Minden Bond egyért, egy Bond mindenkiért

2006.12.03. 11:46
Angyalként érkezett, majd James Bond módjára távozott Budapestről, az UNICEF alapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett bálról Roger Moore, aki kollégái közül legtöbbször és leghosszabb ideig személyesítette meg őfelsége titkosügynökét.
Sir Roger Moore-t és elegáns, gothic lolitás beütésű kosztümöt viselő feleségét, Lady Christinát Dobrev Klára fogadta a Hilton bálterme előtt. A miniszterelnök felesége a diplomatikus bemutatkozó csevely alatt biztosította a hetvenkilenc éves színészt, hogy ha rajtuk múlik, nem fognak unatkozni ötnapos magyarországi tartózkodásuk alatt.


Dobrev Klára fogadja Roger Moore-t
Később megtudtuk, hogy előző nap egy hajléktalanóvodát, másnap cigányóvodát látogat meg Moore, aki 58 éves fejjel szállt ki a James Bond-filmekből, és azóta nem is csinál nagyon mást, mint playboyként járja a világot, csak nem az angol királynő, hanem az UNICEF szolgálatában. A Bond-tematika Dobrev Klárát is megihlette, "We don't need a licence to help", rímelt a Licence to Kill című Bond-filmre a gyerekek megsegítésére biztató beszédében, ami alatt hosszú, aranyszínű stóláját csavargatta.

James Bond, vagy Simon Templar?

A limitált színészi eszköztáráról elhíresült Bond-színész a Minden lében két kanál és Az angyal című sorozatokkal futott be, és nagyjából minden szerepben ugyanazt a figurát hozta. Budapesten, az UNICEF-et támogató magyar vállalatok képviselői előtt sem esett ki a kifogástalan modorú, jókedélyű úriember szerepéből. Dr. Blahó András, az UNICEF magyar bizottságának elnöke egyenesen az Angyalként jelentette be Moore-t az esten fellépő fogyatékos gyerekeknek.

"Ha tényleg én lennék James Bond, vagy Simon Templar, akkor most magyarul szólnék önökhöz, de a valóság az, hogy én csak egy szerény képességű, kiöregedett színész vagyok" - humorizált magán Moore a mikrofonnál, majd jószolgálati nagykövetként tett utazásainak tapasztalatát összegezte a mozitrailerek tömör stílusában - "Láttuk a jót, és láttuk a rosszat."

Kétségbeesett, barna gyerekszemek

Miután a könnyed felvezetéssel megvette magának a hallgatóságot, Moore a közönség érzelmeivel kezdett rutinosan játszani, hogy a gyerekek kiszolgáltatottságára és az UNICEF munkájának fontosságára hívja fel a figyelmet. "Idősebb korára ébred rá az ember, hogy két keze van, az egyikkel önmagán, a másikkal másokon segít" - zárta mondandóját, amit gyanúnk szerint nagyjából minden UNICEF-es vendégszereplésén ugyanezekből a panelekből épít fel. Igaz, évi egy dollárért ez sem kevés. Ennyit keres ugyanis a színész a szervezet önkénteseként. Adómentesen.


Színpadias
A beszédekkel az est nyilvános része is lezárult, a sajtó lelépett, de újságírónknak a jótékony vállalatok egyike felajánlott egy széket az asztalánál - egy helyért különben ötvenezer forintot kellett leszurkolniuk a vendégeknek. Így a párolt almával felszogált libamáj-terrine és a roston sült, homárszósszal tálalt vajhalfilé mellett kémleltük a Dobrev Klárával cseverésző Roger Moore-t. A miniszterelnökné az őzgerincfilé után távozott a bálról, így egy megfelelő pillanatban szóra bírtuk az állandó őrizet nélkül maradt színészt.

A Bondok már csak ilyenek, összetartanak

"Nem szoktam már James Bond bőrébe bújni, még a gyerekek kedvéért sem - mondta Sir Roger bagolyszemüvege mögül kedvesen pislogatva - de sokszor felismernek a filmekből, amikor az UNICEF nevében elmegyek hozzájuk." Az új, sok vitát kavart James Bond-filmet nem látta még, de a barátainak tetszett, így a Casino Royale szerinte csak jó lehet. "És nagyon jó kritikákat kapott" - tette még hozzá.

A lapátfüléért és az arisztokratikus megjelenés teljes hiányáért is gúnyolt új Bond-színészt, Daniel Craiget ő is védelmébe vette: "Craig kiváló színész" - mondta ellentmondást nem tűrően, bár mi Sir Roger Moore példáján felbuzdulva megkockáztattuk, hogy nem a színészi képesség teszi a jó Bond-színészt, hanem a zsigerből jövő lehengerlő stílus. "Sokat támadták őt a bemutató előtt, de a film láttán a kritikusok elhallgattak" - vette védelmébe a kollégát, akibe maga is igyekezett lelket önteni a nehéz időszakban.

Ekkor viszont elsötétültek a fények, és magyar népzenei motívumokkal gazdagított triphop-taktusokra elkezdődött Sűdy Erika divatbemutatója. Egy jelentőségteljes "Ó" hagyta el ebben a pillanatban Sir Roger száját, és ránk ügyet sem vetve visszatért felesége oldalára, hogy az első asztaltól figyelje a kalocsai és matyó hímzésekkel díszített kosztümökben felvonuló modelleket. Az est záróakkordjaként Zsédényi Zséda Adrienn próbált úgy csinálni, mintha egy New Orleans-i bárban az anyatejjel szívta volna magába a jazzt, de ezzel asztaltársaságunknál nem aratott sikert. Miután az énekesnő széthajlította az Amazing Grace című dalt, Sir Roger diszkréten hátbabökte a feleségét, és feltűnés nélkül távozott, hogy átadja a termet a tombolázó vendégseregnek.

60 éves az UNICEF

Az UNICEF, aminek felállításáról 1946. december 11-én döntött az ENSZ közgyűlése, ma már 157 országban van jelen programjaival. Ezeket kizárólag önkéntes hozzájárulásokból, adományokból és képeslapeladásból finanszírozza, mivel nem részesedik az ENSZ költségvetéséből. Az UNICEF fennállása alatt harmadára csökkent a gyermekhalandóság, a gyerekek 75 százaléka megkapja a legfontosabb védőoltásokat, és már 85 százalékukat beiskolázzák.

Az UNICEF évente csaknem 2 milliárd dollárral segíti a világ rászoruló gyermekeit, és több mint 6 millió adományozója van. Sikeres tevékenységéért 1965-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. Ma UNICEF-nagykövet többek közt Mia Farrow, Jessica Lange, Susan Sarandon, Shakira és David Beckham.

A szervezet magyar bizottsága előző nap bejelentette, hogy Halász Judit és Presser Gábor után a Nemzeti Filharmonikusok zenekara is az UNICEF jótékonysági nagykövete lesz. A jószolgálati nagyköveti kinevezés 3 évre szól, a javadalmazás évi 100 forint, amit Kocsis Zoltán, a Filharmonikusok művészeti vezetője vett át. Az együttes vállalta, hogy minden évben hangversenyt ad az UNICEF javára. A második koncertre éppen a napokban, december 5-én kerül sor a Művészetek Palotájában.

Forrás: MTI