Az anyák napja miatt volt kevés Indy

IX. Sci-Fi nap a PeCsában

2008.05.05. 00:05
Közönségdíjas mozifanatikusunk ereklyéket dedikáltatott, a civil mozifanatikus Nóri meg beleszeretett R2D2-be. Szerény keretek között zajlott le szombaton a IX. Sci-Fi nap a PeCsában. De azért csak Darth Vader készült ki a nap végére a sok szuszogástól.

A Mozifanatikusok éjszakáján az átlagéletkor 16 év volt: a Petőfi Csarnokban ugyan 3 évesek is fényképezkedtek Darth Vaderrel és a rohamosztagosokkal, de a rendezvény sztárvendége, Julian Glover 73 éves volt. Az idei aktuális téma - ami új életet adott a megszokott Star Wars-légkörnek - Indiana Jones lett a május 22-i Kristálykoponya királysága-premier miatt. A szervezők díszvendégnek azért is hívták Glovert, mer az Indy-rajongók mellett az itthon nagyobb rajongótáboros Star Wars-osokat is egyesítheti, hisz mindkét legendás filmsorozatban szerepelt: Julian Glover a Birodalom visszavágban lépegető-parancsnokként robbantotta szilánkokra a felkelők hothi bázisát, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban pedig Walter Donovant lakította, a nácikkal lepaktáló Indy-konkurens régészt, aki a film végén nem az igazi Szent Grált választotta, ezért foszló húsú zombivá változott.

A fő témaként szolgáló Indiana Jones-filmek ellenére, kalapban és ostorral összesen ketten jelentek meg, egyikük a főszervező, Tillinger Zoltán. A további szervezők és a fellépők között ott voltak a Magyar Star Wars Klub tagjai, meg a Mozifanatikus-pályázatunkon is versenyző 501-es rohamosztagosok. Ez utóbbiak voltak a legnépszerűbbek, bár operatőrünknek sugárvetővel tiltották meg a kamerázást. A Sci-Fi napra az Indy-téma ellenére soha nem látott mennyiségű fénykardot, Han Solo-figurát, űrhajómakettet, filmplakátot, jelmezt és szuszogó Vader-maszkot hoztak az ereklyeárusok. Az biztos, hogy az eladók többen voltak, mint a rendezvényre látogatók.

"Baromira nem vagyok elégedett" - fakad ki a délután Petővári Attila, egy másik szervező. "Sok volt a technikai zűr, nem tudtunk minden kisfilmet levetíteni, ami a programban szerepelt. Ráadásul nagyon kevesen jöttek el. 1000 fővel számoltunk, de jó, ha 300-an voltunk, és azoknak is csak a fele dedikáltatott." Egyébként tavaly a Gödörben megrendezett Képregényfesztiválon 3000-en voltak. Attila szerint a rajongók távolmaradásának hátterében a négynapos ünnep állhat, "meg sokan külföldre utaztak, vagy vidékre, az anyák napja miatt. És persze a promó is lehetett volna hatékonyabb. A sci-fi viszont mindig is rétegműfaj volt, és mára is az maradt. Jobban kellett volna reklámoznunk a találkozót."

A vetített rajongói filmek közül is a leglátványosabban Füle Zoltán Sötét oldal: rejtett múlt című munkáját kerülték. Az igazi rajongók már úgyis látták, akik meg még nem, azok inkább időben be akartak állni a dedikálásra várók sorába, mondták többen diplomatkusan. Sorbanállás közben elég sok érdekes emberrel futottunk össze: az ereklyegyűjtő rajongókon kívül sokan voltak olyanok, akik nem a színész hegyekben álló, saját képeire kértek aláírást, hanem Veers tábornok-akciófigurákat, gyűjtögetős kártyákat, dvd-ket és plakátokat dedikáltatták 1500 forintért, hogy aztán kétszer vagy háromszor ennyiért adják el azokat az e-bayen, kártyaversenyeken vagy a Star Wars rajongói klubban. Az oldalról Bacsó Péterre hasonlító Julian Glover viszont nagy örömmel készíti az újabb és újabb közös fotókat, és fáradhatatlanul dedikálja a számára kiejthetetetlen nevű rajongók ereklyéit.

