Amíg a bolygó kerek, mindig lesznek brókerek

2006.05.10. 12:00
Július tizedikén kezdődik Török Ferenc új játékfilmjének forgatása Bodó Viktorral és Eszenyi Enikővel. Az Overnight munkacímű moziban fiatal brókerek versenyeznek az idővel. A stáb Magyarországon kívül Németországban és Szingapúrban is forgat. Az Overnighttal Török Ferenc jövő télen szeretne kijönni.
"Most egy sokkal izgalmasabb közegbe csöppentem, sokkal gyorsabban történnek a dolgok, mint a balatoni pincérek, vagy az érettségiző diákok környezetében" - nyilatkozta Török Ferenc az Indexnek a filmje hátteréül szolgáló brókerkörökről, előző filmjeire, a Moszkva térre és a Szezonra utalva. A témáról dokumentumfilmet is készített Bróker leszek címmel, ahogy a Szezont is megelőzte a film dvd-kiadásán helyet kapott Alig című doku. "Ezzel a film hétköznapjait akartam megtalálni, hogy hitelesítsem. Sokszor csinálunk dokumentumfilmet játékfilmhez előtanulmányként, nekünk ezt tanították" - magyarázza az értetlenkedő riporternek.

"A főszereplő Bodó Viktor lesz, ő az egyetlen akinek már van szerződése. A szeretőjét, aki cinkosa is egyben, Eszenyi Enikő játszaná." Arra a kérdésre, hogy más szerelmi szál lesz-e a filmben, Török elmondta, hogy "Pető Kata is kapott már könyvet, aki most Kaposváron játszik, két éve végzett, és ez lenne az eddigi legnagyobb filmszerepe". A forgatókönyvet Török Ferenc régi barátjával, Maros Andrással közösen írta, aki két novelláskötet szerzője. A könyv jelenleg kilencven százalékosig kész, a bemutatóig még a címe is megváltozhat.

Lejárt lemez?


Látványtervek
Klikk a képre!
"Van három fiatalember, akik anno együtt végeztek a Közgázon, a történet három szálon fut, az egyik szál Szingapúrban játszódik. A fiúk egy kicsit kitágítják az időt, hiszen a bolygó kerek, és az üzlet egy pillanatra sem áll meg" - ismerteti a rendező az Overnight alaphelyzetét.

A film címe arra a tőzsdei ügyletre utal, amit a fiúk a másnap lejáró határidőig egy német befektető pénzével lebonyolítanak. "A magyar fiúnak nem elég a 12 óra, ezért szingapúri barátja segít neki, aki az időeltolódás miatt hat óra forral él" - teszi hozzá Török.

Felvetettük, hogy hasonlóan szoros időkerettel bíró, párhuzamos cselekményszálakat futtató sztorit már jópárszor filmre vittek, elég Guy Ritchie filmjeire vagy koppintására, Dyga Zsombor Kész cirkuszára gondolni. "Az idővel való játék nagyon fontos, az Overnightban erős a határidő-dramaturgia, de próbálunk valami originálisat csinálni. Nem hollywoodi dramaturgiára játszunk, az egyes szereplők életepizódjai sokkal fontosabbak. Három-négy szereplő élete zajlik párhuzamosan, a taxisofőrtől a pincéreken át a barátokig minden epizódszereplő nagyobb hangsúlyt kap."

Tőzsdetémában az Ewan McGregor főszereplésével készült szingapúri tőzsdén játszódó, szintén határidőre apelláló Csődtömeg című brit filmet hoztuk fel, de Török szerint ez egy "nagyon rossz film, egy B-kategóriás, hollywoodi mozi, ráadásul a története sem hasonló, mert az romantikus". És hogy akkor a saját dokumentumfilmjén kívül mi ihleti? Antonioni Napfogyatkozás című filmjét emelítette, mint "tőzsde vonalon a legsikerültebb filmet".

Bár próbáltuk rákérdezni a film műfajára, csak az derült ki, hogy nem vígjáték lesz, nem is thriller, mert "nem az a lényeg, hogy ki a gyilkos a végén, vagy kié lesz a pénz." "Ugyanakkor minden szereplőnek megvan a maga humora, azt hiszem nekem is, ezért szeretnénk, ha érződne az egészen az irónia."

Öltönyösök Budapesten és Szingapúrban

A helyszíneket már megtalálták, "a magyar rész egyharmada a Contrax Hungária körúti irodaházában játszódik. Ez most egy kísértetház, a kilencvenes évek dizájnjával. Akkor nagy költségek árán megépítették, de a cég csődbe ment, és most ott áll üresen. Nagy szerencsénk volt, hogy ezt megtaláltuk, és úgy néz ki, hogy sikerül is megkaparintani. Stúdióban ugyanezt felépíteni nem lett volna pénzünk, a jól kinéző irodaházakban meg többnyire dolgoznak." A magyar helyszín után augusztus végén Németországban dolgozik a stáb, majd szeptemberben két hetet forgatnak Szingapúrban.

A filmre 120 millió forintot kértek az MMK-tól, ebből 90 milliót ítélt meg a kuratórium, annak ellenére, hogy a megítélés időpontjára nem érte el a kívánt nézettséget Török előző filmje. (Bár közönségtalálkozókkal mostanra teljesítették a hiányzó 30 ezer nézőt és ezzel a 80 ezres határt.)

Hozzátette, hogy már most kétszer annyi pénz gyűlt össze itthon az Overnightra, mint a Szezonra annak idején. "Előző filmemhez hasonlóan, ami 140 milliót kapott az MMK-tól, a TV2 most is beszállt a produkcióba. Itthon nem csak a Katapult Film vesz részt a gyártásban, hanem - mint a Fehér tenyér esetében - a Filmpartners is, mert ők nagyon jók a magyar pénzek felhajtásában." A német és a szingapúri koprodukciós partnerek hozzájárulása jövő héten dől el, akkor derül ki, hogy "kicsi vagy nagy lóvéval" vesznek részt az Overnight költségvetésében, és hogy technikával is beszállnak-e. A szingapúri kapcsolat annak a "producernek köszönhető, aki tavaly körbejárta Kelet-Európát koporodukcióra alkalmas filmet keresve, vele a MyFilmen keresztül bukkantunk egymásra".