'Nem volt vita': a Sorstalanság megy az Oscarra

2005.09.02. 11:14
Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság döntött: Koltai Lajos filmjét választotta, hogy 2006-ban a "legjobb idegennyelvű film" kategóriában képviselje Magyarországot a világ egyik legnagyobb filmes versenyében. Hutlassa Tamás, a nevezőbizottság tagja beszélt az Indexnek a határozatról.

'Nem volt nehéz a döntés, nem volt vita' - kezdte Hutlassa Tamás, aki többek között a Kontroll és a Sztracsatella producere is volt. "Talán, ha pusztán esztétikai szempontok szerint vizsgáltuk volna azt a tizenhat magyar filmet, amelyek megfeleltek a hivatalos kiírás feltételeinek, bonyoltultabb lett volna. De itt nagyon fontos objektív szempontokat is figyelembe kellett vennünk, például, hogy a Sorstalanságnak van amerikai forgalmazója, aki jelen van a kinti piacon, így érvényesíteni tudja befolyását a film érdekében."

"Az is sokat számít, hogy ez a film rendelkezik olyan kreditekkel, amelyek hathatnak az Amerikai Filmakadémia tagjaira; Nobel-díjas író írta a forgatókönyvet, egy Amerikában többé-kevésbé ismert magyar filmes rendezte, és Ennio Morricone szerezte a zenéjét. Ez mind számít ilyenkor és nekünk olyan filmet kellett választanunk, ami a legnagyobb eséllyel indulhat a versenyben" - mondta el Hutlassa.

A Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült Sorstalanságot Magyarországon közel ötszázezren látták a mozikban, szeptemberben dvd-n is megjelenik. Már a német mozik is vetítik, néhány hete fesztiváldíjat nyert Lengyelországban és Horvátországban, augusztusban pedig az Európai Filmkritikusok Szövetsége (FIPRESCI) beválasztotta az idei tíz legjobb európai film közé.

Koltai a Sorstalanság forgatásán
Koltai a Sorstalanság forgatásán

A nevezőbizottságban a Magyar Filmművészek Szövetségét Gazdag Gyula, a Független Magyar Producerek Szövetségét Hutlassa Tamás, a Magyar Producerek Szövetségét Juhász István, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) pedig Surányi András képviselte.

Az Amerikai Filmakadémia hivatalos versenyszabályzata értelmében a "legjobb idegennyelvű film" kategóriában a nevezés feltétele, hogy az adott filmet legalább hét egymást követő napon vetítsék a származási országban 2004. október 1. és 2005. szeptember 30. között. További feltétel, hogy a párbeszédek döntő többsége az adott ország hivatalos nyelvén legyen, és a film pontos, nyelvileg helyes angol felirattal rendelkezzen.

Az Oscarra minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelöltet, amelyek a legjobb idegennyelvű filmnek járó díjért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2006. január 31-én hozzák nyilvánosságra. A hivatalos nevezésről szóló szabályzatot idén az Oscar szervezőbizottsága 91 országnak küldte el.

A 78. Oscar-gálát 2006. március 5-én, vasárnap este rendezik a hollywoodi Kodak Theatre-ben. Tavaly 50 országból érkeztek filmek, közülük az Amerikai Filmakadémia tagjai a spanyol Belső tengert találták a legjobbnak.