Sláger lett a Sorstalanság lágeréből

2004.11.16. 13:20
A Sorstalanság című film lágerdíszleteit több külföldi játékfilmhez is használják az elkövetkező hónapokban. A Fótra telepített barakkokban februárban a Love is a Survivor forgatásai kezdődnek Tony Curtisszel és Maia Morgensternnel - írja a Népszabadság.
Nemsokára egy külföldi filmhez használják a Kertész Imre Sorstalanság című regényéből készülő film díszleteiként szolgáló fabarakkokat, február közepétől pedig egy újabb holokauszttörténet, a Love is a Survivor (Túlélő szerelem) hat-hét hétig Magyarországon zajló forgatása kezdődik. A Piliscsaba környékén felépített német koncentrációs tábort idéző barakkegyüttest a nyár elején, a lágerjelenetek befejezése után a Mafilm Szcenika szakemberei telepítették át Fótra.

#alt#A Love is a Survivor című holokausztfilm romantikus szerelmi történeten alapul: egy kamaszfiú és egy kamaszlány egy lengyelországi koncentrációs táborban ismerkedik meg egymással. A film főhősei, Tony Curtis és Maia Morgenstern már idősebb korukban emlékeznek vissza az eseményekre.

A film rendezője Philip Saville, akinek legutóbbi munkája a díjnyertes János evangéliuma. Operatőrnek a Cinema Paradiso fényképezőjét, Balsco Giuratót kérték föl. A gyártó felek az amerikai Atlantic Allience Pictures és a lengyel Heritage Pictures.

Tony Curtis a Gozsdu-udvarban

"Mind a kormányzat, mind a filmszakma, mind pedig a zsidó közösség tárt karokkal fogadott Magyarországon. Úgy érzem, ez a legjobb helyszín, hogy ezt a több millió dolláros filmet leforgassuk" - nyilatkozta Lew Rywin, az amerikai-lengyel koprodukció lengyel képviselője, Steven Spielberg Schindler listája és Polanski A zongorista című filmjeinek társproducere, miután áthelyezte Lengyelországból Magyarországra a Love is a Survivor forgatását.

Budapesten és közvetlen környékén találták meg a film cselekményéhez szükséges helyszínek kilencvenöt százalékát. Fóton a koncentrációs tábor díszletét, Budapesten a németországi és New York-i részleteket fölidéző helyszíneket, a pesti Gozsdu-udvarban és környékén a gettórészletekhez szükséges látványt találták meg. A forgatócsoport tagjainak túlnyomó többsége magyar szakember lesz. A szereplőlista még nem teljes. A Love is a Survivor forgatását február 15-én kezdik.