Büszke magyarságára az Oscar-díjas Rachel Weisz

2006.03.06. 12:04
George Cukor óta mindenki tudja, hogy Hollywoodban nyüzsögnek a magyarok. A 78. Oscaron a legjobb mellékszereplő díját elnyerő Rachel Weisz is magyar származású. A 35 éves brit színésznő büszke magyarságára és nem változtatja meg a nevét.

A héthónapos terhes színésznő Oscar-díját a brit média a brit filmművészet diadalaként ünnepelte. De nemcsak a britek, hanem a magyarok és az osztrákok is büszkék lehetnek rá, hiszen Rachel Weisz 1971. március 7-én magyar apa és osztrák anya gyermekeként született Londonban.

Apja akadályozta a karrierjét


Rachel Weisz - galéria!
Rachel szülei a nácizmus elől menekültek Nagy-Britanniába, édesanyja Edith Ruth Weisz osztrák pszichológus, édesapja George Weisz, vagyis Weisz György feltaláló-mérnök. A Láncreakció című filmmel berobbant színésznőt gyerekkorában több drága magániskolából is ki kellett venni magaviselete miatt. Talán ezért akadályozta az apja, hogy 14 évesen, modellkarrierrel a háta mögött elfogadja élete első hollywoodi ajánlatát; pedig a Dávid király című filmben Richard Gere oldalán játszhatott volna.

George Weisz erről nemrég a Daily Mirrornak úgy nyilatkozott: akkori megítélése szerint lánya "még nem készült fel Hollywoodra". "A rendező azt mondta nekem, hogy úgy fog bánni Rachellel, mintha a lánya lenne, ötcsillagos szállodában fog lakni, és mindent megkap, amit csak megkíván. Azt válaszoltam: éppen ez az, amit nem akarok" - emlékezett a most már büszke apa.

A színjátszókörtől McGregorig

A kis Rachelt azonban nem lehetett sokáig távol tartani a színház és a film világától. Az érettségi után a cambridge-i egyetem hallgatója lett angol irodalom szakon. Itt aztán az egyetem színjátszókörében olyan tehetségesnek tartották, hogy meghívták a világ egyik legrangosabb színházi fesztiváljára, Edinburgh-be.

Több éves színházi múlt után 1993-ban debütált először a tévében: Stendhal Vörös és fekete című regényéből készült sorozatban Ewan McGregorral játszott. Hollywoodi karrierje három évvel később indult el, amikor megkapta a Láncreakció című film női főszerepét, de sztárrá csak 1999-ben, A múmiával vált.

Híres rendezők és jóképű partnerek

Rachel Weisz szakmai útját olyan nagy nevű rendezők egyengették mint Szabó István vagy Bernardo Bertulocci. Szabó István A napfény íze című 1999-es, szintén Oscar-díjat nyert filmjében a magyar származású színésznőre osztotta Sors Gréta szerepét, Bertolucci pedig a '96-os Lopott szépségben bízta rá Miranda megformálását.

A múmia után Rachelt kézről kézre adták a rendezők. Játszott thrillerben (Constantin - A démonvadász, Gyönyörű teremtmény, Az ítélet eladó), történelmi filmben (Ellenség a kapuknál), családi vígjátékban ( Egy fiúról, Irigy kutya) és krimiben (Lépéselőny). Olyan partnerek oldalán, mint Keanu Reeves (Constantin, Láncreakció), Morgan Freeman (aki egyébként hétfő hajnalban bejelentette Oscar-díját), Jeremy Irons (Lopott szépség), Ben Affleck (Végig az úton), Ralph Fiennes (A napfény íze, Az elszánt diplomata), Jude Law (Ellenség a kapuknál) vagy Hugh Grant (Egy fiúról).

Jótékony lélek

Ezután talán nem is annyira meglepő az idei Oscar-zsűri döntése. Az elszánt diplomata című filmben Rachel Weisz egy kenyai diplomata feleségét alakítja, aki Afrikában rájön, hogy a gyógyszergyárak az elesett, szegény és beteg feketéken tesztelik szörnyű mellékhatásokat okozó, tuberkolózis elleni új orvosságukat. A felfedezés miatt megölik Tessa Quayle-t, a férjét alakító Ralph Fiennes pedig elindul kideríteni az igazságot az év összeesküvés-elméletének kikiáltott filmben.

Amikor kiderült, hogy a színésznőt jelölték az Oscarra Weisz adakozásra szólította fel az amerikaiakat. "A film üzenete, hogy ha csak egy emberen is segíteni tudsz, az még mindig jobb, mintha nem csinálnál semmit" - mondta, és arra kért mindenkit, látogasson el a ConstantGardenerTrust.com weboldalra, és némi pénzzel segítse a kenyai életkörülmények javítását. Az eddigi adományokból két iskolát és egy hidat építettek.

Büszke származására

Rachel Weiszt producerek hada próbálta már rávenni, hogy angolosítsa a nevét, ő azonban édesapja iránti tiszteletből nem tett eleget a kérésnek és minden valószínűség szerint az Oscar-díj után már nem is fog.

Az amerikai Darren Aronofsky filmrendezőtől gyermeket váró fiatal színésznőnek egyébként a szintén magyar származású Harry Houdini szabadulóművész a példaképe. Mint egyszer elmondta, Houdini eredeti neve is Weiss volt és egy ideig abban reménykedett, hogy hátha rokona a hírességnek.

Rachel Weisz magyar gyökereit számon tartja London is. Amikor Magyarország 2004. május 1-jén belépett az Európai Unióba, a brit külügyminisztérium nagyszabású fogadást rendezett, amelyre meghívtak számos, az új tagországokból származó hírességet, és a tömegben ott volt Rachel is.