Julian Glover dedikál - kilkk a többi képre!

"Ez a rajongói film egy selejt, csak Füle Zoli sztárolja magát benne" - morog az egyik jelmezes, a büfépultot támasztva. Megtudjuk tőle, hogy mostanában készül egy új rajongói film, sokkal jobb sztorival, meg idegen lényekkel. "A Darth Vader-jelmezes srác csinálja, kérdezd inkább őt!" Vader nagyúr (Bakancsos Ádám) az egyik ereklyéket áruló pult mögött ücsörög. A sisakjától és a páncéltól már megszabadult. "Az új film storyboardja már teljesen készen van, a jelmezek és a színészek is megvannak. Már csak a pénz és az idő hiányzik. Támogatóink azért szerencsére vannak. A Star Wars-klubtagok hozzák majd a saját felszerelésüket, meg dobják össze a benzinpénzt. A Fővárosi Bábszínház megengedte, hogy az épületükben forgassunk. Támogat minket néhány Star Wars-játékbolt, meg egy étteremlánc, hisz kaja is fogy a forgatáson."

Ádám egy kis szünetet kér, amíg vöröslő fejjel megszabadul a Darth Vader jelmeztől, amiben alig lehet levegőt kapni. "A forgatókönyvet egyébként én írom, és én leszek valószínűleg a rendező is" - mondja szaggatottan. "A sztori a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér között játszódik majd, a Shadows of the Empire történetét mondja el, csak a birodalmiak szemszögéből."

Felmerül bennünk a kérdés: mit szól majd ehhez Lucas? "George Lucas teljesen szabad kezet adott a rajongói kluboknak. Nyugodtan csinálhatnak fénykardozós filmeket, sőt, a Lucasfilm nemzetközi versenyt szervez a rajongói filmeknek. Ha kész leszünk, mi is benevezünk rá." Ádám egyébként saját kezűleg készíti a Star Wars-os űrhajómaketteket, és a jelmezeket is. Komplett mandaloreai páncélt ajánlgat 83 ezerért, aminek a golyólyugatta fém karpántjait direkt úgy készítette el, hogy a 60 kilós emberre is rámenjen, és a 100 kilósra is.

Star Wars rajongók

Míg a legtöbb Star Wars-rajongó Julian Glover aláírásáért áll sorba, a 20 éves Nórit nem lehet elszakítani az életnagyságú, távirányítható R2-D2-től. "Csak miatta jöttem el, nagyon imádom" - simogatja az asztrodroid fejét. "Ez az első Star Warsos rendezvényem, nagyon örülök, hogy itt lehetek. Jó végre közelről látni a filmek szereplőit." Mivel elég ritka a női Star Wars-rajongó, nem engedjük el Nórit, hiába várja a szomszédos pult Yoda-figurája. "Kiskoromban láttam a Csillagok háborúját, de akkor még csak lövöldözős hülyeségnek tartottam. A Sithek bosszúját viszont már igazi rajongóként néztem meg, és azóta is gyűjtöm a Star Wars regényeket" - meséli Nóri, aki szívesen beöltözne Jedinek, de még Luke Skywalker is magasabb nála. Valószínűleg ezért kedveli annyira az asztrodroidot: "Természetesen van otthon egy saját kicsi, guruló R2-D2-m."

Végül a közönségkedvenc mozifanatikusunkkal, Könczöl Gáborral is beszélgetünk egy kicsit, aki a barátnőjével jött el a rendezvényre. Gábornak külön szekciója volt a nagyteremben: képeket és videókat vetített a legendás Tatuin-túrájukról. A nap fénypontja nem ez lett neki, hanem az, hogy az ereklyegyűjteménye egy Julian Glover által dedikált Szigorúan bizalmas dvd-vel, egy dedikált Veers tábornok figurával, és a színésszel közös fotóval gyarapodott.