Miért zavaró 12 év alatt az új szexmentes Disney-film?

2007.04.06. 13:25
A Nemzeti Filmiroda tovább szigorítaná a mozis korhatárokat, amik a filmforgalmazók szerint már így is túl magasak, írja a Népszabadság. Az Index az egyik huszonéves bizottsági tagot, Vörös Adélt faggatta arról, miért adtak 12-es besorolást az új Disney animációs filmnek, és mivel lehetne enyhíteni a szigorú besorolásokat.

A Népszabadságban megjelent vita a Robinson család titka 12-es korhatársbesorolása miatt volt. Szomorú a forgalmazó. Ilyenkor a bizottság érez egyfajta kollektív bűntudatot?

Dehogy érez. Sokat morfondíroztunk, kétszer is megnéztük a Robinsont a döntés előtt. Annyiban érthető most a Fórum Hungary problémája, hogy családi filmekre valóban 6-9 éves gyerekeket visznek a családok, és ez nagy érvágás lehet. De mi független bizottság vagyunk, nem befolyásolhatnak marketingszempontok.

Milyen szempontok befolyásolnak?

Beszélhetek erkölcsi, szellemi fejlődés veszélyeztetésről, de inkább úgy mondanám, hogy ez ifjúságvédelem. Azért hozzátenném, hogy ezt nem kell a betartatni a moziüzelemtetőknek. Kint van a korhatárkarika minden plakáton, szpoton, de azon kívül, hogy van néhány mozi, ahol kedvesen figyelmeztetik a nézőket, ez a behatárolás inkább csak informáló jellegű. De éppen a szülőkre és az ő felelősségérzetükre számít, ezért fontos.

Az ifjúságvédelmet kifejtenéd konkrétan a Robinson család titka című animációra?

Ha megnézed a a 12-es korhatárbesorolás szempontrendszerét a filmiroda honlapján, láthatod, hogy az alapján döntöttünk: mert ugyan nincs a filmben erőszak, nincs benne szex, mégis nehezíti a megértést a bonyolult narráció és a szövevényes cselekmény.


Túl sok a szereplő

Egy 12 évest ezek visszatarthatnak?

Inkább egy hatéves gyereket, de sajnos nincs ilyen korhatár, és csak így tudtuk behatárolni, hogy 12-est adtunk. Ez a probléma gyakran felmerül a munkánk során, ez volt a Pata tanyánál is. De hogy megint a Robinson családra mondjak konkrét példát, ez a film klipszerű, tobzódó vizuális világgal és tobzódó hangeffekttel dolgozik, ami hat év alatt zavaró lenne. Ha nem soroljuk be a 12-esbe, akkor négyéveseket is elvisznek ilyen filmekre, és nekik egy ilyen moziélmény dolby surroundban már sokkoló lehet.

A Népszabadság-cikkben Ranschburg Jenő gyerekpszichológus elmondta, hogy szerinte elég lenne egy 16-os besorolás. Ezek szerint te nem osztod ezt a véleményt.

Nem, sőt, az is gyakori probléma, hogy 14-es sincs, és ilyenkor felfele kerekítünk 16-ra. Nincs két egyforma film és mi sok olyan esettel találkozunk, aminél a sokszempontúság miatt árnyaltabb korhatár-kategorizálás kellene, vagyis a 12-esen és a 16-oson kívül szükség lenne 6-osra és 14-esre is.

És felsorolnak pár filmet, ami 1-es besorolást kapott (korhatár nélkül megtekinthető): Jégkorszak 2, Táncoló talpak, Batman: kezdődik. Ami megkérdőjelezi a következetességeteket.

A forgalmazónak a jogszabály szerint a bemutató előtt harminc nappal be kell nyújtani a beadványt. Ehhez képest nekünk nyolc napunk van a döntésre. Lehet olyan eset azonban, amikor a forgalmazó nem tudja - például világpremier esetén - időben beadni a filmet a kérelem mellé, ilyenkor nehéz a döntés, mert csak a film alapinformációi, illetve a trailer, és a külföldi korhatárkategóriák nyújtanak mankót a bizottságnak. Ezzel vissza is térnék a forgalmazókhoz: ezeknek a filmeknek nem tudom, hogy változtat a nézettségén, hogy enyhe besorolást kaptak, viszont sokszor csalóka a korhatár, mert egy X-es jelzés (az ötödik kategória - csak felnőtt nézőknek), akár közönségcsalogató is lehet.

Farkas Sándor, a Fórum Hungary forgalmazó vezetője:
Szeretnénk megérteni, hogy a magyar gyerekeket miért kell jobban védeni, mint Európa más országaiban, beleértve a volt szocialista blokkot? Mik azok az extra szempontok, melyek itthon képbe jönnek, míg Angliában, Németországban nem követelik meg, hogy egy ilyen film korhatárt kapjon?
Tapasztalataink és információink szerint a korhatár bizottság NEM ad ki besorolást a film megtekintése nélkül. A cikk végén viszont a nyilatkozó ezzel ellent mond. Hogy vonatkozhat különböző szabály, különböző filmekre?
Megértem a bizottság nehézségeit, de ez számunkra üzleti érdekeket sért! Nem lehet tervezni egy megjelenést, hiszen egy film korhatár besorolása nem mérvadó semmire sem.

Utólagos megjegyzés a filmiroda részéről:

A korhatár bizottság a moziforgalmazásra kerülő filmeket minden esetben megtekinti. Ám a dvd-k és vhs-ek esetében gyakran előfordul, hogy csak a kérelem érkezik be (ezt a jogszabály is lehetővé teszi). Ilyenkor a bizottság a film általa ismert adatai alapján vagy besorolja a filmet - ez a "megtekintés nélkül" esete -, vagy pedig bekérheti azt. A bizottság döntéseinek magától értetődően van egy szubjektív dimenziója, ugyanakkor minden egyes film szuverén sajátosságainál fogva egyéni elbírálásban kell, hogy részesüljön. Ha a forgalmazó nem ért egyet a döntéssel, megfellebbezheti azt. Újságíróként magam is drukkolok egy-egy jó film sikernek, ám a bizottságban nem befolyásolhatnak forgalmazói érdekek. Csak azt furcsálljuk - noha valóban előfordult, hogy engedékenyebbnek bizonyultunk egy-egy korhatárolásnál - hogy a forgalmazók miért látványosan akkor választják a nyilvánosságot, amikor egy film az általuk kérelmezettnél feljebb sorolódik. (Vörös Adél)