Az amcsik megunják Hellboyt, mire ideér

2008.07.16. 13:06
A Dark Knight-ot csak egy hónappal a világpremier után láthatjuk, a Hellboy 2-t először két hónappal utána akarták itthon bemutatni. A forgalmazóktól megtudtuk: a magyar bemutató időpontjának kiválasztásakor a nézőszám alapján számít a szavunk.

"Ez lett manapság az új divat? Amcsik már javába unják a filmet, mi meg még nem is láttuk!" - írta hammerkid nevű kommentelőnk a moziblogon. Felháborodása érthető: Amerikában július 18-án, pénteken mutatják be az új Batman-filmet, nálunk csak augusztus 7-én A sötét lovag címmel (Dark Knight). Az IMDb szerint Angliában, Görögországban, Olaszországban, Horvátországban és Hollandiában is hamarabb vetítik, mint Magyarországon.

Mi csak augusztus 7-től láthatjuk a Sötét lovagot

"Az, hogy egy blockbuster mikor kerül a mozikba, arról a gyártó stúdió dönt - mondta Ádám Bernadett, az InterCom marketing és kommunikációs vezetője. - A magyar forgalmazó a stúdiótól kap forgalmazási irányelveket, és ez alapján keresi meg, hogy üzletileg melyik a legmegfelelőbb időpont számára. A sötét lovag esetében is erről volt szó, a magyar piac nem bír el egyszerre három blockbustert, sikerfilmet (X-akták, WALL-E, A sötét lovag). A két nagy filmet gyártó stúdió, a Fox és a Warner Bros. egyeztették a megjelenéseiket, így bizonyos országokban az X-akták került későbbi dátumra, ott az X-akták rajongók keseredtek el."

"Az üresfejű (Meet Dave) egy családi film, ennek szintén egy olyan dátumot kellett keresnünk, ahol nincs versenytársa" - mondja még Ádám Bernadett arról, miért csúszik a 100 millió dollárból készült Eddie Murphy-film, ami 5,5 millióval hetedik lett a hétvégén az amerikai bevételi toplistán. "Júliusban ugyanerre a célcsoportra két film is a mozikba kerül (a Kung Fu Panda és a Wall-E). Amíg az emberek többsége havonta egyszer, vagy kétszer megy moziba, addig a forgalmazók részéről felelőtlenség, hibás üzleti döntés lenne három-négy filmet versenyeztetni.

Az utolsó tanítási nap is szempont

Négy hét a különbség a premierek között

Farkas Sándor, a Fórum Hungary ügyvezető-igazgatója is megerősítette, hogy a két vagy három hónapos késéssel bemutatott filmeknél legtöbbször anyagi döntés húzódik meg a háttérben, és itt az is fontos tényező, hogy feliratos legyen-e a film. "Az, hogy egy film Magyarországon szinkronnal vagy felirattal kerül a mozikba, szintén a gyártó stúdió és a hazai forgalmazó együttes döntése - mondta. - A feliratos filmeket használt kópiákkal is lehet forgalmazni, és ez így sokkal olcsóbb. A szinkronos filmek viszont mindig új kópiával indulnak." A magas kópiaszámmal induló, családi filmek, animációs filmek mindig szinkronosak, a szűk célközönségnek szóló alkotásoknál pedig általában egyértelmű, hogy csak feliratos verzió kerül a mozikba.

"A Caspian herceg június 12-ei bemutatója a mi döntésünk volt - mondta még Farkas. - Egyrészt májusban az Indiana Jones miatt erős verseny volt a magyar piacon, másrészt a diákokat akartuk megcélozni a premierrel: direkt az utolsó tanítási nap, június 13-a környékére tettük, így a Narnia 2-t már hétköznap is megnézhették a diákok, nemcsak hétvégén."

Itt nem Etyek számít

Amerikában július 11-én mutatták be a Hellboy 2-t, ami a 34,5 millió dolláros bevételével egyből a hétvégi toplista élére került. A hazai mozikban viszont csak augusztus 21-től láthatjuk a jó útra tért vörös ördög kleptomániás tündérek elleni harcát. Az, hogy a Hellboy 2-t Guillermo del Toro tavaly nyáron az Etyeki Korda Stúdióban forgatta, nem sokat számított a magyar bemutató időpontjánál, az már inkább, hogy az első részt nálunk csak 29 976-an látták, és ez a boxoficcemojo összesítése szerint csak 128 815 dollár bevételt jelentett. Az IMDb-n jól látható, hogy az első vetítési hullámba az Egyesült Államok, Mexikó és Szingapúr került be, ahol nagy bevétel várható, a szlovákok pedig még nálunk is rosszabbul jártak, mert ott szeptember 4-ig kell várni a Pokolfajzat 2-re (itt az előző rész 21 584 dolláros bevételt produkált).

"Bár van beleszólásunk a premieridőpontokba, mindig a gyártó stúdió dönti el, melyik régióban mikor mutatják be a filmeket - mondta Pataki Andrea, a Hellboy 2-t forgalmazó UIP-Duna sajtósa. "A közelmúltban az Indiana Jonest, a Vasembert és a Wantedot a világpremierrel egy időben hoztuk, a Hellboy 2-t viszont eredetileg októberben mutattuk volna be. A UIP-Dunafilm a Universal Londonnal áll szorosabb kapcsolatban, velük egyeztetve sikerült az októberi bemutatót előrébb hozni, végül augusztus 21-re." Pataki Andreától egyébként azt is megtudtuk, hogy Múmia 3 hazai bemutatója az amerikai premier előtti napon, július 31-én lesz. A film szinkronmunkálatai a múlt héten fejeződtek be, most a Hellboy 2 következik.

Beizzítják a torrentet

"Ilyen több hónapos várakoztatásokkal nem is kell csodálkozni azon, hogy a felbőszült rajongó beizzítja a torrentet" - írta bergeroth a moziblogunkon. Óvatos becslések szerint Magyarországon közel tízezer a netes letöltők száma. Ha közülük csak két- háromezer olyan ember van, aki a letöltés után a moziban már nem vált jegyet a filmre, az már meglátszik a hazai nézettségi adatokban.

"Rendszeresen nézzük a torrent oldalak fórumait, amikből az derült ki, hogy a letöltők többsége azért megnézi a filmeket moziban is - mondta erről Farkas Sándor - Egy Narnia-rajongónak a szinkronos moziélmény az igazi, nem a kézikamerás verzió, amihez amatőrök készítettek feliratokat. Ugyanez volt az arány a Karib-tenger kalózai és a L'ecsó esetében is." Ádám Bernadett szerint "aki rajongóként azért tölti le rossz minőségben a filmet, mert nem tud még három hetet várni, az nem is igazi rajongó. Az igazi rajongó a Sötét lovagot a legjobb minőségben, a legjobb technikai környezetben akarja látni."

Kommentelni itt lehet.