filmunió munkatársa az Index kérdésére elmondta, a hír az idei Oscar-szabályzatra vonatkozik, amit minden évben ebben az időben küld az Amerikai Filmakadémia a meghívott országoknak.

"Ebben a szabályzatban az Oscar-gála szervezői meghatározzák azt, mi az az intervallum, az a pontos időszak, amely alatt ebben az évben a magyarországi mozikban bemutatott magyar filmek pályázhatnak a magyar bizottság nevezésére. Ahhoz, hogy összeüljön a bizottság, alaposan át kell néznünk azoknak a magyar filmeknek a listáját, amelyek beleesnek ebbe az időtartamba, hiszen a bizottságnak nem lehet olyan tagja, aki közreműködött bármelyik érintett film elkészítésében" - magyarázta a Filmunió munkatársa.

Vajda azt is elmondta, hogy a korábbi évek gyakorlatából kindulva a bizottság szeptember körül dönti el, melyik lesz az a magyar film, amelyiket nevezi az ország. Ez a film indulhat aztán az Oscarért a legjobb külföldi film kategóriájában.

A 78. Oscar-gála 2006. március 5-én, vasárnap este kerül megrendezésre a hollywoodi Kodak Theatre-ben. Tavaly 50 országból érkeztek filmek, közülük az Amerikai Filmakadémia tagjai a spanyol Belső tengert találták a legjobbnak.