Közeleg a Sin City

2005.03.10. 12:50
Frank Miller féltve őrzött kultképregényéből Robert Rodriguez csinálhatott filmet. A hírek szerint Tarantino is beszállt a különleges projektbe, Rodriguez viszont faképnél hagyta az Amerikai Rendezők Szövetségét. Júniustól nálunk is a mozikban.

A Sin City Frank Miller leghíresebb munkája. A Bűn Városában tombol a korrupció, könnyen előkerülnek a fegyverek, senki sem lehet biztonságban. A filmváltozat három Miller-sztoriból áll össze, az első a Sin City (később Miller új címet adott neki, ez lett a The Hard Good-Bye), a második a The Big Fat Kill, az utolsó pedig a That Yellow Bastard.

Az elsőben Marv (Mickey Rourke) indul bosszúhadjáratra, miután szenvedélyes éjszakájuk után valaki meggyilkolja Goldie-t (Jaime King), az aranyszőke szépséget. A következő történet főszereplője Dwight (Clive Owen), a hajdani fotóriporter, aki tévedésből megöl egy köztiszteletnek örvendő rendőrt és menekülnie kell. A harmadik sztoriban Hartigan, a nyugdíjazás előtt álló zsaru (Bruce Willis) azért nyomoz, hogy bebizonyítsa, nem ő követte el a bűnöket, amivel megvádolták.

Tarantino is back

Sin City
Tekintse meg képeinket!

Rourke, Owen és Willis csak néhány név a rengeteg sztárból, akik benépesítik a veszedelmes metropoliszt. Jessica Alba, Rosario Dawson, Elijah Wood, Benicio Del Toro, Josh Hartnett, Michael Madsen, Brittany Murphy és Rutger Hauer mind vállalták a részvételt a képregény-adaptációban, bár Leonardo DiCaprio és Michael Douglas nemet mondtak Rodriguez felkérésére.

Még érdekesebb hír, hogy Robert Rodriguez (Desperado, Az invázium) mellett Quentin Tarantino neve is feltűnik a legújabb trailerben, ami alig néhány napja jelent meg a neten. A felirat szerint Tarantino a film "vendégrendezője", ami annyit jelent, hogy a három történetből az egyiknek elvállalta néhány jelenetét. Már tavaly júniusban hírül adta a Variety: cserébe azért, hogy annak idején Rodriguez jelképes 1 dollárért megírta a Kill Bill 2 zenéjét, Tarantino megígérte, hogy besegít neki a rendezésbe egy következő munkájban, szintén hasonló nagyságrendű gázsiért.

A két jóbarát alkuja a Sin City-vel teljesedett be: Tarantino, aki híres arról, mennyire idegenkedik a digitális megoldásoktól, belement, hogy Rodriguez teljes egészében High-Definition (HD) digitális technikával forgatott filmjéből megrendezze a Big Fat Kill egyik jelenetét Clive Owennel, Benicio Del Toróval és Brittany Murphy-vel. A filmet a texasi Austinban forgatták, a gyártó Dimension Films stúdiójában. Miután kipróbálta az új technikát, Tarantino szűkszavúan csak ennyit nyilatkozott az élményről: "Na, ez is megvolt, küldetés teljesítve."

Soha nem látott

A Sin City nemcsak Tarantino és a hihetetlen szereplőgárda miatt igazi filmes különlegesség. Frank Miller képregényei régóta kultstátusznak örvendenek a szakmában, megfilmesíteni azonban eddig senkinek sem sikerült őket. Miller, aki a kilencvenes években forgatókönyvíróként dolgozott Hollywoodban (a Robotzsaru második és harmadik részét is ő írta), egy életre megcsömörlött a filmes világtól és többször hangoztatta, hogy soha nem adja ki a kezéből a Sin City filmes jogait.

Rodriguez, aki régóta nagy rajongója Millernek, 2004 elején titokban leforgatott egy rövid jelenetet Josh Hartnettel és Marley Sheltonnal a The Customer is Always Right című Miller-sztoriból. A kész anyagot ezekkel a szavakkal mutatta meg a szerzőnek: "Ha tetszik, ezzel a jelenettel indul majd a film. Ha nem, akkor lesz ez saját kisfilmed, amit levetíthetsz a barátaidnak." Frank Millernek tetszett, amit látott és elkezdődött a forgatás. A rendező egyébként ezt a jelenetet vetítette le a színészeinek is a castingon, hogy valami elképzelésük legyen a készülő moziról.

Rodriguez forradalmian új stílusban álmodta filmvászonra Miller képregényét: soha nem látott mértékben hű maradt az eredeti anyaghoz.

"Megmondtam Franknek, hogy engem nem izgat a szokásos filmes adaptáció - egyszerűen át akarom fordítani az egészet a vászonra. Nem Robert Rodriguez Sin City-jét akartam megcsinálni, hanem Frank Miller Sin City-jét."

A rendező olyannyira tiszteletben tartotta Miller eredeti elképzelését, hogy meghívta, rendezzék együtt a filmet. A stáblistán a képregényíró neve "társrendezőként" szerepel, amit azonban az Amerikai Rendezők Szövetsége (Directors' Guild of America - DGA) erősen kifogásolt. Rodriguez válaszul kilépett a DGA-ból: "Könnyebb volt szép csöndben otthagynom őket még mielőtt elkezdtük volna a forgatást, különben olyan kompromisszumokat kellett volna kötnöm, amikre nem lettem volna hajlandó." Miller végül nem csak együtt rendezte Rodriguezzel a filmet, de egy rövid időre, a Pap szerepében, a filmvásznon is feltűnik majd.

Jön! Jön! Jön!

Sin City
Klikk a képre!

Minden akadály ellenére a Sin City elkészült, Amerikában április elsején mutatják be. Hatalmas várakozás előzi meg a premiert: amikor 2004 májusában az Entertainment Tonight című műsor levetített egy 27 másodperces összeállítást a forgatásról, az anyag pillanatok alatt felkerült a netre és rövid időn belül több mint egymillióan töltötték le. A felvételen Bruce Willis és az alulöltözött Jessica Alba közös jelenete látható, amin a színészek éppen a digitális technika miatt elengedhetetlen zöld háttér előtt játsszák el John Hartigan, a kiöregedett zsaru és a csábos táncosnő, Nancy Callahan szerepét.

A magyar nézőknek néhány hónapot kell még várniuk: Tamás Dorka, a forgalmazó SPI sajtófőnöke az Indexnek megerősítette, hogy a Sin City legkorábban júniusban kerül a magyar mozikba.

"Annyi már biztos, hogy behozzuk, a filmet nemrég vette meg az amerikai irodánk. Terveink között szerepel a magyar szinkron is, de erről egyelőre nem tudok részletes információt adni. Annyit viszont már most elmondhatok, hogy a címét mindenféle fordítás nélkül átvesszük, marad a Sin City" - árulta el az SPI munkatársa.