Ambrus
-7 °C
3 °C

Randy Quaid 10 millió dollárt követel a meleg cowboyfilmért

2006.03.27. 18:21
Dennis Quaid Oscar-díjra jelölt bátyja 10 millió dollárra perelte be a Túl a barátságon producereit és a stúdiót, mert szerinte alulfizették a két meleg cowboy mellett játszott alakításáért, írja a Reuters.
A héten adták be a Los Angeles-i Felsőfokú Bíróságra a keresetet, mely szerint a film producerei (a Universal ellenőrzése alatt álló Focus Features társelnökei, James Schamus és David Linde) trükköztek Randy Quaiddel, mikor felkérték a Túl a barátságon című filmben a konzervatív farmer szerepére. A kereset szerint úgy mutatták be a Függetlenség napjában alkoholista pilótát alakító színésznek a filmet, mint egy kisköltségvetésű művészfilmet, amiben nincs bevételi lehetőség. Az 56 éves Quaidnek emellett azt mondták, ez a film ajándék az ő korában.

Majdnem ingyen

#alt#
Randy Quaid a Túl a barátságonban
Quaid nyilatkozata szerint így mondott le a szokásos hétszámjegyű fizetéséről és a jegybevételekből származó százalékokról egy névleges összeg fejében.

A perirat Quaidről még megemlíti, hogy 1973-ban Oscarra jelölték Az utolsó szolgálat című filmért, és hogy sok, kevesebbre értékelt kísérleti, "nem mainstream" filmet is elvállalt "majdnem ingyen".

Quaid a Túl a barátságonban egyébként egy kibírhatatlan farmert játszik, aki Jake Gyllenhall és Heath Ledger alakította cowboyokat alkalmazza, hogy a bárányaira vigyázzanak a wyomingi hegyekben, ahol aztán a két férfi egymásba szeret.

Nagy költségvetésű low-budget

A filmipari céhek úgy határozzák meg az átlagos függetlenfilmet, hogy ötszázezer és hét millió dollár közötti összeg közötti a költségvetése, a Túl a barátságon viszont közel 14 millió dollárból készült (és a jegybevételekből 160 milliót hozott világszerte). A kereset azt állítja, "az első naptól kezdve a vádlott producerek titkolt szándéka az volt, hogy a függetlenfilmnek kikiáltott mozi ne kis költségvetéssel készüljön, világszerte forgalomba hozzák és úgy támogassák mint a nagy stúdiók filmjét". A perirat szerint David Linde közben azzal nyerte el a Universal támogatását a filmhez, hogy úgy mutatta be, mint ami pénzt hoz.

Habár a Túl a barátságon című meleg cowboyfilmtől azt várták a kritikusok is, hogy a jegybevételeket behatárolja a film témája, nem így lett. Beleértve az Oscar-jelölést is, ami a hagyomány szerint eddig főleg nagyköltségvetésű filmeket illetett. Ang Lee a rendezésért kapott Oscar-díjat, és a forgatókönyvíró és a zeneszerző is elvihetett egy-egy aranyszobrot. És ha nem is érte el a film tengerentúlon a kasszasikernek számító 100 millió dolláros határt, a BoxOfficeMojo számítása szerint az Oscar-jelölt filmek közül ez fialta a legnagyobb bevételt, 80 millió dollárt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!