'Fábryt a kutyája miatt nem vágom ki'

2004.10.21. 13:21
Papp Bojána A tévé és én című szemle-díjas dokumentumfilmjét beválogatták az október 25. és 30. között megrendezésre kerülő nagyszebeni Astra Filmfesztiválra - írta a magyar.film.hu. A rendező a növekvő külföldi érdeklődés miatt újravágja az alkotást. Néhány show-műsoros jelenetet hagy ki a dokumentumfilmből, de ahogy az Indexnek elmondta: "Fábryt a kutyája miatt nem vágom ki".
A dokumentumfilmek seregszemléjén is induló darab egy Friderikusz Sándor-rajongót követ 47 percen keresztül, amint tv-műsorok felvételein vesz részt, és a médiasztár szülőhelyére is elzarándokol.

A tévé és én
Az olaszországi Luccában október elején rendezett European Social Documentary (ESoDoc) 2004 filmes képzésen az elsőfilmes rendezőt rábeszélték, hogy, ha nyugaton is sikert akar aratni a dokumentumfilmmel, akkor rövidítenie kell rajta.

A 26 órányi anyagból készült A tévé és én című filmből a magyarországi televíziós show-kon forgatott részeket vágja ki most a rendező. "A Fábry Show-n forgatott intermezzo viszont biztosan marad. A kutya miatt" - árulta el.

A jelenetben ugyanis a főszereplő a szünetben Fábry kutyájával próbál barátkozni, hogy a mogorva showman legalább egy pillantásra méltassa, de hiába. Utólag a kamerának bevallja, hogy retteg a kutyáktól. "Ez egy jó jelenet" - foglalta össze Papp Bojána.

A hetedik Astra Filmfesztivált idén John Marshall világhírű néprajzkutató emlékére rendezik meg. A résztvevők között lengyel, bolgár, francia, olasz, dél-amerikai, indiai és kínai dokumentumfilmesek is megjelennek. Az A tévé és én legutóbb a sepsiszentgyörgyi Film.dok fesztiválon vett részt, ahol megosztott fődíjban részesült.

Papp Bojána új filmterve egy, az ötvenes nők életét bemutató dokumentumfilm, amire hamarosan szereplőválogatást készül tartani.