Lesz-e magyar sci-fi feltámadás?

2006.04.28. 15:38
Az igazi magyar sci-fi film eddig nem született meg, bár egyre többen próbálkoznak a műfaj hazai meghonosításával. Nemrég a brüsszeli fantasztikus filmek fesztiválján fődíjat nyert egy magyar sci-fi rövidfilm, a független magyar rendezők sci-fi-t forgattak és forgatnak, Mundruczó szintén. Vajon az ezer Ridley Scott országa leszünk-e? Körkép a mai magyar sci-fi-ről.

Sci-fi elemeket használó filmek mindig is készültek Magyarországon, olyan film azonban, ami megfelel a műfaj íratlan szabályainak még nem készült hazánkban - legalábbis nem a nagypályán.

Baba a csőben


A 639. baba - Klikk a képre!

"Egy filmesnek nagyon jó dolog sci-fit csinálni, szabadjára lehet engedni az ötleteket" - mondta el Dési András György, a brüsszeli fantasztikus filmek fesztiválján nemrég fődíjat kapott A 639. baba című kisjátékfilm társrendezője. Móray Gábor és Dési filmje a jövőben játszódik: a főszereplő egy férfi, akit folyamatosan egy lapos televízió követ. A szobát két cső köti össze a külvilággal: az egyiken az étel, a másikon a guminő érkezik minden este. A guminő azonban egy nap bedugul a csőbe.

"Ez kamaradráma, amire rá van húzva egy szemkápráztató héj. A forgatás három napig tartott, az utómunka viszont több mint egy hónapig. Amikor megírtuk a sztorit még fogalmunk sem volt, hogy fogjuk megcsinálni. De az utómunka során a trükkstúdióban sokmindent meg tudtunk valósítani" - nyilatkozta a rendező. A film HD-technikára készült, 4 millió forintból. A 639. babát a Budapest Film mutatja be, a tervek szerint egy hangulatában hozzáillő nagyjátékfilm előtt vetítik majd. A forgalmazó őszi, de legkésőbb jövő év eleji bemutatót ígér.

A hely szelleme

"9/11 napján épp az Inotai hőerőműnél csellengtünk, felmentünk egy dombra és megláttuk a tájat. Olyan látvány fogadott, hogy abból azonnal sci-fi lett" - avat be Dyga Zsombor az Uno című kisköltségvetésű kisfilm keletkezéstörténetébe. A 2001-ben készült film egy antiutópikus világban játszódik, ahol az embereket gennyes kiütést okozó betegség tizedeli. A bonyodalom egy táska körül alakul ki, amit kannibálszerű, rejtőzködő fantomok hordája próbál megszerezni a főszereplőktől (a Macerás ügyek Nyitrai Illése és a Moszkva tér Réthelyi Andrása). A filmben "A költségvetés négyötödét a smink, a maszk és a jelmez vitte el" - mondta Dyga.

"Harminc vetítés volt, aztán csá" - fogalmazott a rendező a film forgalmazásáról. Dyga Zsombor nevéhez fűződnek a Tesó és a Kész cirkusz című nagyjátékfilmek is. Mindkettő vígjáték, de Dyga nem tett le a tudományos-fantasztikus műfajról sem.

"Felmerült, hogy meg kéne csinálni az Uno nagyfilmes verzióját is: a sztori a földön élő utolsó két emberről szól, és nagyon rossz vége lenne. De ehhez minimum 200-300 millió forintos költségvetés szükséges. Én nem ismerek Magyarországon olyan producert, aki ennyit szánna egy sci-fi-re" - mondta el a rendező.

Sci-fi közeli tervként megemlítette A kőbaltás ember című kultikus meseregény filmváltozatának tervét is, annak megvalósítása azonban a még távolibb jövőbe vész: a mamutok, kardfogú tigrisek és az őskor egyéb kellékei még izmosabb költségvetést irányoznának elő.

Vadászgörény a vezérlőközpontban


Uno - Kattintson!

A magyar filmes szürrealizmus vezéralakjai, Igor és Ivan Buharov már több filmet készítettek kevés költségvetésből, független stúdióknál. Az abszurd és a groteszk filmek (A program, A másik ember iránti féltés diadala) kevés science-fiction motívumot használnak - például rejtélyes emberi (?) lények, fura felszerelésekkel -, a végtermék azonban mégis tudományos-fantasztikus.

