Díjazták Antalt, Cakót és Zsigmondot

2004.11.02. 13:57
UIP rövidfilmdíjat kapott Cakó Ferenc a spanyol Valladolidban, a legjobb film díjával jutalmazták a Kontrollt Kijevben, és Jihlavában elismerő oklevél jutott az Aranykalyibának. Az őszi fesztiválszezon három jelentős fesztiválja ért véget a hétvégén. Az Indexet a Magyar Filmunió tájékoztatta.
A UIP (United International Pictures) rövidfilmdíját nyerte el Cakó Ferenc Randevú című munkája Holger Ernst német rendező Rain is Falling című kisfilmjével megosztva Spanyolország legelső filmfesztiválján Valladolidban.

A mustra díjának jelentőségét emeli, hogy az elismerés automatikus jelölést eredményez a jövő évi Európa Filmdíjra. Az 1956-ban alapított Semana Internacional de Cine zsűri elnöke Robert Guédiguian francia filmrendező volt. A UIP rangos díját utoljára Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című animációja nyerte el 2002-ben a velencei mustrán, ezt megelőzően 2000-ben, a UIP díj birtokában Gyarmathy Lívia A mi gólyánkja lett az év legjobb európai rövidfilmje.

Siker Kijevben, Sepsiszentgyörgyön

A legjobb játékfilm díját nyerte el Antal Nimród Kontroll-ja a kijevi Molodist filmfesztiválon. Az október 31-én véget ért ukrajnai mustrán 11 versenyfilm közül bizonyult a legjobbnak a Kontroll. A filmnek ez a 12. külföldön elnyert díja, melyhez legalább ennyi hazai elismerés csatlakozott január óta.

A VIII. Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Zsigmond Dezső Aranykalyiba című munkáját elismerő oklevelével tüntette ki. A Filmszemle operatőri díjával (Bálint Artúr), a sepsiszentgyörgyi verseny fődíjával és operatőri díjával kitüntetett Aranykalyiba a gyimesi Hidegség hegyi kalyibájában élő 13 éves Emilke életéről mesél. A régiónk legnagyobb dokumentumfilmes eseményévé lett jihlavai mustra hat napja alatt közel 150 dokumentarista alkotást mutattak be a mintegy 1500 főt számláló nézőseregnek a Cseh Köztársaságban.