Auguszta
5 °C
22 °C

Az elhajtott magzatok visszatérnek

2006.06.07. 11:27
Megszületett a környezettudatos horror, ha felelőtlenül elhajigáljuk a szemetet, akkor egy napon élve elrohadunk a limlomjainkkal együtt. Az elpusztított magzatok pedig visszatérnek, és ráijesztenek a nemtörődöm nőkre. A Pang testvérek új horrofilmjükről meséltek az Indexnek, abból az alkalomból, hogy eladták magyar forgalmazásra.
A Szem című horrorfilmjükről ismert hongkongi Pang tesvérekkel egy rövid interjú erejéig ültünk le beszélgetni. Re-cycle című új, minden eddiginél látványosabb filmjüknek az 59. Cannes-i Filmfesztiválon tartották a premierjét az Un Certain Regard szekcióban, de sem a művészfilmekre harapó zsűri, sem a közönség nem díjazta a kommersz, népnevelő alkotást, sőt a vetítésről sokan távoztak. Hongkongban a filmet júliustól vetítik, Magyarországon novembertől.

"Ha szellemek is vannak a filmben, akkor rögtön kettőnket kérnek fel a rendezésre" - jelzi a két Pang, hogy Hongkongban a nevük összenőtt a kísértethorrorral. "A Re-cycle alapötletét a számítógép lomtára adta, mert az abba bekerülő fájlok törlés után továbbra is a számítógépen maradnak, annak ellenére, hogy többet nem látjuk őket. A történet teljes egészében a mi fantáziánk szüleménye, nem támaszkodtunk semmilyen külső forrásra" - magyarázták a testvérek a Re-cycle alapjait.

Alice horrorországban


A két Pang
"A történet középpontjában egy írónő áll, aki új kötetén dolgozik. Mikor Chu Xun az első vázlatokat eldobja, azok szereplői életre kelnek, és elkezdik őt kísérteni. A főszerepre ugyanazt a Lee Sinjet választottuk, akivel a Szemben is együtt dolgoztunk" - a maláj származású színésznő egyébként a Szem előtt énekesnőként építgette karrierjét. "Azóta viszont több horrorfilmben szerepelt, ikont teremtettünk belőle" - jelentik ki büszkén a testvérek.

A Re-cycle alkotói válságtól gyötört írónője nem hátrál meg a kísértetekkel szemben, egy kis inspiráció eményében követi a a jelzéseiket. Nyomukban eljut az elhagyatott tárgyak, gondolatok világába, ami elsőre a csernobili atomerőmű mellett lassan pusztuló város hangulatát idézi. Később elfelejtett emberek hullanak az égből, és fülrepesztő sikolyokat hallató elvetélt embriók állják az útját. Ráadásul ha nem fut elég gyorsan, elporlad a többi szeméttel együtt, vagy elkapja egy elhanyagolt régi ismerős kísértete.

Ökohorror

Az abortuszra is reflektáló, szájbarágós befejezés apropóján megkérdeztük a Pang testvéreket, miért érezték szükségét, hogy ilyen nyilvánvalóan állást foglaljanak a magzatelhajtás ellen. "Nem az abortusz a fő témája a filmnek," - ellenkeztek -, "bár a filmben megmutatjuk, mi történne, ha az elvetetett gyerekek visszatérnének. Manapság ha valaki nem akarja, nem kell megtartania a gyereket. Igaz, Hongkongban illegális az abortusz. Inkább arra próbáljuk ráirányítani a figyelmet, hogy mi történik a fogyasztói társadalomban kitermelt rengeteg szeméttel. Mikor megtudtuk milyen szörnyű jövő vár ránk, ha nem hasznosítjuk újra a szemetet, elhatároztuk, hogy elkészítjük ennek a közeli jövőnek a horrorverzióját," vázolták a film egyszerű üzenetét. "Emiatt Nyugaton talán jobban is fogadják majd a filmet, mint Ázsiában, mert ott jobban odafigyelnek erre a kérdésre. A Re-cycle nem csak egy horrorfilm, ez a téma adja a különlegességét."


Danny és Oxide Pang: Re-cycle

"Nevetséges, ha egy férfit rémítenek halálra a kísértetek, ezért használunk inkább női főszereplőt a filmjeinkben. Sokkal hitelesebb, ha egy nő rémüldözik és sikoltozik a vásznon, és így a közönség együttérez vele" - adták elő saját újításként az evidenciát, majd zárásként az ázsiai horror kémiáját boncolgatva hozzátették, "a nyugati horrorfilmek sokkal logikusabbak, ott mindent meg kell magyarázni, és a végén a közönség számára ki kell derüljön a megfejtés. Erre a sokkal irracionálisabb ázsiai horrorokban nincs szükség, elég, ha a hirtelen hanghatások és effektek riogatják a nézőket. Az amerikai horrorfilmeknek hihetőnek kell lenniük, az ázsiaiak lehetnek kevésbé hihetőek, mert inkább a fantáziára épülnek."

Itthon az előző filmjük sem jött be

A magyar mozikba az Intersonic várhatóan novemberben hozza be a filmet, annak ellenére, hogy ahogy Csurdi Gábortól megtudtuk, a Szem nem igazán működött itthon, ezért a Budapestfilm nem is érdeklődött a testvérek új filmje iránt. Talan jobban jár majd a Szem 2007-re beharangozott amerikai remake-je, aminek a főszerepét Reneé Zellwegerre osztották. A Re-cycle az ázsiai horrorfilmes testvérpár, Danny és Oxide eddigi legnagyobb költségvetésű rémtörténete.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!