Johnny Deppet is jelölték Oscarra

2008.01.22. 15:16
A nagy esélyesnek számító Nem vénnek való vidéket nyolc kategóriában jelölte az Amerikai Filmakadémia, csakúgy, mint a Vérző olajat. Magyar idő szerint 14 óra 38 perckor hirdették ki a Los Angeles-i Beverly Hillben az Oscar-díjra jelöltek idei listáját.

A rendezőknél Julian Schnabel (Szkafander és pillangó), Jason Reitman (Juno), Tony Gilroy (Michael Clayton), Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék) és Paul Thomas Anderson (Vérző olaj) közül kerülhet ki a győztes. Ők azok, akik biztos ott lesznek február 24-én a 80. évfordulóját ünneplő Oscar-ceremónián, mivel a múlt héten megállapodtak a producerek szövetségével. A sztrájkoló forgatókönyvírók és a velük szolidaritást vállaló színészek jelenléte viszont kétséges. Az est házigazdája Jon Stewart komikus lesz, aki maga is WGA-tag, így szöveget nem írhat, csak rögtönözhet.

Legjobb film, legjobb főszereplők

A legjobb film kategóriában a Vágy és vezeklés (hazai bemutató január 24-én), a Nem vénnek való vidék (hazai bemutató március 6-án), a Juno, a Michael Clayton és a Vérző olaj vetélkedik. A legjobb férfi főszereplők névsora a legrangosabb: George Clooney (Michael Clayton), Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), Johnny Depp (Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya), Viggo Mortensen (Eastern Promises) és Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah). A női főszereplők között Cate Blanchett (Elizabeth: Az aranykor), Julie Christie (Egyre távolabb), Marion Cotillard (La Vie en Rose), Laura Linney (The Savages) és Ellen Page (Juno) nyerhet. Meglepetés, hogy nem jelölték a Vágy és vezeklés főszereplőjét, Keira Knightley-t, pedig győztesként harangozták be.

Legjobb mellékszereplők, legjobb forgatókönyvírók

A legjobb női mellékszereplő díjáért Cate Blanchett (I'm Not There), Ruby Dee (Amerikai gengszter), Saoirse Ronan (Vágy és vezeklés) Amy Ryan (Gone Baby Gone) és Tilda Swinton (Michael Clayton) szállhat ringbe, míg a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Casey Affleck (Jesse James meggyilkolása a tettes a gyáva Robert Ford), Javier Bardem (Nem vénnek való vidék), Philip Seymour Hoffman, (Charlie Wilson háborúja), Hal Holbrook (Út a vadonba) és Tom Wilkinson (Michael Clayton) a jelöltek.

A sztrájkoló forgatókönyvírók székei lehet, hogy üresen maradnak februárban, a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában mindenesetre versenyben van Diablo Cody (Juno), Nancy Oliver (Plasztik szerelem), Tony Gilroy (Michael Clayton), Brad Bird (L'ecsó) és Tamara Jenkins (The Savages). A legjobb adaptált forgatókönyv díjára jelöltek listája: Christopher Hampton (Vágy és vezeklés), Sarah Polley (Away from Her), Ronald Harwood (Szkafander es pillangó), Joel és Ethan Coen(Nem vénnek való vidék) Paul Thomas Anderson (Vérző olaj).

Legjobb külföldi film, legjobb animáció

A legjobb külföldi film kategóriában sajnos nincs ott a magyarok által hivatalosan nevezett Taxidermia, sem az alkotók által önkényesen Oscarért indított 56 csepp vér, a díjért idén az osztrákok Die Fälschere, a kazah Mongol, a lengyel Katyn, az orosz 12 és egy izraeli film, a Beaufort száll versenybe. A legjobb animációs film kategóriában a Golden Globe-díjas L'ecsó és a Vigyázz, kész, szörf! között várható nagy harc, de sokan bíznak a Cannes-ban díjat nyert képregényadaptáció, a Persepolis sikerében.