Helyettesítik Puskást

2006.09.29. 13:50
Puskás Ferencet súlyos egészségi állapota miatt digitálisan feljavított archív felvételekkel helyettesítik a róla készült dokumentumfilmben, emellett világhírű futballsztárokkal is forgatnak. A kész anyagból egy 50 perces tévéfilm, egy mozifilm és háromrészes dvd is készül Almási Tamás irányításával. Beindult a Puskás-biznisz.

A világ hírügynökségei nagy figyelemmel kísérik Puskás Ferenc állapotát. Miközben a napokban szurkolók mutatták ki Puskás iránti rajongásukat Athénban is, felkerestük a Puskás-filmek alkotóit, hol tartanak a munkálatokkal. "A 20. század legismertebb sztorija Puskás Ferencé, ami összekapcsolódik a magyar történelem második legismertebb történetével, az 1956-os eseményekkel"- mutat rá a magyar történelem hangsúlyaira Szöllősi György forgatókönyvíró és a Puskás Ferencről szóló életrajzi könyv szerzője. Az S.O.S. szerelem! című filmet gyártó produkciós cég egyszerre készíti a Puskás Ferencről szóló dokumentum- és játékfilmet, a televíziós és a dvd változatot.

Maradona a hízásról, Zidane az agresszióról

Mitől lesz izgalmas a dokumentumfilm egy olyan mai gyerek számára, aki ma már simán megcsinálja ugyanazt a visszahúzós cselt, mint Öcsi bácsi Bernben? "Nagyon szeretnék világsztárokat néhány mondat erejéig megszólaltatni - válaszolta kérdésünkre Almási Tamás rendező, aki a Sejtjeink című dokumentumfilmmel elnyerte a filmszemle díját, majd a mozikban is nagy közönségsikert ért el. Hozzátette: "Maradonánál az érdekelne, ő miért nem tudott visszatérni, lefogyni, hiszen Puskás 31 évesen 18 kilót fogyott. Hagitól, hogy milyen volt egy diktatúrából külföldre menni. Pelétől, milyen szegény sorsból sztárrá emelkedni, Rooneytól és Zidane-tól is kérdeznék a szükségesnél több agresszivitásról és a bűnbánatról. Tehát olyasmiket, amik Puskás sportolói életében is előfordultak."

A film legnagyobb kihívását Almási számára az jelenti, hogy Puskás nem tudja elbeszélni saját életét, mivel "ő egy inaktív hős, vele már nem tudunk interjúzni, évek óta távol él a világtól átvitt értelemben is. Családja, szerettei, rajongói aggódnak érte. Felesége 6 éve minden nap bejár hozzá a kórházba. Erre a dramaturgiai helyzetre szeretnék építeni."

Inaktív hős

"A filmnek nem célja ebben az állapotban megmutatni Puskás Ferencet. Ha a fim tartalmához bármit is hozzátesz, akkor megmutatjuk, de egyébként nem" - ismertette az alkotók véleményét Kaszás Géza, a film egyik producere, a ReceptKlub műsorvezetője. A film hangsúlyosan az archív anyagokra épít, amiket majd digitálisan javítanak fel, hogy utána belenagyíthassanak vagy beleközelíthessenek. Az alkotók jelenleg az előkészítés fázisában tartanak, levéltárban ellenőrzik a Puskást övező legendák hitelességét, mondta Almási: "Állítólag több ember életét is megmentette, többek között Czibor Zoltánét is. Czibort az ötvenes évek elején elvitte a rendőrség, mert ittas állapotban fegyverrel hadonászott és szidta a Rákosi-rendszert. Puskás kihozatta és elintézte Farkas Mihálynál az ügyet".

Neményi Ádám producer elmesélte, hogy váratlan fordulatot vett a frogatás, mivel egy angol szerző könyvében doppingolással vádolta meg az 1954-es berni döntőben résztvevő német válogatottat: "Szeretnénk utánanézni az ügynek, mivel az egész nagyon gyanús."

A dokumentum- és a játékfilm alapja is Szöllősi György Puskás-könyve, "amit úgy használunk, mint vallásos ember a Bibliát"- mondta Almási. Ezért Szöllősi Györgytől kérdeztük meg, hogyan látja Puskást. "Puskás életében 1956 volt a fordulópont. Világszerte ismert focista volt, de csak itthon volt igazi sztár. Egzisztenciális traumával járt, hogy elhagyta az országot meghízva, eltiltva a kommunisták miatt. Ezután igazi sztár lett belőle Madridban, és a magyar focistákra nem jellemzően nyelveket tanult, talpra állt, igazi világpolgár lett."

Puszkász

Mi a legfontosabb kérdés Almási számára saját Puskás-filmjében? "Puskás Öcsi az a név, amivel külföldön azonosítják a magyar nemzetet, a magyarokat. A filmes számára rendkívül érdekes, hogy miért pont ő vált ekkora sztárrá. Szeretnék ehhez a titokhoz közel kerülni."

Ehhez kapcsolódik Neményi Ádám producertársának, Kaszás Gézának véleménye: "Jó, hogy van Hídember" és Sorstalanság, de ha igazi imázsfilmet akarunk, akkor Puskásról kell forgatni". Kaszás Géza hozzátette: "Egyiptomi nászutamon odajöttek hozzánk, amikor kiderült, hogy magyarok vagyunk, és azt kiabálták a gyerekek: Puszkász! Puszkász!".