Szcientológusok a Hitler-merénylet hátterében

2007.03.29. 14:48
A Hitler elleni merényletkísérletről szóló hollywoodi film már a forgatás kezdete előtt tiltakozásba ütközött. A történet főszereplőjének, Stauffenberg grófjának leszármazottai attól tartanak, hogy ha Tom Cruise megkapja a főszerepet, a moziból szcientológus propagandát faragnak.

"A család tagjaival attól tartunk, hogy a filmet a szcientológus szekta finanszírozza majd, és a történetet arra akarják felhasználni, hogy a tanaikat terjesszék - idézi Count Caspar Schenk von Stauffenberget, a német tiszt unokáját a Guardian. - Sajnos semmit sem tehetünk ez ellen, mert a nagyapánk történelmi figura." A leszármazott emellett megjegyezte, hogy különben semmi kifogása Tom Cruise színészi játéka ellen.

A merényletet kitervelő tiszt unokája arra a német sajtóban is megjelent hírre reagált, ami szerint Cruise a világháborús thriller főszerepét szeretné megkapni. Az egyelőre cím nélküli filmet a Superman visszatért jegyző Bryan Singer rendezi, és a Tom Cruise által feltámasztott United Artists stúdió gyártja.

Bombával várta a Führert

A készülő mozi alapja az a 44-es merényletkísérlet, ami mögött az arisztokrata származású Claus Schenk Graf von Stauffenberg, a Wehrmacht ezredese állt. A tiszt egy asztal alatt elhelyzett bombával várta a Führert egy megbeszélt tárgyalásra. A bomba felrobbant, de a vezért nem ölte meg, bár a felső vezetés négy tagja meghalt. Von Stauffenberget nem sokkal később elkapták és kivégezték.

A projekt jelenleg Valkűr munkanéven fut a United Artistsnál, a stúdiót azután vette át Tom Cruise és üzleti partnere Paula Wagner, hogy a színészt tavaly augusztusban dobta a Paramount. A forgatókönyvet Christopher McQuarrie írja, aki az Oscar-díjas Közönséges bűnözőkön is együtt dolgozott Singerrel. A filmet nyáron kezdik forgatni Berlinben és Kelet-Európában, de Hitler szerepe még betöltetlen.