Nem szexelhet minden szuperhős

2008.07.28. 17:55
Dr. Banner (Edward Norton) és Betty Ross hálószoba-jelenete kimaradt az új Hulk filmből, pedig Liv Tyler nagyon jól néz ki, mióta megszabadult a fölösleges kilóktól. A többi, szexuálisan frusztrált szuperhős között van, aki a különleges ereje miatt kénytelen lemondani a szexről (pl. Vadóc az X-Menből), és van aki azért, mert nincs semmije a sztreccsgatya alatt.
Ennyivel kell beérnie

Ha szuperhősökről van szó, minden kosztümös nőnek 90-es a mellbősége, és minden lakkruhás férfi úgy néz ki, mint egy életre kelt római márványszobor. A képregények szereplőit mindig a legdögösebb színésznők és a tinibálvány férfisztárok keltik életre a mozivásznon, akiknek a szexuális kisugárzására még a latexruháik is rátesznek egy lapáttal (mondjuk a Batman és Robinban látott giccsszerkók a meredező Denevérmellbimbókkal már a Kovi-féle fétispornókat idézik). Hollywoodban egyértelmű, hogy Ben Affleck a Fenegyerek, Michelle Pfeiffer és Halle Berry a Macskanő, Steve Buscemit pedig soha nem láthatjuk Supermanként repkedni. A képregényadaptációk idealizált világában mégis vannak szuperhősök (elsősorban férfiak), akiknek súlyos frusztrációt okoz a nemi élet teljes hiánya. Minek ugye a szupererő, ha nem lehet vele villogni a csajok előtt? Míg a Vasember-páncélba bújt Tony Stark (Robert Downey Jr.) igazi nőfaló, Bruce Banner (Edward Norton) nem szeretkezhetett Betty Ross-szal (Liv Tyler) a Hihetetlen Hulkban, mert akkor átalakul nyüzüge szobatudósból tomboló, zöld óriássá.

Az eredeti képregényben Banner csak a dühtől változott át, szex közben nem. Hulk mindig is úgy viselkedett, mint egy mocskosszájú, kanos ifjúsági testépítőbajnok, aki ha megtudja, hogy a barátnője Freddie Prinze Jr.-ral vacsorázik egy felhőkarcoló tetején, megy és lerombolja fél New Yorkot. (Az új Hulk-képregénysorozatban egyébként az űrben összejön egy színesbőrű amazonnal, Caireával. A gyerekük, Skaar úgy néz ki mint egy zöld bőrű Conan, és nagyjából annyira okos is.)

Vadóc

Vadóc (Anna Paquin) az X-Men trilógiában el tudja szívni az életerejét (és a szuperképességeit) azoknak, akiknek hozzáér a bőréhez, így a szexben nála maximum a lakkruhás verzió jöhet szóba. Csodálkozunk ezek után, hogy a harmadik rész végén inkább lemond a képességeiről, csak hogy egy jót hancúrozhasson végre Jégemberrel? A YouTube-on egyébként slágertéma a kettejük kapcsolata, válogatott nyálzenékkel aláfestve. Vadóc a képregénysorozatban igazából Gambittal jön össze, aki benne lesz a gőzerővel készülő készülő X-Men előzményfilmben, a Rozsomákban is. A másság elfogadását propagáló mainstream X-Men képregényekben amúgy felülreprezentáltak a bizonytalan nemi beállítottságú, és/vagy homoszexuális szereplők (lásd a keretes írást).

Vadóchoz hasonlóan a DC csupa faág teremtményének, a Mocsárlénynek is trükköznie kellett, ha szexet akart: ő a cinikus okkultista, John Constantine testést szállta meg, hogy együtt lehessen egy Abby nevű nővel. Így tulajdonképpen a Keanu Reeves által életre keltett karakter lett Tefé Holland apja. (Wes Craven 1982-es Swamp Thingje persze nem egészen erről szólt, az inkább egy klasszikus, "Frankenstein szerelmes"-jellegű B-horror volt, a kötelező csöcsökkel).

A lény

A Fantasztikus négyes tagjai közül a sziklaember, Ben Grim (Michael Chiklis) szívta meg a legjobban: az űrbázison benyelt kozmikus sugárzás miatt csak kődarabok maradtak a gatyájában. Maradék férfiúi önbecsülését egykori legjobb barátja, Reed Richards (Ioan Gruffudd) zúzta porrá, aki gumiemberként ugye bármelyik testrészét képes megnyújtani, ráadásul a moziváltozatban az isteni Jessica Alba a felesége. A Lény a filmben megszabadul ugyan egy időre emberfeletti erejétől és a gólemkülsőtől, de végül önként visszaszerzi, hogy leverhesse a főgonoszt, Victor von Doomot. Igazi aranyszívű lúzer.

