Nem ilyen lányt képzeltem Bond mellé

2006.05.09. 13:00
Osvárt Andrea nem kapta meg a Bond-lány szerepét, helyette egy haláltáborból menekült zsidó lányt alakít a jelenleg Rómában készülő Exodus című filmben. Karikás szemmel, rövid hajjal, de hihetetlen optimizmussal. Közben a Bondot alakító Daniel Craig exbarátnőjével, Siena Millerrel került közös ügynökhöz.
Osvárt Andrea jelenleg Rómában dolgozik az Exodus című filmben, miután hat hétig forgattak Szófiában, szombaton pedig Genovában lesz az utolsó forgatási napja a film kilenc hetes munkájának. "Én is épp aznap fejezem be a szerepemet" - mondta erről, majd a stábra térve hozzátette: "Színészkollégáim mind olaszok: Monica Guerritore, Fabrizio Bucci, én vagyok az egyetlen külföldi. Negyedik névként tűnök majd fel a film elején. A hangulat remek, 90 fős a stáb, és szinte mindenki fiatal. Mind tehetséges, kreatív és dolgozni akaró és szerető ember."

"Ez az eddigi legjobban szervezett, és legnyugisabb forgatásom" - mondta, miután olyan filmekben mellékszerepelt, mint a Magyarországon forgatott
Kémjátszma, illetve a Casanova. (Ez utóbbi európai mozikba került változatából viszont kivágták, hogy hogyan csábítja el Heath Ledger.)

'Egy csapóval kivégeztem'


Osvárt Andrea az Exodus forgatása alatt
És hogy milyen egy napja az Exodus alatt? "Nem volt olyan napom, hogy bosszúsan mentem volna ágyba, de péntek volt a legjobb. Jól felkészült voltam, és annyira jól sikerült, hogy mindössze egy csapóval kivégeztem. Egyszer eljátszottam, és a rendező annyit mondott: 'Hát, akkor ez kész is'. Így két órával hamarabb végeztünk. Ez olyan, mintha egy kezdő sportoló élből rekordot döntene kábé. Nekem legalábbis olyan. Nagyon meg lettem dicsérve, és ezzel bebiztosítottam magamnak, hogy lesz még filmes munkám. Itt már látszik az, hogy van gyakorlati tapasztalatom."

Az Exodus meghallgatása egyébként Rómában zajlott még márciusban, amire Londonból repült át. "Nem volt egyszerű feladat - meséli erről -, mert pont egy kifakadós, sírós... szóval a legnehezebb jelenetet kellett előadnom a rendezőnek, aki Gianluigi Calderone, és aki már 40 éve rendez, többek közt rendezett Ornella Mutit és Antonio Banderast is. De ezek szerint én voltam a legjobb."

Sarah kifakadós


'Előjön belőle a borzalom' (Exodus)
"Az én szerepem Sarah, a koncentrációs tábort megjárt zsidó lány - kezdett a részletek ecsetelése után az alapinfókba. - Az Exodus egy kétrészes film lesz a Rai Unón, ami a főhős, Ada Sereni önéletrajzi regényén alapul, címe: A tenger titkai. Sereni több ezer zsidó életét mentette meg a II. világháború végén úgy, hogy kalandokkal teli tengeri úton vitte át őket 'haza' Palesztínába. Sarah is utazik." Sarah egyébként "a film elején egy szót sem szól senkihez a sokktól, majd amikor már nem bírja tovább, és öngyilkosságra vállalkozik, kifakad, és előjön belőle az a rengeteg borzalom, amit átélt."

Hogy hogy készült fel erre a szerepre az egykori modell? "A rendezőtől kaptam filmeket, egy Qohélet-verseskötetet, meg persze saját kútfőmből táplálkozom, amit már eddig is tudtam. Személyesen nem ismerek senkit, aki megjárta volna a táborokat. De Sarah drámai szerepe közel áll hozzám, mert szinte mindig drámai szerepeket alakítok, ebben már van tapasztalatom, míg vígjátékban egyelőre nincs, bár próbálkozom. Itt általában is kelet-európai figurákat osztanak rám, akikre errefelé az a sztereotípia jellemző, hogy szegények, éhesek és megerőszakolták őket."

Az Exodust nem jelöli az IMDb moziadatbázis, de a színésznő szerint a filmet jövőre mutatják be Magyarországon.

Bond-film és a jövő


És egy kép a múltból (Casanova)
Osvárt állítása szerint azon már túljutott, hogy nem őt választották a producerek a Casino Royale című filmben a James Bondot alakító Daniel Craig partnerének. "Sajnálom, hogy a végén már elkapkodták a döntést, hiszen már ment a forgatás, mikor ki kellett választani a lányt. Tudom, hogy Eva Green az utolsó pillanatban került a képbe, akkor, amikor én már három callbacken túl voltam, és úgy tűnik a frissesség élménye és az adott pillanat neki kedvezett. Én nem ilyen lányt képzeltem Bond mellé, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesz jó."

És hogy hogyan tovább? "A Bond-callbackek már belépőt jelentettek a nemzetközi ügynökségekhez, de nem kapkodták el a dolgokat. Nyilván kiváncsiak voltak arra, mennyire vagyok kitartó és mennyire gondolom komolyan a színészi karriert. Viszont a napokban egy első osztályú ügynöktől kaptam Londonban szerződést, aki többek között Siena Miller ügynöke is - árult el egy új fejleményt. - Rajtunk kívül még Keira Knightley-t is képviseli, sok más művésszel együtt."

"Szerencsére több más dolog is van még kilátásban - tette még hozzá -, az is lehet, hogy két film forgatását is össze kell majd egyeztetnem. De erről még nem beszélnék."

Az IMDB moziadatbázisban egyébként Andrea neve mellett két 2006-os olasz film szerepel: a Roberta Torre rendezte Mare nero című és a Fabrizio Cattani jegyezte Il Rabdomante (A víz mágusa). De ezek már elkészültek.