Berlinben debütál a felújított Patyomkin páncélos

2004.12.30. 17:25
A világhírű orosz film felújított változatának világpremierje a február 10-én kezdődő Berlini Filmfesztiválon lesz - jelentették be szerdán a szervezők.
Az új kópia tartalmazza a film feliratainak eredeti grafikáit és a forradalmár Trockij nyitóbeszédét, melyet a Patyomkin páncélos 1925-ös bemutatója óta nem láthatott a nagyközönség. Az 1925-ben cenzúrázott, kivágott részeket - beleértve a híres lépcsőjeleneten végzett "simításokat" - most újra megnézhetik a Berlini Filmfesztiválon.

Szergej Eizenstein
Szergej Eizenstein

A történet az 1905-ös forradalom ogyesszai hőseinek állított emléket, akik a címben szereplő páncélos fedélzetén fellázadtak és elindították a felkelést a kikötővárosban. A forradalmi események huszadik évforduljára leforgatott film rendezője, Szergej Eizenstein, addig sohasem látott vágástechnikával újította meg a filmművészetet, és azóta is a világ egyik legnagyobb rendezőjeként tartják számon.

A filmet orosz és nemzetközi cenzorok többször is újravágták és ezért egyetlen teljes változata sem maradt fenn. A Berlinben tervezett vetítésen egy olyan változatot mutatnak majd be, mely a Patyomkin páncélos több eredeti másolatából készült.

A legendás alkotást február 12-én és 13-án tűzik műsorra a volt kelet-berlini Volksbühnében, a Rosa Luxemburg téren. A Volksbühne a szocialista időkben a város kulturális központjának számított. A Filmfesztivál keretében megrendezett különleges vetítésen a német Film Orchestra Babelsberg zenekar Edmund Meisel eredeti filmzenéjével élőben kíséri majd Eizenstein filmjét.