Köves Gyuri menni Amerika

2005.04.19. 15:45
A Sorstalanság Berlinből üres kézzel távozott, most mégis Amerikában próbál szerencsét. Az Egyesült Államokban a Kontrollt is forgalmazó THINKFilm vállalta a terjesztést.
Megállapodás született a Sorstalanság című film amerikai forgalmazásáról; az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült adaptációt eddig huszonhét filmfesztiválra hívták meg, a magyarországi nézőszám megközelíti a négyszáz ezret - közölte Gréczy Zsolt sajtófőnök az Indexszel kedden.

Az Egyesült Államokban a THINKFilm, az egyik legnagyobb New York-i független forgalmazó cég vállalta a terjesztést - tájékoztatott a sajtófőnökön keresztül Hámori András producer.

"Olyan céggel akartunk szerződést kötni, amely azonosul a mi elszántságunkkal és lelkesedésünkkel" - mondta Hámori András.

Sorstalanság Egyúttal olyan pénzügyi hátterű vállalatot kerestek, amely képes arra, hogy "lelkesedését a piac számára is észrevehetővé tegye", magyarán hajlandó elegendő pénzt fordítani az ügyre.

A THINKFilm által forgalmazott Born into Brothels nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó aranyszobrocskát az idei Oscar-gálán, a cég repertoárján olyan jelentős nemzetközi filmek szerepelnek, mint a francia Ozon 5x2 és Antal Nimród Kontroll című alkotása.

Az amerikai forgalmazás kezdetére, a kópiaszámra vonatkozólag a sajtófőnök nem közölt információt.

A Sorstalanságot már több európai vezető cég - közöttük az olasz Medusa és a francia Films Sans Frontieres - vette át forgalmazásra; a filmet vetítik majd Izraelben, Skandinávia országaiban, továbbá Görögországban, Cipruson, Mexikóban és Argentínában is.

Sok meghívás, kevés siker

Koltai Lajos elsőfilmes rendező alkotását, amelyet idén február 8-án mutattak be Budapesten, eddig huszonhét fesztiválra hívták meg; a tengerentúlon várják Chicagóba, San Franciscóba és Seattle-be.

Európában bemutatók sora következik, a többi között Londonban, Karlovy Varyban, Varsóban, Edinburgh-ban, Sevillában, Stockholmban és Kijevben. A filmet olyan nagyvárosokban is vetíteni fogják, mint Bangkok, Vancouver és Sao Paulo.

A holokausztot a főhős fiú, a 14 éves Köves Gyuri szemével láttató filmet Magyarország után elsőként Németországban mutatják be; a június 2-i drezdai bemutatót berlini, stuttgarti és frankfurti kiemelt vetítések követik.

Gréczy Zsolt tájékoztatása szerint a február eleji bemutató óta a filmet Magyarországon csaknem négyszázezren látták.

Az Index információja szerint a regényből már több mint félmillió példány kelt el, ami azt jelenti, hogy a lakosság mintegy öt százaléka vette meg a könyvet.

A magyarországi díszbemutató után megoszlottak a vélemények a filmről, volt olyan kritikus, aki közepesnek minősítette a Sorstalanságot, ami nem tudja újszerűen láttatni a holokausztot; Kertész Imre viszont "abszolút hitelesnek" érezte a mozgóképet, amely szerinte nagy film.

A Sorstalanság első külföldi megméretése február közepén, az 55. berlini nemzetközi filmfesztiválon volt; az alkotás egy kategóriában sem nyert díjat.