"Itthon elég nehéz sci-fi-t csinálni. Mivel nincs megfelelő technikai háttér valószinűleg iszonyú gagyi lesz. Az egyetlen megoldás, hogy direkt iszonyú gagyit kell csinálni" - mondta el Igor Buharov a minimál-költségvetés nehézségeiről.

"Van egy jelenet, amiben egy vadászgörény kerül a vezérlőközpontba. Eredetileg nyestet akartunk" - avatott be Igor Buharov készülő egészestés nagyjátékfilmjük sci-fi-s vonatkozásaiba. A filmnek egyelőre nincs címe, a befejezését őszre ígérik az alkotók.

Vírus a Deltában

"Még mi sem látjuk át a filmet, most digitalizáljuk be a felvett anyagot" - közölte érdeklődésünkre Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél Delta című filmjének producere. A film a Duna-deltában játszódik, és története több sci-fi elemet tartalmaz. A producer szerint azonban a filmet nem lehet "sci-fi"-ként aposztrofálni, a Delta inkább szerzői film lesz.

"Hiába vettünk fel sci-fi-s részeket, azok nem biztos, hogy bennemaradnak a film végső változatában" - mondta el a producer, aki a további nyilatkozatoktól elzárkózott.

Új technika - új nyelv


A másik ember iránti féltés diadala
- Kattintson!

"Annyi pénzt Magyarországon nem látok, hogy abból normális sci-fit lehessen csinálni" - mondta el érdeklődésünkre Durst György producer. "De a sci-fi alapvetően csak egy forma. Inkább az az érdekes, hogy a rendező mit akar elmondani. Lehet sci-fi-t csinálni egy sötét szobában is, pár szereplővel. Lehet csillogósan és lehet nem csillogósan sci-fit csinálni. Ha nem szegényszagú, akkor működhet."

"Mostanában nagyon sok új képi rögzítési forma jelent meg. Ma a legizgalmasabb szerintem az, hogy az újfajta technológia megtalálja a saját nyelvét" - mondta el az Uno-t is gyártó producer.

Felvetésünkre, hogy lesz-e valaha itthon látványos, minden igényt kielégítő sci-fi, Durst György nem túl derűlátóan válaszolt. "Magyarországon nem tudom, hogy itt van-e az ideje. Nagyon sok tehetséges alkotót ismerek, akik a technikai hozzáértést biztosítani tudnák, de ők inkább külföldre dolgoznak" - zárta a főleg kísérletező filmekben utazó Durst.

Kálomista interaktív sci-fit tervez

"Mániám, hogy egy jól megcsinált magyar sci-fi működne a közönség előtt" - mondta el Kálomista Gábor producer. A Csak szex és más semmi, az Apám beájulna, a Valami Amerika és hasonló közönségsikerek gyártója egy sci-fi alapú, interaktív filmet tervez. Jelenleg épp 20 éven aluli fiú és lány szereplőket keresnek a történethez, ami három űrlény földi kalandjai körül bonyolódik. A filmet Szurdi Miklós rendezi, a költségvetés 2-300 millió forint lesz.

"A film vígjátéki fordulatokra és gegekre is épít. A lényeg az, hogy a nézőket a vetítés közben bevonjuk a filmbe. Ezt sms-módszerrel fogjuk megoldani. A film hat szereplője közül a néző kiválaszt egy figurát, akivel sms-kontaktusba kerül a vetítés alatt. Természetesen lesz összefüggő történet is, így az is élvezheti majd a filmet, aki nem él ezzel a lehetőséggel" - vázolta fel a nyáron forgó film történetét Kálomista Gábor.

Kérdésünkre, hogy lehetne e itthon fullextrás sci-fit készíteni, Kálomista bizakodóan válaszolt. "Magyarországon ma már bármit le lehet gyártani, a technikai háttér megvan hozzá. És itt az új magyar színészgeneráció, Csányi Sándor, Pindroch Csaba, Schell Judit, akikre bármilyen filmet fel lehet építeni. A magyar film nem áll jól a forrásokkal, de ha lenne egy jó sci-fi forgatókönyv, azzal már el lehetne indulni" - tekintett a jövőbe a producer.