Judit
-2 °C
8 °C

Elájultak a kritikusok az új Harry Pottertől

2005.11.14. 17:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Londonban, a Leicester Square-i Odeon moziban már be is mutatták a Harry Potter és a Tűz Serlegét, és bár Angliában és Amerikában csak november 18-ától vetítik a mozik, a szaksajtó már most ódákat zeng róla. Nézze meg a díszbemutatón készült videót!

A negyedik Harry Potter-film is elért a rajongókhoz - legalábbis megérkezett Londonba, ahol néhány napja megtartották J.K. Rowling regényéből, a Harry Potter és a Tűz Serlegéből készült mozi világpremierjét. Volt olyan rajongó, aki több napon át várt a Leicester Square-i Odeon mozi előtt táborozva, csak hogy láthassa a bemutatón felvonuló sztárokat.

Harry Potter és a Tűz Serlege-világpremier
Klikk a képre!

Daniel Radcliffe "Őrültek vagytok!"-kiáltással üdvözölte a tébolyultan sikoltozó rajongókat, majd elmesélte, milyen jó érzés, amikor egy tizenegy hónapon át tartó forgatás után ilyen sokan várják a kész filmet. Emma Watson autogramokat osztogatott, Rupert Grint mosolyogva hallgatta az örjöngő tömeget. A világpremierről sugárzott élő közvetítés videóanyagát most megnézheti a neten, ezen a linken.

Elégedett kritikusok

Nemcsak a Potter-fanok lelkesednek, de a kritikusok is: a filmről eddig nem jelent meg negatív írás. Minden cikkíró dicséri Mike Newell (Négy esküvő és egy temetés, Donnie Brasco) moziját, és sokan kiemelik, hogy ő az első brit rendező, aki lehetőséget kapott az angol regényfolyam egyik részének megfilmesítésére.

Kirk Honeycutt, a Hollywood Reporter cikkírója kijelentette, hogy ez az eddigi legjobb Potter-film, a BBC filmkritikusa, Paul Arendt szerint pedig annak ellenére, hogy 150 percesre sikerült, Newell így is sikerrel vitte vászonra a több mint 600 oldalas regényt. Todd McCarthy, a Variety szakírója is a film feszes, soha nem lankadó tempóját dicsérte. McCarthy a cikkben emlékeztet arra, hogy Newell annak idején nem fogadta el a felkérést a Harry Potter és a Bölcsek Köve megrendezésére, de gyorsan hozzá is teszi, hogy a negyedik résszel "Newell nem okoz csalódást honfitársainak".

Ebben a részben jelenik meg először Voldemort, a főgonosz. A londoni Times kritikusa, James Christopher Ralph Fiennes Voldemort-alakítását emeli ki: "ez a tovatűnő szellemfoszlány egy egész jégkorszakkal hátborzongatóbb, mint bármelyik elődje a gonoszok között". Christopher azt is szórakoztatónak találta, ahogy Newell "a bentlakásos iskolák anarchiáját" ábrázolja a negyedik Potter-filmben.

A Harry Potter és a Tűz Serlegét december 1-én mutatják be Magyaroszágon.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.