Húsvéti South Park kakáló Jézussal

2006.04.14. 12:19
A Comedy Central nem engedélyezte azt a South Park részt, amiben a sorozat iskolásai Mohamed próféta képén gúnyolódnak. Válaszul az alkotók kigúnyolták a csatornát, adta hírül az AP. A húsvéti ünnepekre időzített Cartoon Wars című részben Jézus Bush-ra és az amerikai zászlóra kakál.

A betiltott epizódban Matt Stone és Trey Parker a dániai Mohamed karikatúrák körüli perpatvart kommentálták. Bár egy korábbi South Park részben már ábrázolták a prófétát, a karikatúraügy óta a muzulmánok érzékenysége sokkal nagyobb bármilyen Mohamed-ábrázolással kapcsolatban. Különösen igaz ez, ha az ábrázolás direkt szentségtörő.

A muzulmán országok tiltakozása miatt a Comedy Central csatorna megtiltotta a mohamedes epizód sugárzását, majd közleményben határolódott el Stone-éktól. "A világban zajló folyamatok fényében úgy érezzük, hogy a helyes döntést hoztuk" - áll a csatorna közleményében.


Bush megjelenik

Parker és Stone az incidens köré építette a Cartoon Wars című új South Park részt. A szerdai részben Kyle, a sorozat egyik állandó karaktere megpróbálja meggyőzni a Fox csatorna igazgatóját, hogy engedélyezzen egy cenzúramentes Family Guy-epizódot, amiben egy Mohamed-kép is megjelenik.

"Vagy az egész megy, vagy semmi. Dönts helyesen - mondja Kyle a csatornaigazgatónak. Az igazgató a szólásszabadság nevében engedélyezi a show-t. Amikor azonban Mohamed képe megjelenne, helyette a következő feliratot olvashatjuk: "A Comedy Central megtiltotta, hogy Mohamed-kép jelenjen meg a hálózatán." A történet részletes elmesélése helyett csak annyit vet előre az AP cikke, hogy nem sokkal ezután következik Jézus akciója Bush-sal és az amerikai zászlóval.

Ki a hülye?

"Az igazi hipokriták nem a Comedy Central vezetői, hanem Parker és Stone. Olyanok mint a kurvák, csak a pénz érdekli őket. Ráadásul még nyafognak is. Ha nem megy Mohamed, akkor legyen Jézus. Tiszta röhej" - kommentálta az esetet William Donohue kritikus.

Parker és Stone nem reagáltak a támadásokra. Emlékezetes, hogy nemrég szintén egy vallási irányzattal gyűlt meg a szerzőpáros baja: a Séf hangját adó Isaac Hayes a szcientológia elleni támadások miatt szállt ki a sorozatból.

Az utolsó szó akkor is a South Park alkotóié volt: Séfet előbb pedofilnak állították be, majd brutálisan meggyilkolták.

South Park és a stúdiók
Míg a South Park-sorozat alkotói, Trey Parker és Matt Stone a Paramount stúdió égisze alatt gyártják egészestés filmjeiket (Amerika kommandó: Világrendőrség című bábfilmjét csakúgy, mint az első South Park nagyfilmet, South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan), a sorozataikat a Comedy Central tévécsatorna gyártja. A sorozatgyártásra nemrég hosszabbítottak szerződést velük 2008-ig . A Paramount és a Comedy Central egyaránt a Viacom tulajdona.