A Sorstalanságban Pados és Morricone lehet Európa legjobbja

2005.11.07. 07:58
Az Európai Filmakadémia november 6-án hirdette ki a 2005. évi európai filmdíjak jelöltjeit. Koltai Lajos Sorstalansága két kategóriában indulhat, Mészáros Márta filmjét nem jelölték.
Az Európai Filmakadémia (EFA) november 6-á hirdette ki a 2005. évi európai filmdíjak jelöltjeit a sevillai filmfesztiválon. A Sorstalanság a legjobb operatőr (Pados Gyula) és legjobb filmzene (Ennio Morricone) kategóriákban indul. Hét jelölést kapott a francia Caché, négy-négy nominációt a Wim Wenders új filmje a Kívül tágasabb, a francia Hosszú jegyesség és a brit Szerelmem nyara.

A legjobb európai film lehet Susanne Bier dán-svéd-norvég filmje: a Brydre (Brothers), Michael Haneke francia-osztrák-német-olasz mozija: a Caché (Hidden), Wenders német filmje Don't Come Knocking, Jean-Pierre, Luc Dardenne belga-francia alkotása: a L'enfant (The Child), Pawel Pawlikowski angol mozija: a Szerelmem nyara (My Summer of Love) és Marc Rothemund német darabja, a Sophie Scholl - Die Letzten Tage (Sophie Scholl - The Final Days).

Az akadémia 1600 tagja szavazza meg a 19 kategória nyerteseit, akik december 3-án, a Berlinben tartandó díjátadó ünnepségen vehetik át az elismerést.

Az Európai Filmakadémia igazgató tanácsa október 19-én egészítette a szeptemberben nyilvánosságra hozott EFA-nevezettek listáját Koltai Lajos filmjével. Az eredetileg 46 európai játékfilmet tartalmazó lista akkor 49-re bővült. Mészáros Márta szintén nevezett filmjét, a Temetetlen halottat végül egyik kategóriában sem jelölték.