Gyurcsány megetette Spielberget

2005.08.29. 11:18
Steven Spielberget, Kathleen Kennedy producert, Szabó István filmrendezőt és feleségét látta vendégül szerdán a miniszterelnöki rezidencián Gyurcsány Ferenc. Teljes titoktartás mellett zajlott a vacsora, írja a Vasárnapi Blikk.
Este nyolc órakor gördült Gyurcsány Ferenc rezidenciája elé a Steven Spielberget szállító autó, és két órán keresztül nem is mozdult el onnan. A rendezőt a miniszterelnök felesége és gyermekei várták.

#alt#
A négyfogásos menü közben, aminek fénypontja a pulyka- és bélszínérmék voltak fehér lecsós vargánya gomba körettel, kiderült, hogy Spielberg jól ismeri Szabó István munkásságát, különösen az Apa című filmje nyerte el a tetszését. Néhány párbeszédet szó szerint idézett.

Gyurcsány Ferencet főleg az érdekelte, hogy a legutóbbi filmtörvény módosítással miként lehetne nívós külföldi produkciókat Magyarországra csábítani. Spielberg megígérte, hogy a forgatás végén elmondja az ötleteit. A többszörös Oscar-díjas rendezőnek ízlett a tokaji aszú, így búcsúzáskor Gyurcsány meglepte egy üveggel és a Páva utcai intézmény holokausztról szóló kiadvánnyal. Jeremy Irons után Spielberg is kapott egy Munkácsy-albumot.

Cserébe a művész meghívta a Gyurcsány családot a csütörtöki forgatásra. Másnap meg is látogatták a stábot abban a belvárosi lakásban, ahol a München című film 1972-es párizsi jeleneteit vették fel.