Johann Kraus, a Hellboy 2-ben bemutatkozó új paranormális ügynök (John Alexander) is bajban lenne az ágyban: nincs fizikai teste. Ő egy ektoplazmikus szellem, ezért csak a Verne-adaptációkat idéző mélytengeri búvárruhában mutatkozhat az embrek között. A filmben a B.P.R.D. egyetlen női ügynöke, a piromán Liz Sherman (Selma Blair) nem is vele, hanem Hellboy-jal kavar, akinél szintén okozhat némi gondot a hatalmas kőkar, ha mondjuk gyengéd előjátékról van szó.

Eric Draven és az Ivadék

Léteznek olyan képregényhősök, akik egy nő miatt még a túlvilágról is visszajöttek, de az ördögi erők szemétkedése miatt a feltámadás után már képtelenek a szexre. A Holló-filmek festett képű bosszúállói a magánéleti gondjaikat rendszerint kiadós lövöldözéssel vezetik le (az első részben Brandon Lee, a folytatásokban Vincent Perez, Eric Mabius és Edward Furlong, a tévésorozatban Mark Dacascos keltette életre Eric Dravent). És ugye ott van Al Simmons, az Ivadék (Michael Jai White), aki nem olvasta el az ördöggel kötött szerződés apróbetűs részét, mikor visszajött a pokolból. A belső szervei nem működnek, de cserébe kapott egy szegecses-koponyás Halloween-maskarát, ami a gonosz kisugárzást alakítja át helyzettől függően gépfegyverré vagy napalm bombává.

A Shop-show óta már azt is tudjuk, hogy Superman soha nem szexelhet Lois Lane-nel, mert a vasalóállú kriptoni alfahím spermája olyan lyukat robbantana az újságírónő hátába, mintha ágyúval lőttek volna rá. Jason Lee is megmondta róla: "Normális spinéket csak úgy tud megkettyinteni, ha kriptonit-óvszert használ. De abba belehalna."

És ha már a képregényfigurák szexuális szokásait kiveséző fimekről van szó, nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Donnie Darkót sem, amiben Jake Gyllenhaal tart kiselőadást a haverjainak a hupikék törpikék szexuális szokásairól ("Ami pedig a gruppenszexet illeti, hát olyan ott nincs! A törpök aszexuálisak. Nincs is nekik nemzőszervük a kis fehér gatyájuk alatt."). És megfogalmazza a férfilét örökigazságát is: "Mi értelme az életednek, ha nincs pöcsöd?"

Meleg szuperhősök

Dr. Fredric Wertham amerikai pszichiáter 1954-ben Az ártatlanok elcsábítása (Seduction of the Innocent) című könyvében közvetve ugyan, de arra utalt, hogy Batman és Robin homoszexuális-pedofil kapcsolatban élnek. Szerinte a Denevérembert ábrázoló rajzokon mindig nagy hangsúlyt kap a kidolgozott izomzat, Robin viszont csak egy rövidnadrágot hord, ami mindig csupaszon hagyja a lábait. A pszichiáternek az is gyanús volt, hogy a két szuperhős egyedül él egy házban, és Bruce Wayne nem képes hosszútávon megtartani egyetlen barátnőjét sem. Hipotézisét azzal támasztotta alá, hogy fiatal homoszexuális páciensei közül sokan szerették a Batman-képregényeket. (Wertham nagy visszhangot kiváltó könyve után jött létre a Comics Code Authority nevű cenzúrabizottság, ami évtizedekre kitiltotta a meztelen nőket és a foszló húsú zombikat az amerikai képregényekből.)

Az első, nyíltan homoszexuális szuperhős a Marvel kiadó egyik mutánsa, Sarkcsillag (Northstar) volt. A férfiak iránti vonzalmát 1992-ben, az Alpha Flight 106. számában vallotta be, hatalmas eladott példányszámot generálva ezzel az amúgy haldokló sorozatnak. Pár éve az Ultimate X-Men sorozatban Kolosszusról is kiderült, hogy meleg. Az X-Men mozifilmekben felbukkanó kékbőrű alakváltó, Mystique a képregényekben biszexuális. (Ö egyébként az ördögkinézetű, teleportáló akrobata, Árnyék anyja, de egy extrém eredettörténetben az apja lett volna, miután férfi alakban lefeküdt a vak jósnővel, Destiny-vel. Ezt a sztorit viszont már túl durvának talála a Marvel-vezetőség, így maradt az eredeti verzió: Árnyék Mystique és egy Azazel nevű démon fia.)

Perry Moore, amerikai író Hero című regényében is egy homoszexuális szuperhős a főszereplő. A tinédzser Thom Creednek az iskolai és családi problémák mellett el kell fogadnia szexuális orientációját, és a szupererejét is. Moore célja az volt, hogy regényében jobb színben tüntesse fel a meleg képregényhősöket, és Thom Creed figurája példaképként segítsen a fiataloknak megismerni és elfogani a másságot.