Terrorista szólt be Spielbergnek

2005.09.08. 20:20
Amíg Spielberg Pest belvárosát alakítja át a hetvenes évekbeli Londonná, a müncheni vérengzés kiagyalója üzent neki: csalódott benne, amiért a rendező nem kérte ki a tanácsát új filmjével kapcsolatban.

Mohammad Daoud, aki azóta bujkál, hogy 1972-ben a müncheni olimpián elkövetett túszejtés 11 izraeli sportoló halálával végződött, most bejelentette: megkérdőjelezi azoknak a forrásoknak a hitelességét, amelyek alapján Spielberg a Münchent forgatja.

"Semmit nem tudok erről a filmről. De ha valaki tényleg el akarja mesélni a nézőknek, mi történt, meg kéne kérdeznie azokat, akik részt vettek ebben az egészben, akik tudják az igazságot" - idézte Daoud szavait a Guardian. A körözött terrorista egy titkos közel-keleti helyszínről jelentkezett és telefoninterjút adott a Reutersnek. "Ha felvette volna velem a kapcsolatot, elmondtam volna neki az igazat."

Daoud tervelte ki

Mohammad Daoud
Mohammad Daoud

Mint a Fekete Szeptember nevű radikális csoport egyik vezetője, Daoud volt a hírhedt terrorakció értelmi szerzője. Ő küldte 1972. szeptemberében a fegyvereseket a müncheni olimpiai faluba, hogy ejtsék fogságba az izraelieket. Két túsz a támadásban halt meg, kilenc sportoló pedig a kudarccal végződő német rendőri akció során vesztette életét.

Spielberg filmje nemcsak a terrortámadást és a mentőakciót mutatja be, hanem az izraeli titkosszolgálat, a Moszad megtorló akcióját is, amelyben legalább 10 palesztin halt meg.

"Olyan embereken álltak bosszút Münchenért, akiknek semmi közük nem volt az egészhez. Annyi volt a bűnük, hogy akkoriban politikailag aktívak voltak, és részt vettek a palesztinok felszabadítési harcában" - nyilatkozta Daoud. "Ha a film elmulasztja bemutatni ezt az oldalt is, nem fog megfelelni az igazságnak és a történeti hűségnek."

Spielberg elfogult?

Még el sem kezdődött a forgatás, amikor Spielberg filmje már nagy felháborodást keltett Izraelben, mert az egyik színész megerősítette, hogy a forgatókönyv egy olyan regényen alapul, amit sokan elfogultnak és mindenképpen megbízhatatlan forrásnak tartottak - ez volt George Jonas 1984-es könyve, a Bosszú. A film címének hivatalos bejelentéséig sok szakíró Spielberg készülő projektjét is Bosszú néven emlegette.

"Csodálkozom, hogy egy ilyen elismert rendező éppen ezt választja a rengeteg egyéb forrás közül" - nyilatkozta a Ha'aretz izraeli napilapinak két hónapja Zvi Zamir nyugalmazott Moszad-főnök.

A Fekete Szeptember bujkáló veteránja ezúttal egyetért a nagymúltú izraeli titkosügynökkel: "olvastam a Bosszú című könyvet, tele van pontatlanságokkal" - fejtette ki Mohammad Daoud a Reuters-nek.

A rendező július elején megpróbált elébe menni a támadásoknak és rövid nyilatkozatot adott ki a filmről. Spielberg írása egyszerre jelent meg a New York Times-ban, a Ma'ariv izraeli napilapban és az Al Arabiya tévécsatornán. Ebben kifejtette, hogy a müncheni merénylet "meghatározó pillanata" volt a Közel-Kelet mai történelmének és hangsúlyozta, milyen komoly szerepet kap majd a filmben a terroristák nyomába küldött izraeli ügynökök lelkivilága, különösen a kétségeik, amikkel meg kellett küzdeniük a feladat teljesítése során.

"Izrael válaszát Münchenre azoknak az embereknek a szemszögéből mutatjuk be, akiket azzal bíztak meg, hogy megbosszulják a tragédiát. Ezzel egy olyan konfliktus emberi oldala tárul fel, amiről általában poltikai vagy katonai kontextusban beszéltünk eddig és így talán többet is megtudhatunk a tragikus patthelyzetről, amiben a mai napig vergődünk" - tette hozzá akkor Spielberg a ma is megoldatlan közel-keleti konfliktusra utalva, de Mohammad Daoudot ezek szerint nem győzte meg.