Randy Quaid 10 millió dollárt követel a meleg cowboyfilmért

2006.03.27. 18:21
Dennis Quaid Oscar-díjra jelölt bátyja 10 millió dollárra perelte be a Túl a barátságon producereit és a stúdiót, mert szerinte alulfizették a két meleg cowboy mellett játszott alakításáért, írja a Reuters.
A héten adták be a Los Angeles-i Felsőfokú Bíróságra a keresetet, mely szerint a film producerei (a Universal ellenőrzése alatt álló Focus Features társelnökei, James Schamus és David Linde) trükköztek Randy Quaiddel, mikor felkérték a Túl a barátságon című filmben a konzervatív farmer szerepére. A kereset szerint úgy mutatták be a Függetlenség napjában alkoholista pilótát alakító színésznek a filmet, mint egy kisköltségvetésű művészfilmet, amiben nincs bevételi lehetőség. Az 56 éves Quaidnek emellett azt mondták, ez a film ajándék az ő korában.

Majdnem ingyen

#alt#
Randy Quaid a Túl a barátságonban
Quaid nyilatkozata szerint így mondott le a szokásos hétszámjegyű fizetéséről és a jegybevételekből származó százalékokról egy névleges összeg fejében.

A perirat Quaidről még megemlíti, hogy 1973-ban Oscarra jelölték Az utolsó szolgálat című filmért, és hogy sok, kevesebbre értékelt kísérleti, "nem mainstream" filmet is elvállalt "majdnem ingyen".

Quaid a Túl a barátságonban egyébként egy kibírhatatlan farmert játszik, aki Jake Gyllenhall és Heath Ledger alakította cowboyokat alkalmazza, hogy a bárányaira vigyázzanak a wyomingi hegyekben, ahol aztán a két férfi egymásba szeret.

Nagy költségvetésű low-budget

A filmipari céhek úgy határozzák meg az átlagos függetlenfilmet, hogy ötszázezer és hét millió dollár közötti összeg közötti a költségvetése, a Túl a barátságon viszont közel 14 millió dollárból készült (és a jegybevételekből 160 milliót hozott világszerte). A kereset azt állítja, "az első naptól kezdve a vádlott producerek titkolt szándéka az volt, hogy a függetlenfilmnek kikiáltott mozi ne kis költségvetéssel készüljön, világszerte forgalomba hozzák és úgy támogassák mint a nagy stúdiók filmjét". A perirat szerint David Linde közben azzal nyerte el a Universal támogatását a filmhez, hogy úgy mutatta be, mint ami pénzt hoz.

Habár a Túl a barátságon című meleg cowboyfilmtől azt várták a kritikusok is, hogy a jegybevételeket behatárolja a film témája, nem így lett. Beleértve az Oscar-jelölést is, ami a hagyomány szerint eddig főleg nagyköltségvetésű filmeket illetett. Ang Lee a rendezésért kapott Oscar-díjat, és a forgatókönyvíró és a zeneszerző is elvihetett egy-egy aranyszobrot. És ha nem is érte el a film tengerentúlon a kasszasikernek számító 100 millió dolláros határt, a BoxOfficeMojo számítása szerint az Oscar-jelölt filmek közül ez fialta a legnagyobb bevételt, 80 millió dollárt.