Csányi a magyar Hugh Grant

2006.03.07. 11:25
Szabó Istvánt ismét feldobta a lehetőség, hogy elmondhatta, a korlátlan hatalom korlátlanul korrumpálhat, írja a Rokonokat dicsérve februári kritikájában a Variety című hollywoodi szaklap. Magyarországon egy hónap alatt 82 237-en látták a Móricz Zsigmond regénye alapján készült filmet.
"A Csodálatos Júlia nemzetközi sikere és Annette Bening Oscar-jelölését követően Szabó István tizennégy év szünet után ismét magyar gyökereihez nyúlt vissza. A Rokonok pontosan megrajzolt, ördögi alakításokkal tarkított politikai rendezés" - írja hollywoodi szaklap kritikusa.

A cikk szerzője a kor jellegzetességeinek ábrázolását körültekintőnek tartja, a történetet viszont túl egyszerűnek: "a követése a művelt közönségtől nem igényel sok energiát" -írja.

Tehetségek ki-kicsodája


Klikk a képre!
A szerző leírja a történetet, megnevezve benne a magyar és külföldi színészeket: a főszereplő, "Antal Nimród Kontrolljából ismert" Csányi Sándort Hugh Grant-féle szívtiprónak nevezi, és alakítását is méltatja a kritikus: "kitűnően jelenítette meg a beletörődés és kitörés kettősségét".

Majd felsorolja a "kiváló szereplőgárda" többi tagját, a tehetségek "ki-kicsodáját": Csányi feleségét alakító Tóth Ildikót, a nagyobb szerepben feltűnő, "kidülledt szemű" Eperjes Károlyt, aki a "negyedik Szabó-filmben tűnik fel", és aki "legnagyobb nevetéseket produkálja a filmben", Marozsán Erikát, és a Nyikita Mihalkov-filmekben ismertté vált Oleg Tabakovot.

A szaklap megjegyzi, hogy egy korrupt bankár kisebb szerepében megjelenő Oscar-díjas Jirí Menzelt maga a rendező szinkronizálta. És még a technikai gárdát is kiemeli: Khell Zsolt látványtervező és Szakács Györgyi jelmeztervező mellett Koltai Lajos operatőrt.

Szabót legjobb filmjeinél - az Oscar-nyertes Mephisto (1981) és az Oscar-jelölt Redl ezredest (1985) - feldobja a lehetőség, hogy ismét elmondhatja: a korlátlan hatalom korlátlanul korrumpálhat. Ehhez, írja, új adalék a móriczi humor. "A film tömör, sajátos világa sikerrel egészítheti ki a művészmozik mai felhozatalát."

Vidéki körút

Itthon eddig 82 237-en látták a február 9-én bemutatott Szabó-filmet. Még 3-4 hétig a multiplexek is játsszák, aztán a kópiák a kisebb vidéki városokba mennek, úgyhogy április végéig biztos, hogy mozikban lesz a film, tájékoztatta az Indexet az InterCom. A külföldi forgalmazást az Objektív intézi.