Miklós
-7 °C
2 °C

Berlinben debütál a felújított Patyomkin páncélos

2004.12.30. 17:25
A világhírű orosz film felújított változatának világpremierje a február 10-én kezdődő Berlini Filmfesztiválon lesz - jelentették be szerdán a szervezők.
Az új kópia tartalmazza a film feliratainak eredeti grafikáit és a forradalmár Trockij nyitóbeszédét, melyet a Patyomkin páncélos 1925-ös bemutatója óta nem láthatott a nagyközönség. Az 1925-ben cenzúrázott, kivágott részeket - beleértve a híres lépcsőjeleneten végzett "simításokat" - most újra megnézhetik a Berlini Filmfesztiválon.

Szergej Eizenstein
Szergej Eizenstein

A történet az 1905-ös forradalom ogyesszai hőseinek állított emléket, akik a címben szereplő páncélos fedélzetén fellázadtak és elindították a felkelést a kikötővárosban. A forradalmi események huszadik évforduljára leforgatott film rendezője, Szergej Eizenstein, addig sohasem látott vágástechnikával újította meg a filmművészetet, és azóta is a világ egyik legnagyobb rendezőjeként tartják számon.

A filmet orosz és nemzetközi cenzorok többször is újravágták és ezért egyetlen teljes változata sem maradt fenn. A Berlinben tervezett vetítésen egy olyan változatot mutatnak majd be, mely a Patyomkin páncélos több eredeti másolatából készült.

A legendás alkotást február 12-én és 13-án tűzik műsorra a volt kelet-berlini Volksbühnében, a Rosa Luxemburg téren. A Volksbühne a szocialista időkben a város kulturális központjának számított. A Filmfesztivál keretében megrendezett különleges vetítésen a német Film Orchestra Babelsberg zenekar Edmund Meisel eredeti filmzenéjével élőben kíséri majd Eizenstein filmjét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.