2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Jön az első magyar Red Camera-film

2008.12.10. 09:32
A HD-nál is nagyobb felbontást és a 35 milliméteres filmhez nagyon hasonlító hatást nyújtó Red Camerával forgat Soderbergh is. Magyarországon először a Pillangó című drámát veszik fel ezzel a technikával.

A legmodernebb filmezési technológiával készült a Pillangók című mozi, amely az első magyar Red kamerával rögzített nagyjátékfilm. Az egy éve kifejlesztett kamerát már olyan rendezők használják, mint Peter Jackson, vagy Steven Soderbergh.

"A Red Camera által rögzített anyag képminősége a celluloid alapú filmekével vetekszik, miközben rendkívül költséghatékony is" - mondta el Lóth Balázs, The Garden Film Production Company munkatársa.

Az új fejlesztésű kamera és a hozzá kapcsolódó felszerelés nagyjából 10 millió forintért beszerezhető, ami a hagyományos kameratechnika egyharmadát jelenti - hangsúlyozta Lóth Balázs.

"A színmélységtől a felbontásig az egész technológia kiemelkedően magas színvonalú, emellett lehetővé teszi a felvett anyag forgatás közbeni visszanézését, ami hatalmas segítség a stábnak" - emelte ki N. Forgács Gábor, a Pillangók rendezője.

A bemutató szervezői elmondták, hogy a Red Camera nem csupán szebb képeket rögzít, mint az igen elterjedt digitális eljárás, a HD, hanem kezelése is közelebb áll a hagyományos, celluloidalapú filmrögzítő berendezésekéhez, így az operatőröknek könnyebb átállni az új technológiára. A rendszer lényege, hogy a digitális CMOS-szenzor mérete, a többi digitális technikától eltérően, éppen akkora mint a hagyományos, filmezésre használt Super 35-ös kamerák által használt negatív egyetlen képkockája. A rendszer a HD-nál nagyobb felbontásban, akár 4096-szor 2304-es nagyságban is képes rögzíteni.

Az Amerikában egyre népszerűbb eljárást olyan alkotók használják, mint Peter Jackson, a Gyűrük ura rendezője vagy Steven Soderbergh, aki többek között a Traffic, az Ocean's Eleven és a Solaris című filmeket jegyzi. Red Kamerával készült Ron Howard Angels and Demons (Angyalok és démonok) című filmje is, amely A da Vinci-kódhoz hasonlóan Dan Brown regényét adaptálja, és amelynek a főszerepét Tom Hanks játssza.

A bemutatón levetítettek pár részletet a Pillangó című drámából: a Rudolf Péter, Galkó Balázs, Kéri Kitty és Andorai Péter főszereplésével készült alkotás az első magyar, Red Kamerával készült nagyjátékfilm. A történet középpontjában egy alkoholista anya elhanyagolt kisfia, egy jólelkű muzsikus és egy kispályás vállalkozó állnak.

A nagyrészt Sirokon, autentikus barlanglakásokban és környékükön forgatott film rendezője elmondta, hogy jelenleg az utómunkálatokon dolgoznak, tervei szerint a Pillangók a 2009-es Cannes-i Fesztiválon fog debütálni.