Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kern, a hajléktalan milliomos

2004.08.03. 15:10
'Csudafilm' címmel első filmjét rendezi Ragályi Elemér, a Kossuth- és Emmy-díjas operatőr. A stáb Magyarországon és Krétán forgatja egy képzeletbeli hajléktalan, Ratkópopulos történetét, akinek hirtelen mesés örökség szakad a nyakába - közölték a filmkészítők kedden Budapesten.
"Vérre menő harcot folytattunk néha egymással, hogy melyik mondatot ki írta" - jellemezte a kettejük között kialakult szimbiózist a 66 esztendős író-rendező-operatőr, aki eddig nyolc filmet forgatott Kern Andrással, köztük az 1973-as Régi idők focija, valamint a Ripacsok, a Sztracsatella, A miniszter félrelép és a tavaly bemutatott Apám beájulna című produkciót.

Csavaros történet

A Csudafilm forgatókönyvét Ragályi Elemér ötletéből másfél-két hónap alatt írták tavaly nyáron. A szálak Görögországba, 1949-ig nyúlnak vissza, amikor a főhős édesapja szembefordul arisztokrata családja tradícióival és a polgárháborúban a kommunistákhoz csatlakozik.

Emigránsként később a lágymányosi dohánygyárban találja magát, ott ismerkedik meg Weiss Gizivel, 1953-ban születik meg a kis Ratkópopulos. A történet valójában ötven év elmúltával indul, amikor a tizenkét éve a Baross téri aluljáróban tengődő Ratkópopulos az egykori családi örökség révén luxuskörülmények közé kerül.

A görög kapcsolat

Ragályi Elemér
A filmesek hétfőn már tartottak egy előforgatási napot. A munka augusztus 23-án folytatódik, majd 30-án a stáb Krétára "költözik", ahol a tervek szerint egészen október 2-ig tart a forgatás.

A női főszerepet, az örökségül kapott szálloda igazgatóját, a görög Katerina Didaskalou alakítja. A filmben közreműködik Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Badár Sándor, Kovács Lajos, valamint az először filmező id. Bárándy György ügyvéd is, aki önmagát játssza.

Katerina Didaskalou, aki egyebek mellett a Corelli kapitány mandolinja című amerikai produkcióból ismert Magyarországon, most először vesz rész magyar filmben. Didaskalou bevallotta, hogy nagyon fél a forgatástól, hiszen drámai színésznő és nem szokott vígjátékokban játszani.

Csoda, fedél nélkül

Kern András hajléktalannak öltözve, nagy műanyag szatyorral a kezében, a Fedél nélkül című lap fejlécével ellátott sajtóanyagot osztogatva érkezett a sajtótájékoztatóra. Kern később egy szív alakú ajándéktárgyat nyújtott át filmbéli partnerének, mondván: Katerinának szörnyetegből helyes nővé kell átalakulnia, ehhez szív kell, "az pedig van neki".

A reménység útja című Oscar-díjas svájci filmet is fényképező Ragályi Elemér bízik abban, hogy meg tudja oldani az író-rendező-operatőr hármas feladatát. "Egy kedves, kulturáltan szórakoztató vígjátékot" szeretnénk készíteni - mondta.

"Gyerekes reményem, hogy csodák léteznek. Tudom, hogy ez egy csalfa remény, mégis hiszek ebben" - fogalmazta meg a film üzenetét, hozzátéve: akiknek a csoda nem adatott meg, a film nézésekor másfél órára talán mégis átélhetik azt.

Közlése szerint a filmmel arra is szeretnének rámutatni, hogy ne higgyünk a visszafordíthatatlanban. A rendező szerint a hajléktalan története is azt bizonyítja, hogy a dolgok igenis visszafordíthatók.

Pénz, pénz, pénz

A film költségvetése 370-380 millió forint, amelynek jelentős részét koprodukciós partnerként az RTL Klub finanszírozza - mondta Kálomista Gábor producer, hozzátéve, hogy még várnak a Magyar Mozgókép Közalapítvány által megítélt kétszer 50 millió forintra és görög partnereik anyagi támogatására.

A MEGAFILM gyártásában készülő vígjáték zenéjét a Los Angelesből hazaérkezett Gulya Róbert szerezte, a főcímdalt Zséda (Zsédenyi Adrienn) és Bolyki Balázs énekli.

Rendhagyó vetítés?

Kern András, aki Sándor Pál egy rövid filmetűdjében már alakított hajléktalant, a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta, hogy a forgatáshoz nem tanulmányozta az otthontalanok életét.

Arra a felvetésre, hogy a Ratkópopulosok és hajléktalanok hogyan élhetik át a filmbeli csodát, a színész megjegyezte: még az is lehet, hogy rendeznek számukra egy külön vetítést.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.