Forgalomkorlátozások a Spielberg-film miatt

2005.08.12. 13:34
A budapestiek számára is érzékelhetően megnőtt a nemzetközi filmes érdeklődés a fővárosunk iránt. Filmforgatások miatt csütörtöktől szeptember közepéig jelentős forgalomkorlátozásokkal kell számolni több kerületben, különösen Terézvárosban. Az Opera közelében zajlanak legkorábban a munkálatok, ahol az összes közlekedési táblát leszedték már.
A budapestiek számára is érzékelhetően megnőtt a filmesek érdeklődése a magyar főváros iránt; filmforgatások miatt csütörtöktől szeptember közepéig jelentős forgalomkorlátozásokkal kell számolni több kerületben, különösen Terézvárosban. Az Opera közelében zajlanak legkorábban a munkálatok, ahol az összes közlekedési táblát leszedték már.

Teljesen lezárják az Andrássy utat szombaton és vasárnap délutántól másnap hajnalig a Bajzsy-Zsilinszky út és a Nagymező utca között - közölte a Fővárosi Önkormányzat. Szombaton 15 órától időszakos, míg 17 órától szombaton és vasárnap is teljes útlezárásra kell számítani másnap hajnali 5 óráig az Andrássy út említett szakaszán - tudatta a közlekedési ügyosztály. A lezárás az Andrássy út teljes keresztmetszetét jelenti, így nagy valószínűséggel a gyalogosforgalomban is lesz korlátozás.

A hétvégi forgalomkorlátozás miatt a 4-es autóbuszok szombaton és vasárnap 17 órától üzemzárásig csak a Gyöngyösi utca és az Oktogon között közlekednek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi közleménye szerint a további, szeptember közepéig tartó lezárások érintik például a Szabadság teret, a Műegyetem rakpartot, a Madách teret, a Király utcát, a Stefánia utat és a Nyugati teret.

'Ez jó a városnak'

"Az, hogy Budapest szerepel filmekben, a fővárosnak nagyon jó promóció" - mondta Schiffer János főpolgármester-helyettes az MTI-nek. Steven Spielberg a kerületektől, valamint a fővárostól is megkapta a szükséges engedélyeket, hiszen ami a helyszíneket illeti, az Andrássy út a fővárosé, tette hozzá.

A főpolgármester-helyettes kiemelte: a közterület-használati engedélyek beszerzése komplikált, előfordul, hogy a filmeseknek egyszerre öt, vagy akár nyolc önkormányzathoz kell kérelemmel fordulniuk, valamint az útlezárásokat is a különböző szakhatóságokkal kell egyeztetniük.

A közterület-használati díj pár millió forintos tételeket jelent, a forgatások azonban a városnak és az államnak áttételesen is bevételt hoznak: a stábok sok pénzt költenek Budapesten, sok embert foglalkoztatnak, a promóciós lehetőség pedig nem mérhető gazdasági haszonban - hangsúlyozta.

Schiffer János szerint a filmtörvény életbe lépése pozitív hatással volt az itthoni filmgyártásra, sokan jönnek külföldről Magyarországra forgatni, és az elmúlt néhány hónapban érzékelik az élénkülést a magyar filmek esetében is; nagyon örültek például annak, hogy "Szabó István végre Magyarországon forgat".