A Sorstalanság Európa egyik legjobbja

2005.08.10. 14:44
Az Európai Filmkritikusok Szövetsége (FIPRESCI) a tíz legjobb európai film közé választotta a Sorstalanságot, tájékoztatta az Indexet Gréczy Zsolt, a film sajtófőnöke.

Ahogy a Fipresci honlapján is szerepel, Koltai Lajos holokausztos filmjét a tíz legjobb európai film közé választotta a nemzetközi kritikusok szövetsége Lars von Trier és Wim Wenders filmje mellett. "Ez azt jelenti, hogy továbbítják a listát az európai Oscarra, az Európai Filmakadémia fesztiváljára" - tette hozzá Gréczy.

A Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült Sorstalanságot Magyarországon közel ötszázezren látták a mozikban, szeptemberben dvd-n is megjelenik. Már a német mozik is vetítik, néhány hete pedig fesztiváldíjat nyert Lengyelországban és Horvátországban.

A tavalyi Európai Filmdíjkiosztónak három magyar vonatkozása is volt: Antal Nimród a legjobb rendező kategóriában indult a Kontrollal, Koltai Lajost pedig a Csodálatos Júlia című Szabó István filmben végzett operatőri munkájáért nevezték. A legjobb filmek mezőnyében indult a Cserhalmi György főszereplésével készült cseh film, a Zelary, melyet 2004-ben Oscar-díjra is jelöltek.