Csak azt figyelik, van-e narancsbőröd

2007.07.23. 00:26
A Kilenc és fél randi forgatásának ebédszünetében egy hirtelen sült hal és saláta mellé ültünk le beszélgetni Kovács Patríciával. Közben egy fotós ugrik oda, hogy valami gasztrorovatba fényképezzen. Mi egy sima rántotthúst kérünk.

"Hát igen, ebben a filmben én vagyok a főnő. A történetben Ivánnal mi egy pár voltunk, de megcsalt, ezután végig kell kísérnem az összes randit, mert én szerkesztem a könyvét" - vezetett be minket a Kilenc és fél randi történetének alapjaiba Kovács Patrícia, de mi rögtön megkérdeztük, nem fél-e a beskatulyázástól? "A S.O.S. szerelem után arra gondoltam, hogy az Ivánnal nekünk mindenképpen kell együtt dolgoznunk, mert jó páros vagyunk, és ezt meg kell mutatnunk. Nekem még nincs akkora rutinom a filmezésben, színházban sokkal inkább otthonosan érzem magam. Ez nyilván megfordulna, ha minden évben forgatnék 2-3 filmet."


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Elbújós, szürke lány

Kovács Patrícia filmes adatlapján nagyon vegyesen szerepelnek a művész- és műfaji filmek: Jadviga párnája, Csocsó, Szép napok, Sztornó, majd az S.O.S. szerelem. "Nem válogatom tudatosan a filmjeimet, a sors hozza a szerepeket, nem rajtam múlik. Örülök, hogy mindkét típusú filmhez megtalálnak a rendezők. Voltak felkérések sorozatokhoz és bulvárműsorokhoz is, de ezeket nem vállaltam el."


Miért? "Mert az életben egy elbújós, szürke lány vagyok, szerencsére nem szoktak felismerni, legutóbb a Voxcaron észre sem vettek. A filmekben viszont variálhatom a hajam, mert szeretnék mindig más lenni. Kiskoromban a kedvenc modellem Linda Evangelista volt, mert minden képen máshogy nézett ki. Claudia Schiffer tök unalmas, nincs benne semmi titok."

Sas Tamás jobban ismer, mint én saját magamat

Az áttörést Sas Tamással készített Szerelemtől sújtva című filmje hozta el, amiben csak ő szerepel. Ruhában és meztelenül. Patrícia ekkor főiskolás volt még, és egy hét alatt kellett felkészülnie a forgatásra, így ez alatt a rendezővel átalakították a forgatókönyvet az ő személyiségére. Később az S.O.S. szerelemben alakította az egyik randigurut, most a Kilenc és fél randiban övé a női főszerep. "Sas Tamással ez már barátság, bármit megtennék neki, mert akkora bizalmat kaptam tőle, hogy főiskolásként rám bízta a Szerelemtől sújtva főszerepét. Sokkal jobban ismer engem, mint én saját magamat." A rendezőtől ezután sem szabadul, mert közösen forgatják a hajón játszódó thrillert is.


Az angollal nem állok jól

A nyáron több külföldi produkciót is forgatnak Magyarországon, de Patríciát nem vonzza a külföldi produkciókban való szereplés, mint mondja: "az angollal nem állok olyan jól". Pedig tizennégy évesen megkapta első filmszerepét egy nemzetközi produkcióban: "A Raszputyinban Ian McKellen és Alan Rickman mellett voltunk biodíszlet, én a kicsi Anastacia Romanovát alakítottam." Ekkor az Operett Színház gyerekszínésze volt, és a producerek egy képhez kerestek hasonló arcot. Kovács Patrícia három hónapig forgatta a Raszputyint, ebből kettőt Szentpéterváron, mert szinte minden jelenetben benne kellett lennie a cári család tagjaként." Jelenleg egy brazil-magyar koprodukció castingján vesz részt, de babonából erről nem szívesen beszélt, itt egy Rio de Janeiróba érkező magyar lányt kellene alakítania.

Kicsit gőgős vagyok

"Van bennem egy kis gőg, hogy nem kopogtatok szerepért, hanem azok úgyis megtalálnak" - mondja Patrícia, és a reklámfilmezésben ez bejött neki, hiszen egy bank kampányának arca lett. "Főiskolásként én sem akartam reklámban szerepelni, de az egri színházban voltam négy évig, ahonnan el akartam jönni, és ez volt az egyetlen biztos pont. Azt tudtam, hogy vicces lesz a reklám, és jó emberekkel készíthetem, mint a Miklauzic-testvérek, Pados Gyula vagy Paczolay Béla. Ezzel a reklámmal megvásároltam valamiféle szabadságot magamnak: két évig nem kellene dolgoznom, mert megélnék belőle."

Van-e narancsbőröm

Az IMDb szerint szerepelt a Szép napokban, de bevallottuk, nem emlékszünk rá. "Az nagyon kemény volt! Egy kurvát játszottam, és egy szexjelenetet kellett forgatnom. Mundruczó Kornéllal ezt kipróbáltam, mert ezen is túl kell esni egyszer. Egy lakótelepi lakásban kellett délelőtt tízkor tűző napfényben forgatni. Nincs bennem csalódás amiatt, hogy a jelenetem nem került be." - mondja, bár közben elfacsarodik az arca.


"Érdekes, színházban kellett már előtte meztelenül játszanom, de ott nagyon zavart. Shakespeare Ahogy tetszik című darabjában kellett meztelenül elmondanom egy monológot. Ha egy nőről lekerül minden, elkezdődik a kukkolás. Onnantól kezdve, azt csinálsz, amit akarsz, csak azt figyelik, van-e narancsbőröd. A Playboyban nem fogok szerepelni, de ha egy művészfilm igényli, akkor levetkőzöm."

A színházban jelenleg szabadúszó, így a következő évadban három színház, teljesen más típusú darabjában szerepel majd. "Nagy Ervinnel és Csányi Sándorral játszom a Radnóti Színházban ősztől, de lesz kosztümös darab a Tháliában és egy zenés darab a József Attila Színházban." Ezek előtt a nyáron még a Máté Gábor vezette főiskolai osztályával, többek között Fenyő Iván, Jordán Adél, Czukor Balázs vagy Szandtner Anna, megy Zsámbékra, ahol minden évben előadnak egy darabot közösen. "Nagyon úgy érzem, kiszúrtak velünk, mert azóta mindenki azt a főiskolás érzést keresi, de nem találja."