Film készülhet a rejtélyes zongoristáról

2005.05.22. 20:06
Bár a mai napig egyetlen szót nem ejtett ki a száján és rejtély, ki ő, a titokzatos zongorista történetét a hírek szerint nagy valószínűséggel megfilmesítik.
A Zongorista
A Zongorista

A férfira még áprilisban találtak rá Angliában, ahogy csuromvizes fekete öltönyben bolyongott szótlanul a Kent megyéhez tartozó Sheerness szigetén, mindenféle csomag és papírok nélkül. Híre a héten érte el a világsajtót. Az ismeretlen férfi ruháiból a címkéket is kivágták - az orvosszakértők szerint ezt egy kényszerbetegség eredményeképpen valószínűleg ő maga tehette.

Amikor a Medway Maritime kórházban ápolói szóra próbálták bírni a huszas-harmincas éveiben járó férfit, az egy papírfecnire lerajzolt egy versenyzongorát. Orvosai ezután elvezették a kórház kápolnájába, ahol a néma ismeretlen mindenki megdöbbenésére több órás, magasszintű koncertet adott. A "Piano Man" ("Zongorista"), ahogy a brit újságírók elnevezték, most a hollywoodi producerek figyelmét is felkeltette.

A Guardian cikke szerint több amerikai producer is saját nyomozásba kezdett a Zongorista személyazonossága ügyében, mert minél előbb meg akarják filmesíteni történetét, de egyelőre szinte semmit nem tudnak róla. Az angol Eltűnt személyek hivatala több mint ötszáz bejelentést ellenőrzött le eddig - hiába.

A hét közepén egy Rómában élő lengyel utcai zenész állította, hogy valamikor együtt dolgoztak a titokzatos férfivel, aki szerinte Steven Villa Masson névre hallgat és francia. Nemcsak Európából, de Japánból, Ausztráliából és Amerikából is érkeztek telefonhívások, bár eddig egy bejelentés sem vezetett nyomra.

A zenei szakértők úgy vélik, a Zongorista játéka magasszintű, de nem éri el egy profi előadóművész képzettségének szintjét. Több elméletet is gyártottak az ismeretlen foglalkozását illetően: elképzelhető, hogy egy balett-társulat zongorakísérője, hiszen az egyik darab, amit orvosainak eljátszott, a Hattyúk tava volt. Az angol rendőrség azt sem tartja kizártnak, hogy illegális bevándorló, aki a tengeren át próbált Angliába jutni.

A Zongorista rajza
A Zongorista rajza

Bard Dorros producer, a hollywoodi Smart Entertainment munkatársa a Guardian riporterének elmondta, hogy "lenyűgözőnek" tartja a különleges sztorit és megkezdte a munkát a megfilmesítési jogok ügyében. Dorrosnak nincs kétsége afelől, hogy a rejtélyes zenész története jól mutatna a filmvásznon.

"A Zongorista története rengeteg izgalmas kérdést vet fel az elme sérülékenységéről, az emberi kommunikáció sokszínűségéről, és a személyazonosság fontosságáról vagy éppen elhanyagolhatóságáról" - magyarázta az amerikai producer.

Nem csoda, hogy Hollywood érdeklődik a különleges rejtély iránt: 1996-ban nagy sikert aratott Scott Hicks filmje, a Ragyogj!, amely David Helfgott, az idegösszeomlástól szenvedő neves zongoraművész igaz történetét mutatta be Geoffrey Rush főszereplésével. Rush 1997-ben Oscar-díjat kapott alakításáért.