Oscar-láz és Aranyglóbusz-meghívó

2004.12.29. 16:52
A hétvégén postára adták az Amerikai Filmakadémia mind az 5808 tagjának szavazócéduláját, a Golden Globe - gála résztvevői pedig már kézhez kapták meghívóikat.
Ezek a szavazatok döntik el azt is, hogy a 267 film közül, amelyek idén a legjobb film kategóriára pályáznak, melyik lesz az az öt, amelyiket Oscarra jelölnek végül. A szabályok szerint az Amerikai Filmakadémia tagjainak a kitöltött szavazócédulákat január 15-ig kell visszaküldeni az összeszámlálásért felelős cég, a PricewaterhouseCoopers címére. A PWC ezután számba veszi a jelöléseket és összeállítja az Oscarra esélyes filmek listáját.

Az Egyesült Államokban négy új film is a mozikba kerül a mai napon, akik versenyre kelhetnek a jelölésekért. Al Pacino főszereplésével nyit Michael Radford műve, A velencei kalmár; John Travolta és Scarlett Johansson játszik az A Love Song for Bobby Long című drámában, Sean Penn és Niels Muller bemutatja politikai drámáját, a Merénylet Richard Nixon ellen címűt, és Dennis Quaid legújabb filmjére, az In Good Company-re is mától lehet jegyet váltani a tengerentúlon.

Az Oscar-jelöltek listáját január 25-én, helyi idő szerint hajnali fél hatkor hozzák nyilvánosságra a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theaterben. A hetvenhetedik Oscar-díjkiosztóra február 27-én kerül majd sor, melyet több, Magyarorságon fogható magyar csatorna is lead majd; az HBO mellett 2005-ben az RTL Klub is élőben közvetíti Los Angelesből az év egyik legfontosabb filmes eseményét. Ezzel Magyarországon először láthatják a nézők ingyenesen fogható országos televíziócsatornán a gálát. A műsor itthoni idő szerint hajnali fél háromkor kezdődik és hatig tart.

Készülnek a Golden Globe-ra is

Golden Globe 2005
Meghívó a hatvankettedik Golden Globe-gálára

Mindeközben lázasan folynak a hatvankettedik Golden Globe előkészületei is. A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) által megrendezett díjkiosztó jelöltjeinek listáját december 13-án jelentették be a Los Angeles-i Beverly Hilton szállóban. Návai Anikó, a HFPA egyetlen magyar tagja azóta megkapta hivatalos meghívóját is a január 16-án megrendezésre kerülő rangos gálára.

Jelenleg a háromórás műsor szervezése folyik; a HFPA tagjai a program menetének összehangolásán és a díjátadó művészek kiválasztásán dolgoznak. A jelöltek közül Alexander Payne Kerülőutak (Sideways) című vígjátéka emelkedik ki hét jelölésével, míg a Collateralból ismert Jamie Foxx kapta a legtöbb egyéni jelölést, szám szerint hármat.

Anette Beninget Szabó István filmjében, a Csodálatos Júliában nyújtott alakításáért jelölték az idei Golden Globe-ra. Scorsese életrajzi drámája, a The Aviator összesen hat jelölést szerzett, a Közelebb!, a Finding Neverland és Clint Eastwood új filmje, a Million Dollar Baby egyenként ötöt.