Spielberg gravitációs sci-fit tervez

2006.06.16. 10:49
A többszörös Oscar-díjas Steven Spielberg Kip Thorne fizikus gravitációs mezőket vizsgáló elméletein alapuló sci-fit tervez, adta hírül a Reuters. De előtte még Spielberg egy másik sci-fi thrilleren, az Indiana Jones negyedik részén és egy Abraham Lincolnról szóló életrajzi filmen dolgozik.

A cím nélküli sci-fi valós tudományos tényeken és feltételézeseken alapul: a fekete lyukak és a különböző gravitációs mezők fizikai hatásait vizsgálja, sőt érinti Albert Einstein idevonatkozó elméleteit is, amiket azonban eddig nem sikerült bizonyítani.

A filmnek Kip Thorne fizikus személyes jóbarátja, Lynda Obst lesz a producere, aki többek közt a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt és az Elhagyatva munkálataiban vett részt. Thorne jelenleg a relativitás kutatás egyik legnagyobb tekintélye.

A film elkészítését Thorne eddig egy treatmentel segítette - bár az még nem világos, hogy az elméleteiből pontosan hogyan készítenek egy cselekményes sci-fit. A koncepció szerint a film a 2001 Űrodüsszeia című 1968-as Stanley Kubrick műre hasonlít majd. A produkció egyelőre előkészítési fázisban van, még a forgatókönyv sincs kész. A film leghamarabb három év múlva készülhet el.

Spielberg legutóbb szintén a Paramountnál forgatta a kritika által rosszul fogadott, és a mozipénztáraknál is gyengén teljesítő Világok háborúját. Jelenleg producerként dolgozik a When Worlds Collide című sci-fi thrilleren, szintén a stúdió színeiben. Rendezőként több produkciót is tervez: a régóta húzódó Indiana Jones 4-et Harrison Forddal, és egy még munkacímmel sem rendelkező életrajzi filmet Abraham Lincolnról.