Sean Penn nem tart a gépeltérítéstől

2004.12.28. 16:34
Míg Hollywood a mai napig ódzkodik attól, hogy bármilyen formában emlékeztesse a nézőket szeptember tizenegy tragédiájára, az Oscar-díjas színész és egy elsőfilmes rendező összefogott és megcsinálta a Merénylet Richard Nixon ellen (The Assassination of Richard Nixon) című valós eseményeken alapuló filmdrámát, amelyben a főszereplő azt tervezi, belevezet egy eltérített gépet a Fehér Házba.
Penn a hírek szerint már két évvel a World Trade Centert és a Pentagont ért terrortámadások előtt tervezte, hogy részt vesz az 1974-ben játszódó történet megfilmesítésében.

The Assassination of Richard Nixon
A film plakátja

Niels Muellernek, a Mostohám a zsánerem című vígjáték írójának ez az első rendezése. A filmet néhány napja mutatták be az Egyesült Államokban, és bár Penn játéka a legtöbb szakmabelit lenyűgözte, akadt olyan kritikus, aki nehezményezte, hogy a kényes motívumot felhasználó mozi bemutatóját éppen karácsony környékére időzítették.

A színész ennek ellenére kijelentette, a szeptember tizenegyedikei események éppen, hogy ösztönözték őt a harminc évvel ezelőtti merényletkísérletről szóló film elkészítésére.

"Sosem gondoltam, hogy a két eset közötti hasonlóság akadályozhatja a film elkészítését. Éppen ellenkezőleg: szeptember tizenegy után még inkább el akartam játszani ezt a szerepet" - nyilatkozta az Associated Pressnek.

Keserű gépeltérítő

Penn játssza Samuel Bycket, a kiábrándult, sikertelen kisembert, aki egyre inkább úgy érzi, kudarcaiért maga az elnök és az általa fenntartott rendszer felelős. A valós eseményeken alapuló filmben Byck egyre mélyebbre süllyed kétségbeesésében, miután elvált felesége (a barnahajú Naomi Watts) új szerelemre talál. Byck magnóra veszi tervét és nekilát, hogy végrehajtsa az utasszállító eltérítését.

Sean Penn, aki George W. Bush és az iraki háború elleni kampány egyik vezéralakja, úgy látja, filmje aktuális témával foglalkozik. Mint mondta, Nixon és a Watergate botrány emléke sokakban felidézheti az ifjabb Bush ellen felhozott vádakat, miszerint az amerikai elnök félrevezette népét, csak azért, hogy megszerezze támogatásukat Irak lerohanásához.

Történelemóra

A színész tizennégy éves volt a hírhedt botrány idején, és érdeklődéssel kísérte figyelemmel az eseményeket.

"Olyan történelemtanárom volt, aki felébresztette a kíváncsiságomat a mindenkori politikai vezetés viselt dolgai iránt" - emlékezett egy interjúban Penn.

A Merénylet Richard Nixon ellen (The Assassination of Richard Nixon) májusban, a Cannes-i filmfesztiválon debütált, ugyanott, ahol Michael Moore Bush-ellenes filmje, a Fahrenheit 9/11 nagydíjat nyert.