Redford fekete baseball-sztárról forgat

2005.03.31. 16:39
Robert Redford, aki az 1984-es Őstehetség című baseball-filmben egy Babe Ruthról mintázott Roy Hobbes nevezetű játékost alakított, most készen áll egy újabb sportlegendáról szóló életrajzi film megvalósítására.
A színész-rendező várhatóan a Brooklyn Dodgers vezérigazgatóját, Branch Rickeyt alakítja majd a Jackie Robinson életét feldolgozó filmben, aki a Nemzeti Ligában az első fekete bőrű baseballjátékos volt. A Daily Variety értesülése szerint a Ray című film gyártója, a Baldwin Entertainment összeáll majd a Redford képviseletében lévő Wildwood Enterprise-al, hogy Robinson özvegyének és Rickey fiának engedélyével együtt hozzák létre a filmet.

"Egyszerű történet egy oly témáról, amiről eddig még igen keveset tudtunk; arról, hogy miképpen omlottak le a bőrszín okozta gátak, s hogy ezáltal hogyan változott meg a baseball, s később országunk arculata is." - nyilatkozta Redford a Varietynek.


Jackie Robinson
A filmnek eddig címét még nem adtak, de az már kiderült, hogy az alkotás Robinson megpróbáltatásaival foglalkozik majd, melyeket a Dodgers-el kötött 1947-es szerződését követően élt át, s megtudhatjuk, hogy a fekete sportoló hogyan küzdött meg mind a többi játékossal, mind a rajongókkal, hogy végül egyenlő jogokhoz juttathassa az afro-amerikaiakat. Robinson ezáltal nagy mértékben járult hozzá a faji megkülönböztetés megszűntetéséhez.

A történet nyomon követi majd a sportoló ifjúságának dél-Kaliforniában töltött éveit, mikor elkezdte karrierjét a Rickey-vezette Dodgersben, ahol a szurkolóktól kapott halálos fenyegetések és a csapattársaival kialakult feszült kapcsolata ellenére is érvényesülni tudott. Robinson egyébként az 1950-ben készült The Jackie Robinson Story címet viselő filmben önmagát alakította.

A forgatókönyvet előreláthatólag Kirk Ellis írja majd, aki Emmy díjat kapott az Anne Frank: The Whole Story című tévéfilm forgatókönyvéért, s az ő nevéhez fűződik a The Beach Boys: An American Family szövegkönyve is. Arról még nem esett szó, hogy ki személyesíti majd meg Robinsont, de Howard Baldwin, a Baldwin Entertainment vezérigazgatója már kiszemelte a Ray sztárját, Jamie Foxxot, aki a legendás zenész, Ray Charles életéről szóló filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar díjat.

Robert Redford kijelentette, egyetlen vágya, hogy e film elkészítése után még egyszer együtt játszhasson Paul Newmannal, akivel 1969-ben a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című filmmel emlékezetes művet alkotott. Redford álma beteljesülni látszik, hiszen a két színész már tervezgetii Bill Bryson, A Walk In The Woods című könyvének megfilmesítését.