Elhunyt a Psycho zuhanyozó áldozata

2004.10.06. 12:16
Hetvenhét évet élt a Psycho-ban szörnyű halált halt színésznő. A forgatás után Janet Leigh évekig nem mert zuhanyozni, inkább a kádat választotta - adta hírül a Reuters.
A színésznőt Beverly Hills-i otthonában, vasárnap délután érte a halál. A hetvenhét éves Leigh egy éve szenvedett a vasculitis nevű érrendszeri betegségben. Lányai, a szintén filmes pályát választó Jamie Lee Curtis és Kelly Curtis mellette voltak utolsó napjaiban.

Leigh olyan nagyságokkal dolgozott együtt, mint Orson Welles, Alfred Hitchcock, Gary Cooper, Errol Flynn, Frank Sinatra, Charlton Heston, és volt férje, gyermekeinek apja, Tony Curtis. Mégis, a filmtörténelembe Hitchcock klasszikusának híres zuhanyzó-jelenetével vonult be.

Láthatatlan szúrások

#alt#

Az 1960-ban készült Psycho-ban Leigh Marion Crane szerepét játssza, akit egy motelszoba zuhanyzójában késel halálra Norman Bates (Anthony Perkins), a motel tulajdonosa.

A hátborzongató jelenetet egy hétig forgatta a stáb, és 70 kameraállásból felvett egymásodperces képekből áll össze.

A zuhanyzó-jelenet különlegessége, hogy a gyilkos percek alatt a néző egyszer sem látja, ahogy Bates kése az áldozathoz ér.

Munkahelyi ártalom

Janet Leigh-t ezért a szerepéért Oscar-díjra nevezték. Egy interjúban elárulta, hogy a Psycho miatt évekig képtelen volt rettegés nélkül zuhanyozni, sőt, egy időben kizárólag kádban fürdött, hogy semmi se emlékeztesse karrierje leghíresebb pillanataira.

A zuhanyzó-jelenetet a brit Total Films magazin megszavazta minden idők legnagyobb filmes halálának, így olyan tragikus pillanatokat utasított maga mögé, mint Bambi anyjának halála, illetve King Kong végzetes zuhanása az Empire State Building tetejéről.