A ruandai túlélők szerint Hollywood hazudik

2006.04.20. 13:40
A közelmúltban mutatták be az Április Ruandában és a Hotel Ruanda című filmeket, amelyek a ruandai tömegmészárlásról készültek. A genocídium túlélői szerint a filmek nem hitelesek és rosszul közelítik meg a tragikus témát.

"Ezek a művek egyedül a pénzcsinálásra szánt hollywoodi fikciók" - nyilatkozta a Reuters-nek Jean-Pierre Rucogoza túlélő. Rucogoza tizenegy rokonát vesztette el az öldöklésekben. Véleménye szerint a Ruandáról szóló filmek a lelkiismeretfurdalás elkendőzésére szolgálnak. Szerinte az eseményeket távolról követő nyugati hatalmak későn ismerték fel a ruandai helyzetet és akkor sem tettek semmit.

"Ezek után még van képük a ruandai mészárlást a saját profitéhségüknek alárendelni" - mondta Rucogoza.

Nem az övék

Az Április Ruandában című film pontatlanságain és csúsztatásain sokan felhördültek. A film egy hutu katonáról szól, akit az 1994-es áprilisi események elszakítanak tuszi feleségétől és két gyermekétől. Tíz évvel később a tesvérétől értesül halálukról. A testvér a háborúban az ellenkező oldalon állt, és nagy szerepe volt a gyűlöletkeltésben, emiatt nemzetközi bíróság elé állítják.

"Ez nem a mi történetünk" - mondta Francois Ngarambe, a Ruandai Túlélők Szervezetének elnöke. Ngarambe szerint a film úgy állítja be a genocídiumot, mintha az egyedül a milicisták műve lett volna. Ezzel szemben az öldöklés a hutu-kormányzat és a hadsereg gondosan kitervelt akciója volt.

Megszépített szerep

A legújabb film a genocídiumról Michael Caton-Jones Shooting Dogs című alkotása, amit eredeti helyszíneken forgattak, és Kigali-ban mutatták be a múlt hónapban. A filmet főként egy jelenet miatt támadják, ahol egy fehér római katolikus pap visszautasítja az evakuálást, hogy inkább a menekültekkel maradjon.

"Soha, sehol nem fordulhatott elő olyan eset, hogy egy fehér ember visszautasította volna az evakuálást. Ez színtiszta hazugság" - mondta Wilson Gabo, a Ruandai Túlélők Alapítványának koordinátora.

A film alkotói a művészi szabadság nevében visszautasítják a vádakat. Szerintük teljesen érthető, hogy filmjük vihart kavar a ruandai túlélők körében, hisz a tragikus eseményeket "nem lehet egyik napról a másikra feldolgozni".